Connect with us

Zanimljivosti

Zalipie, Poljska: Selo ukrašeno cvjetnim motivima

Objavljeno

on

 

U jugoistočnoj Poljskoj, 68 km od Krakova, nalazi se maleno selo poznato po svojoj tradiciji koja traje stotinama godina – dekoriranju kuća, zidova, mostova, pa čak i bunara. Žene Zalipia boje površine u selu raznim bojama, a gotovo na svim crtežima se nalaze šareni cvjetovi.

Nije poznato kada je tačno započela ova tradicija. Lokalna legenda kaže da potječe iz vremena kada je dim iz peći stvarao male tamne točkice na stropu. Žene su prvo pokušavale prikriti sitne mrlje od čađi, ali kada ih je postalo previše, jednostavno su počele crtati cvijeće preko njih.

Zalipie-0

Sa modernim kuhinjama i el. pećima mrlje od dima više nisu problem, ali tradicija bojenja raznih površina u selu nije nestala, već se samo malo modernizirala. U starijim vremenima žene Zalipia su četke pravile od repa lokalnih krava, a boju su uglavnom pravile od masti pomiješane sa raznim materijalima kako bi dobile različite nijanse.

Danas stanovnici Zalipia imaju i godišnje natjecanje koje slavi ovu prastaru tradiciju. Lokalni slikari, i dalje uglavnom žene, se takmiče u stvaranju zamršenih cvjetnih dekoracija, a također koriste ovu priliku i da ‘poprave’ slike iz prethodnih godina.

 

Zalipie-2

Zalipie-3

Zalipie-4

Zalipie-5

Zalipie-6

Zalipie-7

Zalipie-8

Zalipie-9

Zalipie-10

Zalipie-11

Zalipie-12

Zalipie-13

 [ad id=”40553″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari