Pratite nas

BiH

Zakonodavnu vlast u Federaciji BiH čini – nevladajuća većina!

Objavljeno

na

[dropcap]V[/dropcap]rućine su malo popustile, a možda to temperature uzimaju zalet za vruću političku jesen. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine nema potporu većine u Parlamentu Federacije, pa se ta većina ne može nazvati vladajućom. Zakonodavnu vlast u Federaciji BiH čini nevladajuća većina. Marinko Čavara, potpredsjednik HDZ-a BiH i šef Kluba zastupnika ove stranke u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, za naš list reče kako Vlada FBiH ne postoji i da se radi zapravo o interesnoj skupini. Tako će ostati sve dok na završe nezasluženi odmori pa će najesen opet jedni pokušati sve okrenuti prema vlastitim potrebama, drugi će pokušati nešto s dosadašnjim zaslugama pa trećima ostaje teška borba za ostatke ostataka u državi dvaju entiteta i tricu etniciteta. Sukobi različitih interesa dovest će najesen do interesantnih i vrućih razmirica. Ili će se opet na najvišoj razini raditi kao i na onoj najnižoj (ne)mogućoj.

Pitali su jednog bh. građanina što radi danas?!

– Ništa – odgovor.

– Pa to si radio jučer – prigovoriše mu.

– Da, da, ali nisam završio – pojasni im.

Bosnu i Hercegovinu kao da ne zanima asfaltiranje puta u Europu, zatvara se u samu sebe. Pa se grade autoceste u središtu države, koje ne vode nigdje, služe same sebi na teret svih njezinih građana i naroda. Bamboucha, idemo niđe!

Dodik kaže da je Republika Srpska po svemu samostalna država i da ne postoje razlozi za njezin o(p)stanak u BiH. Prva riječ u nazivu Republika Srpska pokazuje što je (brucoši na pravnom fakultetu znaju da je republika automatski i država), a druga riječ govori čija je. Federacija je po definiciji složena država, a neki je hoće redefinirati i pretvoriti u jedinstveni entitet. Pojam jedinstveni prevode kao entitet jednog naroda, naravno, onog većinskog. A demokracija se mjeri po tome koliko je najmalobrojniji narod zadovoljan. Ako je tome tako, u BiH demokracije gotovo i da nema! Ali zato ima birokracije i za izvoz. Ovi u izvršnoj vlasti u Federaciji izvozaše parlamentarnu većinu i javno pozapošljavaše svoje glasače u javnim institucijama i još javnijim poduzećima.

Odnosi partnera u daytonskom braku podsjećaju na Mujinu reakciju kad mu Fata napravi neku nepodopštinu.

– Kad se ja i Fata posvađamo, ja odem u špajz i zavrnem joj sve tegle što god jače mogu – reče Mujo.

Rješavanje problema između dvaju entiteta i dvaju naroda u većem entitetu aktualiziraju nezgodnu zgodu između Muje i Hase kad mu je ovaj kao pravi susjed pomogao oko premještanja kauča. Počeli su oko osam navečer izvlačiti kauč, ali svaki put kauč zaglavi na vratima. Negdje oko ponoći Mujo donese bocu rakije i reče:

– Na ovaj način nećemo ga do zore iznijet?

– Šta iznijet? – upita Haso.

Veleposlanica Njemačke u BiH Maria Urlike Knotz apelira na bh. političare da što prije pronađu načine za provedbu presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu “Sejdić – Finci” da bi na snagu mogao stupiti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU. Doista se mora naći načina da se ovo s predmetom “Sejdić – Finci” riješi što žurnije, ali nema nikakva razumna razloga da se ne rješava i predmet ustavo-pravnog položaja konstitutivnih Hrvata u BiH. Bezpredmetno je govoriti o bilo kakvoj stabilizaciji u BiH sve dok je moguće da Hrvatima drugi biraju političke predstavnike i da ih u tijelima vlasti predstavljaju oni koji nemaju potporu svoga biračkog tijela. Također je bespredmetno govoriti o bilo kakvom pridruživanju BiH Europi dok je u njoj neeuropski ustroj. Ako su svi narodi u europskim višenacionalnim državama doista konstitutivni, zašto Hrvati u BiH moraju biti iznimka koja će potvrditi to pravilo. Kataloncima ne pada napamet odcjepljenje od Španjolaca. Ne samo zato što bi im bilo dosadno bez madridskog Reala. Rješavanja slučaja “Sejdić – Finci” odlična je prilika da se riješi i slučaj bh. Hrvata. Ali da ne bude kao na Facebook profilu jedne djevojke. U statusu veze piše: Kao u nogometu, odlična prilika i ništaaaaaaaa! Trebalo bi krenuti bržim koracima u pravcu Europe bez nekih silnih pojašnjenja već po načelu: kratko-jasno. Što aktualizira nova hercegovačka fora:

– Kako Hercegovci kažu: Hoćemo li ići?

– Ćmić – glasi kratak pa i jasan odgovor!

Frano Vukoja/vecernji.ba

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

VIDEO – Knezović: Zaoštravanje odnosa BiH i Srbije je samo populizam i medijska pompa!

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović odbacio je danas tvrdnje kako njegova izjava da bi bio spreman na rat ukoliko bi se Republika Srpska pokušala odcijepiti od Bosne i Hercegovine predstavlja prijetnju, nego je rekao kako je to logičan odgovor na pokušaje podjele koju zagovaraju srpski čelnici u BiH.

“Nije prijetnja kazati da ćete braniti svoju zemlju, prijetnja je kad kažete da ćete rasturiti vlastitu zemlju”, rekao je Izetbegović u Mostaru u izjavi za medije.

Izetbegović: Izjava da smo spremni na rat ne predstavlja prijetnju

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara diljem Hrvatske i BiH pale se lampaši

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Kamenjar.com

Četiristotinjak osnovnoškolaca iz Marije Bistrice odalo je počast Vukovaru na Kalvariji bistričkoga Svetišta. Riječ je o školskom projektu “I u mojoj školi živi Vukovar” koji se održava već osmu godinu.

Nakon predavanja Jasne Mihaljević – rođene Vukovarke i supruge hrvatskoga branitelja koji je preživio srpski logor te Svete mise, djeca su se u koloni sjećanja popela na Kalvariju, zapalila svijeće i poslala pozdrav Vukovarcima.

Svih ovih godina, u povodu Dana sjećanja, posebno je svečano i u zagrebačkoj Aveniji Vukovar, javlja HRT.

Također i u djelovima Bosne i Hercegovine obilježava se spomen na žrtve Vukovara, pa su svijeće upaljene u centru Širokog Brijega, Mostara i dr.

Obilježena žrtva Vukovara u BiH i 26. obljetnica Herceg Bosne

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari