Pratite nas

Politika

Zaključci Predsjedništva HDZ-a

Objavljeno

na

Na sjednici Predsjedništva HDZ-a, koja je započela u kasnim poslijepodnevnim satima u središnjici stranke, predloženi su zaključci o prijedlozima Mosta za formiranje tripartitne vlade na čelu s nestranačkim premijerom.

[ad id=”93788″]

Kako doznajemo, zaključci su predloženi u pet točaka, a u jednoj od njih HDZ je prihvatio oba temeljna Mostova zahtjeva – izrazio je spremnost da moguću buduću Vladu vodi nestranačka osoba te spremnost na suradnju s lijevom koalicijom, ali samo s onima unutar nje koji podupiru reforme ‘po načelu stručnosti i odgovornosti’, javlja Hina, prenosi Jutarnji List

Kada je riječ o nestranačkoj osobi, HDZ je, kako doznajemo, upotrijebio formulaciju ‘mogućnost razgovora i o nestranačkom predsjedniku Vlade’, odnosno nije se u startu odrekao premijerske pozicije.

U ostalim se zaključcima konstatira kako je koalicija Hrvatska raste odbacila Mostov prijedlog, da je HDZ spreman za postizanje suglasja i suradnje o svim ključnim društvenim pitanjima te da poziva Most na nastavak razgovora o uspostavi saborske većine i nove Vlade.

Također je konstatirano da su sve članice Domoljubne koalicije suglasne s donesenim zaključcima.

“Pozitivno smo odgovorili na zahtjeve Mosta. Što se tiče tripartitne Vlade ona je nerealna po odluci SDP-a i njihovih koalicijskih partnera, a mi predlažemo da idemo u koalicijsku vladu s Mostom”, izjavio je Karamarko nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a i čelnika koalicijskih stranaka Domoljubne koalicije, održanog u središnjici HDZ-a.

S obzirom na sve reforme koje čekaju Hrvatsku, Karamarko je pozvao na konsenzus i suradnju sa svim lijevim opcijama u političkom spektru, pa i SDP-om.

hdz-460_979824S0Smatra i kako će oko puno reformskih zahvata trebati konsenzus s lijevom opcijom, a kao primjere naveo je reforme zdravstva, poljoprivrede, poreznih zakona, pitanja PDV-a i čitavog niza drugih problema.

Karamarko procjenjuje da sada dolaze u situaciju u kojoj će morati rješavati probleme, a zbog toga se treba formirati i Vlada.

“Predložili smo zajedništvo. Pošto tripartitna Vlada nije moguća, tražimo zajedništvo i suradnju sa svima”, naglasio je predsjednik HDZ-a.

Vezano uz zahtjev Mosta za nestranačkim premijerom, Karamarko je kazao da će i o tome razgovarati.

Istaknuo je kako su u Domoljubnoj koaliciji potpuno otvoreni za sve opcije koje će dosvesti do što skorijeg rješenja problema i slijepe ulice u kojoj se nalazimo, jer, ocijenio je, hrvatski građani više nemaju strpljenja za to.

“Što prije se treba formirati saborska većina i Vlada koja će se početi boriti s problemima koji su veliki i u velikom broju opterećuju građane”, rekao je Karamarko.

Na novinarski upit Karamarko nije precizirao je li osobno spreman odustati od mjesta premijera, rekavši kako su spremni razgovarati i o toj opciji. Dodao je da HDZ nema svoju opciju o tom pitanju već će se o tome razgovarati.

Predsjednik HDZ-a naglasio je da rasplet situacije ovisi o kolegama iz Mosta, izrazivši nadu da će to biti već u utorak.

Zaključci Predsjedništva HDZ-a

I.

Hrvatska demokratska zajednica izražava spremnost za postizanje suglasja i suradnje o svim ključnim pitanjima vezanim za boljitak hrvatske države i društva u cjelini.

II.

Hrvatska demokratska zajednica konstatira da su se članice koalicije Hrvatska raste na čelu s SDP-om nedvosmisleno izjasnile da ne prihvaćaju ponuđeni prijedlog MOST-a.

III.

Hrvatska demokratska zajednica poziva MOST na nastavak razgovora u cilju formiranja saborske većine koja će izabrati predsjednika Hrvatskog sabora i novu reformsku Vladu Republike Hrvatske.

IV.

Hrvatska demokratska zajednica poziva MOST na otvoreni razgovor o definiranju jasnih političkih i upravljačkih mehanizama nužnih za provedbu reformi. Takvim razgovorom Domoljubna koalicija i MOST doći će do najboljih kadrovskih rješenja, što uključuje mogućnost razgovora i o nestranačkom predsjedniku Vlade Republike Hrvatske. Također, Hrvatska demokratska zajednica je spremna prihvatiti suradnju i s onima unutar lijeve koalicije koji podupiru reforme po načelu stručnosti i odgovornosti.

V.

S naprijed navedenim zaključcima suglasni su i svi partneri Hrvatske demokratske zajednice koji zajedno čine Domoljubnu koaliciju.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari