Pratite nas

BiH

Zamjenik ravnatelja CIA-e na balkanu: Ključni razlog posjeta teroristi i migranti

Objavljeno

na

Zamjenik ravnatelja američke Središnje obavještajne agencije (CIA) Vaughn Bishop protekloga tjedna je zahvaljujući pojedinim sigurnosnim bh. dužnosnicima dobio status celebrityja budući da su o njegovu svakom pokretu izvješćivali brojni mediji kompromitirajući taj posjet i stvarne razloge regionalne turneje u kojoj je Sarajevo bilo tek jedna od destinacija, piše Večernji list BiH.

Naime, kako doznaje Večernjak iz diplomatskih izvora, Bishop je, osim Sarajeva, posjetio i Podgoricu, Prištinu, Skoplje, ali i Zagreb, što jasno sugerira što je ključni dio njegove misije.

Podupiratelj ISIL-a

Dio medija koji su izvješćivali o posjetu Bishopa nastojali su predstaviti kako je BiH bila jedina adresa koju je posjetio te da je došao u posjet ravnatelju OSA-e Osmanu Mehmadbašiću Osmici kako bi mu dao potporu u radu, što, međutim, nema nikakve veze sa stvarnošću.

U tome kontekstu navodilo se i kako je CIA praktički stala na stranu njegove obavještajne strukture koju se često doživljava i AID-om, a koja je nedavno stajala iza izmišljene afere o navodnom podmetanju naoružanja selefijama od hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA).

Ključni svjedok optužbi Harun Čelenka pripadnik je zajednice radikalnih islamista – selefija, koji je javno preko društvenih mreža podupirao pobjedu terorističke organizacije Islamska država.

Iako je SOA zatražila njegovu provjeru, OSA ga je ocijenila “bezopasnim”. A upravo na slične “bezopasne” Bishop je preciznim posjetom zemalja regije praktički i ukazao.

Najprije to su izazovi s migrantima i svim sigurnosnim iskušenjima koju ova zajednica nosi jer se doslovno radi o ruti migranata.

S druge pak strane, najvažnije pitanje o kojemu je razgovarao sa šefovima policijskih i sigurnosnih službi odnosi se na jedan od najvećih sigurnosnih problema današnjice – povratak bivših boraca terorističke organizacije Islamska država (ISIL).

A takvih osoba se u kurdskim i savezničkim zatvorima nalazi više od 120 nakon sloma Islamske države. Kako se doznaje, u najvećoj tajnosti američke i domaće vlasti u BiH planiraju “primopredaju” kontingenta radikalnih islamista.

Američki dužnosnik je pri tome ukazao na probleme, ali i ponudio potporu kako bi se izbjegli događaji poput napada koji su se nedavno odigrali na Šri Lanki.

Jedan od takvih koji su bh. vlastima vraćeni je Ibro Ćufurović, osumnjičen za sudjelovanje u terorističkoj organizaciji na sirijskom ratištu. On je uz pomoć američkih vlasti izručen BiH jer je izvjesno vrijeme proveo u kurdskome zatvoru nakon sloma džihadističke skupine Islamske države.

Već krenula izručenja

Pravosudne vlasti BiH, kao i većinu drugih sudionika ISIL-a, terete ga za organiziranje terorističke skupine, protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama te terorizam.

Ime Ibre Ćufurovića često se spominjalo na suđenju neformalnom vođi radikalnih islamista, selefija Huseinu Bilalu Bosniću, osuđenom za terorizam na sedam godina zatvora pred Sudom BiH.

Sumnjalo se kako je taj radikalni klerik motivirao mladića Ćufurovića iz mjesta Donje Slapnice kod Velike Kladuše da se ode boriti na strani Islamske države, piše Večernji list BiH

 

Zamjenik ravnatelja CIA-e u Sarajevu na razgovorima o migrantskoj krizi i sigurnosti

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Čović i Plenković položili kamen temeljac za buduću tvornicu Podravke kod Mostara

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski premijer i predsjednik Doma naroda Parlamenta BiH položili su u petak temeljni kamen za buduću tvornicu Podravke kod Mostara koja bi trebala prerađivati voće i povrće koje se tamo već nekoliko godina uzgaja uz potporu te vodeće hrvatske kompanije.

Andrej Plenković, koji je postavio kapsulu u temeljni kamen buduće tvornice Podravke, pohvalio je ovu investiciju.

“Ovo je sjajan projekt koji će okupiti brojne poljoprivrednike te braniteljske zadruge koje će se uključiti u ovu proizvodnju u interesu vlastitih obitelji i zajednice”, istaknuo je hrvatski premijer.

Dragan Čović istaknuo je na ceremoniji kako je Podravka pokrenula testno razdoblje uzgoja rajčice na području Mostarskog blata, Ljubuškog, Ravnog I Čapljine.

“Ovo je važan projekt i nova budućnost za mlađe ljude kako bi Hrvati ostali svoji na svome”, dodao je Čović.

Na rubovima Mostarskog blata, plodnog polja smještenog između Mostara i Širokog Brijega, već nekoliko godina probno se uzgaja rajčica koju otkupljuje Podravka.

Započelo se uzgojem 300 tona rajčice, a sljedeće godine kada bi tvornica trebala biti izgrađena očekuje se urod od 10.000 tona ovoga povrća.

“Nastojimo se na ovome području organizirati kako bismo zaustavili odlazak mladih ljudi. To nas najviše motivira na ovo sve”, rekao je za medije Krunoslav Čović, jedan od inicijatora iz braniteljske zadruge koja djeluje pri Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata u Širokom Brijegu.

Po njegovim riječima postoje golemi potencijali za uzgoj rajčice, paprika i drugih poljoprivrednih kultura u ovome dijelu Hercegovine.

“Vjerujemo da ćemo uspjeti. Mislim da potencijalima nema kraja”, dodao je Krunoslav Čović.

Direktor Podravke Marin Pucar istaknuo je kako je ove godine posađeno 1,2 milijuna stabljika rajčice na području Mostarskog blata.

“Očekujemo da ćemo sljedeće godine proizvesti 10.000 tona rajčice koje Podravka izvozi u preko 60 zemalja svijeta. Na taj način ćemo osigurati prihode ljudima ovdje i zaposlenost te ostanak”, istaknuo je direktor Podravke.

Dodao je kako je važno bilo okupiti branitelje iz zadruga i poljoprivrednike za koje očekuje da će biti “ključni čimbenik razvoja ovoga kraja”.

“Želimo da hrvatski narod ostane ovdje i pokrene poljoprivrednu proizvodnju. Ne želimo da sirovine više uvozimo iz inozemstva, nego s domaćih polja. Razvijamo na sličan način proizvodnju u Istri, u Hercegovini, Slavoniji, Podravini i u cijeloj RH s drugim poljoprivrednim kulturama”, dodao je Pucar. (Hina)

Plenković se protivi podizanju žice između Hrvatske i BiH nakon ponovne eskalacije migrantske krize

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Dragan Čović: Odnosi Hrvata i Bošnjaka moraju se relaksirati

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović poručio je da se odnosi Hrvata i Bošnjaka moraju relaksirati te da nema razloga za stalno izazivanje napetosti i kriza.

U intervjuu za Večernji list, a u povodu 15 godina na čelu stranke, Čović je istaknuo kako sva tri naroda u BiH moraju surađivati, odbacujući optužbe da je više na strani Srba nego Bošnjaka.

Bošnjačkoj politici, kaže, zamjera, što želi upravljati svim procesima u BiH i šalje loše poruke Hrvatima, a kao očit primjer naveo je izbor članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

-To je za mene jača afera od svih drugih afera ako znamo što je uloga te institucije. Ako se netko drzne da bez dogovora s bilo kim, od partnera s kojima čini vlast, zanemari posve proceduru natječaja koja je provedena, prekine sve i  imenuje pet članova SIP-a, šalje se jasna poruka, kazao je Čović, dodajući kako je krajnji cilj stvoriti uvjete za preglasavanje Hrvata u izboru člana Predsjedništva BiH i nametanje Doma naroda.

Kritizirao je predstavnike međunarodne zajednice što, kako kaže, šute i saginju glavu, na kršenje ustava i zakona u BiH, kao što je slučaj pri izboru članova SIP-a.

Govoreći o potencijalnom nasljedniku na mjestu predsjednika HDZ-a BiH Čović je ustvrdio da unutar stranke ima značajan broj onih koji „udovoljavaju svim standardima koje danas mladi čovjek treba imati ako se želi baviti politikom“. Ne želi govoriti o imenima kandidata koji bi za dvije-tri godine mogli doći na čelo HDZ-a, jer bi se prema njima usmjerila, smatra on, paljba i pritisak.

-Posve sam, međutim, siguran da im zavidan broj mladih ljudi koji će biti u stanju nositi ovaj projekt. Prije toga moja je snažna želja riješiti ova ključna pitanja kako bi se tim mladim ljudima ostavio čist prostor. Da ih ne dovedemo u situaciju da se moraju baviti poslovima izmjene Izbornog zakona ili Ustava BiH. Čini mi se da smo na sredini tih događanja, jer smo u proteklih 15 godina imali jedan maraton- ustvrdio je Čović. (Fena)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari