Pratite nas

Gospodarstvo

Zakup ordinacija za liječnike na području Osječko-baranjske županije već od 1 kune

Objavljeno

na

Vodeći računa o ravnomjernom razvoju svih krajeva županije Osječko-baranjska županija nizom poticajnim mjera nastoji osigurati jednake mogućnosti života i rada svim svojim stanovnicima. Dostupnost zdravstvene zaštite u ruralnim i manje razvijenim mjestima od vitalne je važnosti za život i najmanjih sredina.

Početkom godine na snagu je stupio novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji unosi značajne novine u sustavu primarne zdravstvene zaštite, a koje zahtijevaju usklađivanje poslovanja svih subjekata na primarnoj razini. Novim je zakonom uređen način davanja u zakup poslovnih prostora koji su u vlasništvu domova zdravlja ili domovi zdravlja s njima upravljaju, a obveza županije je da organizira i osigura ostvarivanje zdravstvene zaštite na svom području.

Županije je stoga  u suradnji s domovima zdravlja kao nositeljima zdravstvene zaštite na primarnoj razini zdravstvene djelatnosti provela analizu podataka o zonama u kojima se nalaze poslovni prostori koji se daju u zakup.

Sukladno tome, poslovni prostori domova zdravlja koji se daju Odlukom o kriterijima za određivanje zakupnine za poslovne prostore domova zdravlja razvrstani su u pet zona od kojih se prva odnosi na područje sjedišta Grada Osijeka, druga na područje ostalih naselja unutar Grada Osijeka, treća na područje sjedišta drugih gradova na području Županije, četvrta se odnosi na područje sjedišta općina na području Županije, a peta na područje ostalih naselja unutar gradova i općina s izuzetkom Grada Osijeka.

Ovom je sistematizacijom za poslovne prostore u samom središtu Grada Osijeka, a koji su površinom do 50 metara kvadratnih mjesečna najamnina 1.500 kuna, dok je za prostore površine iznad 100 metara kvadratnih 3.500 kuna. U drugoj je zoni raspon cijene najamnine između 1.400 i 3.200 kuna, dok je u trećoj zoni od 1.200 do 2.800 kuna. U sjedištu općina koje su u četvrtoj zoni najamnina poslovnog prostora za liječničku ordinaciju do 50 metara kvadratnih iznosi 500, za ordinaciju veličine između 50 i 100  je 550, a za veću od 100 metara kvadratnih iznosi 600 kuna.

– Petu kategoriju čine poslovni prostori na područjima koja se smatraju manje razvijenima i zbog što dostupnije primarne zdravstvene zaštite svim pacijentima, odlučili smo se poslovne prostore na tim područjima bez obzira za veličinu ordinacije, liječnicima dati za 1 kunu mjesečnog najma – kazao je župan Ivan Anušić prilikom donošenja Odluke o kriterijima za određivanje zakupnine.

Niža cijena zakupnine svakako je stimulativna ordinacijama za obavljanje zdravstvene djelatnosti u slabije razvijenim, ruralnim područjima pa je ovu odluku jednoglasno usvojila i Županijska skupština na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Skupštine održanoj u srpnju.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Gospodarstvo

Najveći gubitnici porezne reforme gradovi u najrazvijenijim dijelovima Hrvatske

Objavljeno

na

Objavio

Osim najvećih gradova – Zagreba, Splita, Osijeka, Rijeke i Zadra – najveći gubitnici nove porezne reforme najvjerojatnije će biti mnoge općine i gradovi u gospodarski najrazvijenijim dijelovima Hrvatske, na sjeverozapadu zemlje, u Istri te bogatija mjesta uzduž Jadrana, piše Jutarnji list u subotu.

Kako se očekuje da će porezna reforma ministra Zdravka Marića ujesen biti izglasana u Saboru, od 1. siječnja 2020. svi gradovi i općine izgubit će dio svojih poreznih prihoda jer će radnici mlađi od 25 godina biti u potpunosti oslobođeni poreza na dohodak, a radnici između 26. i 30. godina plaćat će upola manji porez.

Kako se Vlada još lani u korist jedinica lokalne i regionalne samouprave u cijelosti odrekla prihoda od poreza na dohodak, najveći gubitnici u 2020. će biti najveći gradovi, naprosto zbog brojnosti radne snage do 30. godine.

Budući da službenih podataka Vlade o tome koliko točno u Hrvatskoj ima zasposlenih (mirovinskih osiguranika) do 25. a koliko do 30. godine starosti nema, zasad se ne zna ni koliko će točno zbog ukidanja odnosno 50-postotnog smanjenja poreza na dohodak izgubiti sve županije, gradovi i općine u idućoj godini, piše Jutarnji list.

Ministar financija Marić nedavno je rekao samo da je “ukupan broj mladih u toj dobi (do 30. godine života) 370 tisuća, a onih koji su u škarama poreza na dohodak ima 250 tisuća”.

“Službene podatke o tome koliko mlađih od 30 godina prima plaću koja ulazi u porezne škare nažalost nemamo ali napravili smo svoje projekcije gubitka poreznih prihoda za sve gradove i općine. Najoptimističnija procjena govori o gubitku od 700 milijuna kuna, najcrnja o gubitku više od milijardu”, rekao je savjetnik u Udruzi gradova Dario Runtić.

Željko Turk, HDZ-ov gradonačelnik Zaprešića i čelnik Udruge gradova, procjenjuje da će sve jedinice lokalne samouprave ukupno izgubiti oko 600 do 700 milijuna kuna te da će od ministra financija zbog toga najvjerojatnije tražiti kompenzaciju izgubljenih prihoda, piše u subotu Jutarnji list.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Cappelli: Hrvatski turizam u 2019. bilježi rast u skladu s očekivanjima

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski turizam u 2019. bilježi rast u skladu s očekivanjima, izjavio je u srijedu ministar turizma Gari Cappelli, ocijenivši kako je postojeći broj od oko 20 milijuna turističkih dolazaka godišnje realan, a za očuvanje konkurentnosti ključno je ulagati u podizanje kvalitete i infrastrukturu.

“Kad su me prošle godine na londonskom sajmu pitali što se očekuje od turizma, rekao sam da će biti porast za negdje između jedan i tri posto dolazaka i negdje jedan do dva posto noćenja, i mi cijelo vrijeme držimo taj ritam”, rekao je Cappelli gostujući u središnjem dnevniku HRT-a.

U kolovozu je do sada zabilježen porast od oko jedan do dva posto što dolazaka, što noćenja, napomenuo je ministar. Pridoda li se srpanjskoj i kolovoškoj špici sezone predsezona, koja je bila oko šest posto u plusu, te postsezona, koja bi također prema očekivanjima trebala biti dobra, ukupan bi rast mogao biti do tri posto, dodao je.

Smatra kako su rezultati u turizmu tijekom posljednjih nekoliko godina podigli očekivanja rasta, a da je u 2019. zapravo došlo do “normalizacije prometa”. “Prije dvije godine smo imali turista kao i danas. Tada smo govorili da pucamo po šavovima, da mi to ne možemo izdržati, a sad se navodno traži da bude još više turista”, istaknuo je Cappelli, napomenuvši kako je Hrvatska već sad među prve tri zemlje u svijetu s velikim nesrazmjerom između ukupnog broja stanovnika – četiri milijuna – i broja turista, koji je 20 milijuna godišnje.

Da bi održala konkurentnost, Hrvatska mora ulagati u podizanje kvalitete: upravo su objekti s četiri ili pet zvjezdica i najpopunjeniji, istaknuo je nadalje ministar Cappelli, pa tako kampovi s pet zvjezdica bilježe rast prometa za 40 posto, hoteli za dva do tri posto, a porast bilježi i privatni smještaj.

U tom smislu, hrvatska vlada prepoznala je važnost razvoja infrastrukture, te je dosad krenula s investicijama samo u prometnu infrastrukturu vrijednim 20 milijardi kuna, dodao je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitatiSponzori

Komentari