Pratite nas

Politika

Zaključci Predsjedništva HDZ-a

Objavljeno

na

Na sjednici Predsjedništva HDZ-a, koja je započela u kasnim poslijepodnevnim satima u središnjici stranke, predloženi su zaključci o prijedlozima Mosta za formiranje tripartitne vlade na čelu s nestranačkim premijerom.

[ad id=”93788″]

Kako doznajemo, zaključci su predloženi u pet točaka, a u jednoj od njih HDZ je prihvatio oba temeljna Mostova zahtjeva – izrazio je spremnost da moguću buduću Vladu vodi nestranačka osoba te spremnost na suradnju s lijevom koalicijom, ali samo s onima unutar nje koji podupiru reforme ‘po načelu stručnosti i odgovornosti’, javlja Hina, prenosi Jutarnji List

Kada je riječ o nestranačkoj osobi, HDZ je, kako doznajemo, upotrijebio formulaciju ‘mogućnost razgovora i o nestranačkom predsjedniku Vlade’, odnosno nije se u startu odrekao premijerske pozicije.

U ostalim se zaključcima konstatira kako je koalicija Hrvatska raste odbacila Mostov prijedlog, da je HDZ spreman za postizanje suglasja i suradnje o svim ključnim društvenim pitanjima te da poziva Most na nastavak razgovora o uspostavi saborske većine i nove Vlade.

Također je konstatirano da su sve članice Domoljubne koalicije suglasne s donesenim zaključcima.

“Pozitivno smo odgovorili na zahtjeve Mosta. Što se tiče tripartitne Vlade ona je nerealna po odluci SDP-a i njihovih koalicijskih partnera, a mi predlažemo da idemo u koalicijsku vladu s Mostom”, izjavio je Karamarko nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a i čelnika koalicijskih stranaka Domoljubne koalicije, održanog u središnjici HDZ-a.

S obzirom na sve reforme koje čekaju Hrvatsku, Karamarko je pozvao na konsenzus i suradnju sa svim lijevim opcijama u političkom spektru, pa i SDP-om.

hdz-460_979824S0Smatra i kako će oko puno reformskih zahvata trebati konsenzus s lijevom opcijom, a kao primjere naveo je reforme zdravstva, poljoprivrede, poreznih zakona, pitanja PDV-a i čitavog niza drugih problema.

Karamarko procjenjuje da sada dolaze u situaciju u kojoj će morati rješavati probleme, a zbog toga se treba formirati i Vlada.

“Predložili smo zajedništvo. Pošto tripartitna Vlada nije moguća, tražimo zajedništvo i suradnju sa svima”, naglasio je predsjednik HDZ-a.

Vezano uz zahtjev Mosta za nestranačkim premijerom, Karamarko je kazao da će i o tome razgovarati.

Istaknuo je kako su u Domoljubnoj koaliciji potpuno otvoreni za sve opcije koje će dosvesti do što skorijeg rješenja problema i slijepe ulice u kojoj se nalazimo, jer, ocijenio je, hrvatski građani više nemaju strpljenja za to.

“Što prije se treba formirati saborska većina i Vlada koja će se početi boriti s problemima koji su veliki i u velikom broju opterećuju građane”, rekao je Karamarko.

Na novinarski upit Karamarko nije precizirao je li osobno spreman odustati od mjesta premijera, rekavši kako su spremni razgovarati i o toj opciji. Dodao je da HDZ nema svoju opciju o tom pitanju već će se o tome razgovarati.

Predsjednik HDZ-a naglasio je da rasplet situacije ovisi o kolegama iz Mosta, izrazivši nadu da će to biti već u utorak.

Zaključci Predsjedništva HDZ-a

I.

Hrvatska demokratska zajednica izražava spremnost za postizanje suglasja i suradnje o svim ključnim pitanjima vezanim za boljitak hrvatske države i društva u cjelini.

II.

Hrvatska demokratska zajednica konstatira da su se članice koalicije Hrvatska raste na čelu s SDP-om nedvosmisleno izjasnile da ne prihvaćaju ponuđeni prijedlog MOST-a.

III.

Hrvatska demokratska zajednica poziva MOST na nastavak razgovora u cilju formiranja saborske većine koja će izabrati predsjednika Hrvatskog sabora i novu reformsku Vladu Republike Hrvatske.

IV.

Hrvatska demokratska zajednica poziva MOST na otvoreni razgovor o definiranju jasnih političkih i upravljačkih mehanizama nužnih za provedbu reformi. Takvim razgovorom Domoljubna koalicija i MOST doći će do najboljih kadrovskih rješenja, što uključuje mogućnost razgovora i o nestranačkom predsjedniku Vlade Republike Hrvatske. Također, Hrvatska demokratska zajednica je spremna prihvatiti suradnju i s onima unutar lijeve koalicije koji podupiru reforme po načelu stručnosti i odgovornosti.

V.

S naprijed navedenim zaključcima suglasni su i svi partneri Hrvatske demokratske zajednice koji zajedno čine Domoljubnu koaliciju.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

GONG: Državno izborno povjerenstvo treba regirati u slučaju Škore i Facebooka

Objavljeno

na

Objavio

Nevladina udruga Gong ustvrdila je u četvrtak kako bi DIP trebao sankcionirati predsjedničkog kandidata Miroslava Škoru zbog toga što u financijskom izvješću nije pravilno prijavio sredstva iskorištena za oglašavanje na društvenim mrežama u vrijeme predizborne kampanje.

“S obzirom na to da kandidat Miroslav Škoro nije prijavio oglašavanje na društvenim mrežama u skladu sa zakonom i pridruženim pravilnikom, Gong smatra da DIP mora razjasniti ovaj slučaj te Škori obustaviti isplatu naknade troškova izborne promidžbe”, poručio je Gong.

Pozvao se pritom na važeće izborne propise koji nalažu da bi kandidati na izborima trebali o troškovima promocije na društvenim mrežama izvijestiti odvojeno od drugih troškova. Također, zakonski je određeno da se kandidatima koji se ne pridržavaju uputa i ne dostave financijske izvještaje “na propisani način”, može obustaviti isplata naknade troškova izborne promidžbe.

Gong je ustvrdio da bi DIP Škori, koji ostvaruje pravo na naknadu troškova izborne promidžbe, trebao izreći administrativnu sankciju te obustaviti isplatu naknade dok uredno ne ispuni svoje obveze.

Iz Gonga ističu da bi isto trebalo napraviti i s kandidatima i kandidatkinjama koji su ušli u drugi krug, ako se pokaže da nisu na ispravan način unijeli troškove za društvene mreže.

Dodaju kako su se svi ostali kandidati iz prvog kruga, osim Ante Đapića, držali pravila i posebno prijavili sredstva za društvene mreže. Đapić, međutim, nije prešao prag od minimalno osvojenih 10 posto glasova birača, pa se na njega ova sankcija ne odnosi, jer ne ostvaruje pravo na naknadu troškova izborne promidžbe. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Pobuna u HSS-u, ne žele Krešu Beljaka

Objavljeno

na

Objavio

Zelena, avangardna, čovjeku posvećena stranka – takav je HSS danas, barem pita li se one koji su krojili stranačku biografiju za internetske mu stranice.

A kojem točno čovjeku, pitaju se ovih dana u onim redovima “seljaka” koji su odlučili ignorirati naredbu svog vrha, odnosno zaključak upućen na adrese županijskih organizacija u kojemu ih se poziva da opomenu članove koji su javno kritizirali predsjednika HSS-a Krešu Beljaka, piše Večernji list.

S njima se, eto, ne može labavo jer prozivanje prvog čovjeka stranke da odstupi sa svoje pozicije zbog tvita u kojem on odobrava udbaška ubojstva, objasnio je u pismu županijama glavni tajnik HSS-a Željko Lenart, kršenje je stranačkog Statuta.

Dodatno je onda Lenart pojasnio kako će oni koji odbiju suradnju biti suspendirani, a ljestve mu je u tom objašnjavanju držao i kolega politički tajnik Branko Vukšić, koji je dodao da svatko tko se ne slaže s predsjednikom, može izaći iz stranke.

Da nisu, međutim, problem oni koji se ne slažu, već da upravo u Beljakovu grmu leži zec, kazao je jučer za Večernji list Boro Bašljan, predsjednik Županijske organizacije HSS-a Bjelovarsko-bilogorske, koji je jednostavno odbio bilo koga za bilo što opomenuti.

“Članovi su reagirali na njegovu izjavu o Udbi, ali nije to prvi put da izjavljuje nešto s čime se ne slažu. Molili smo da se ne ponavljaju takve stvari, ali očito uzalud. Morate razumjeti da je u članstvu puno ljudi čije su obitelji bile žrtve totalitarnih režima”, kaže Boro Bašljan, koji ističe da je njegov županijski odbor drugi po izbornim rezultatima u državi. Nisu oni od jučer, ističe Bašljan.

“Na izbornoj je skupštini Krešo Beljak rekao da će slušati što mu poručuje članstvo s terena. Pa možda je vrijeme da posluša”, govori predsjednik Županijske organizacije HSS-a Bjelovarsko-bilogorske, koji za “verbalni delikt” nije, kako je trebao po nalogu, opomenuo gradonačelnika Čazme Dinka Piraka. Da on ima svoju glavu i vrlo dobro zna što i kako radi, pojasnio je sam Čazmanac.

“U stranci sam 25 godina, od čega sam 21 godinu gradonačelnik. Predsjednik sam gradske organizacije HSS-a, potpredsjednik županijske i član sam glavnog odbora. Moja gradska organizacija nikad nije izgubila lokalne izbore, a ovo što Krešo Beljak radi nepopravljivo je i ne može se samo tako pustiti”, rekao je Dinko Pirak, koji se osvrnuo i na Lenartovu izjavu o tome da može napustiti stranku ako se ne slaže s predsjednikom.

Glavni tajnik, kaže Pirak, neće mu ništa određivati. “Taj dopis koji je upućen županijskim čelnicima da moraju biti gestapovci sulud je, a meni ne pada na pamet da napuštam stranku. Zna se tko treba otići”, kaže gradonačelnik Čazme, koji će, ne ode li Beljak sam, za oproštaj od njega morati pričekati tek kad prođu parlamentarni izbori.

Jer unutarstranački u HSS-u tek su tad na redu. “Da se razumijemo, Krešo Beljak legitimni je predsjednik stranke, izabrali su ga delegati, samo što je to postao na prijevaru. Govorio je tada o samostalnosti HSS-a, o kretanju među ljudima, pitao što mi ostali u svojim gradićima i selima radimo. A on? Privatizira stranku. Pa većina trenutačnih delegata su Samoborci, dolaze iz grada u kojem je on gradonačelnik”, kaže Pirak pa dodaje kako je u vrijeme kad je predsjednik HSS-a bio Branko Hrg stranka imala 40-ak tisuća članova, a danas ih je između 1500 i dvije tisuće.

Je li upravo on odgovoran za ovaj pad brojnosti ljudstva koji se dogodio unatrag tri godine, Krešu Beljaka jučer nismo uspjeli pitati jer se na telefon nije javljao. Preksinoć je, pak, rekao da o ostavci ne razmišlja, a “pojedinci koji pokušavaju dobiti medijski prostor, iako krše Statut i interne dogovore, očito su instrumentalizirani s neke druge strane”. S koje, oni koji su zatražili njegovu ostavku zbog izjave o Udbi, nemaju pojma. Da se stranka ne može tako svesti na jednu osobu, kaže bivši ministar Božidar Pankretić, kojega mnogi vide kao potencijalnog čelnika HSS-a, ali on sam poručuje da se u politiku ne vraća, iako će član stranke uvijek ostati.

“Predsjednik HSS-a mora imati na pameti da je to stranka kao i sve druge, u smislu da u njoj ima i onih koji su malo više lijevo, i onih malo više desno, a mudrost je to pomiriti. Ne može se izbacivati svatko tko pokaže grbav prst”, kaže Pankretić, pa dodaje da to nije u redu jer za stranku su ljudi ginuli, nije dobivena na poklon. Dobar predsjednik, ističe Pankretić, mora imati oko sebe druge lidere iz stranke koji ga poštuju, a Beljaku to pomalo, kaže, nedostaje.

Kakav je samoborski gradonačelnik kao čelnik stranke, ocjenjivati nije želio Ivan Zvonimir Čičak koji je HSS obnovio prije izbora 1990.

“Političke lekcije ja mu neću dijeliti, ali model po kojem radi nije onaj HSS-a. Tolerancija, nenasilje, razumijevanje i demokracija glavna su načela, a svako gušenje unutar stranke jednostavno nije demokracija” kazao je Čičak, a na pitanje što misli o izjavi vrha stranke odakle su neposlušne nazvali “spavačima koji stranci žele zlo”, rekao je: “A čujte, pa možda imaju apneju. Ne vidim inače baš kako je tvrdo spavao, recimo, čovjek koji je 20 godina gradonačelnik Čazme. Pa valjda je nešto radio”, veli Ivan Zvonimir Čičak pa dodaje da se on, da je predsjednik stranke, nikad ne bi doveo u Beljakovu poziciju jer nikad ne bi koristio takav rječnik. Da je situacija žalosna, kaže, pak, Nenad Matić, inače Beljakov protivnik na posljednjim unutarstranačkim izborima i bivši predsjednik zagrebačkog ogranka stranke. On je iz HSS-a otišao 2017., nakon što je u njoj proveo 22 godine

“Posljednja događanja s tvitom i verbalnim deliktom samo su nastavak ponašanja Kreše Beljaka, koji je HSS ubio”kaže Matić pa podsjeća na to da zagrebački ogranak stranke nema predsjednika već godinu i pol. Povjerenik je upravo Beljak, prenosi Večernji list.

 

Krešo Beljak: ‘Ako je Bleiburg zločin, onda je zločin i Oluja’; Hrg: ‘Mislim da Beljaku treba medicinska pomoć’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari