Connect with us

Iz Svijeta

Hrvatski državljani ostaju u pritvoru u Zambiji, novo ročište 14. veljače

Objavljeno

-

Protiv osmero pritvorenih hrvatskih državljana u Zambiji podignuta je nova optužnica, a 14. veljače će se na sudu u Ndoli odlučivati o zahtjevu da se brane sa slobode, priopćilo je u petak Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

“Danas je bez prethodne najave na nadležnom sudu u zambijskom gradu Ndoli podignuta optužnica protiv osmero hrvatskih državljana, koji su 7. veljače opet uhićeni prilikom napuštanja Republike Zambije”, naveo je MVEP.

Hrvatski državljani za sada ostaju u pritvoru i slijedi sudski postupak.

Novost je da je ovaj put podignuta optužnica i protiv službenice imigracije u zračnoj luci Ndola.

Optuženi su za kazneno djelo trgovine djecom u pokušaju sukladno čl. 3A st. 1. i čl. 12. zambijskog Zakona protiv trgovine ljudima, dodaje MVEP.

Iduće ročište bit će 14. veljače kad će se odlučivati o zahtjevu da se optuženi brane sa slobode.

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata, a djeca, koja imaju hrvatske dokumente, oduzeta su im i smještena pod zambijsku skrb.

U ponedjeljak je sud povukao optužnicu protiv njih, ali nije ju i odbacio kako je prvotno bilo objavljeno te je hrvatskim državljanima naredio da u 48 sati napuste zemlju. U zračnoj luci u Ndoli, međutim, ponovo su uhićeni po nalogu tamošnje imigracijske službe. (Hina)

Igor Peternel: Zašto su nervozni i agresivni? Zašto su se danas digli na zadnje noge?

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari