Connect with us

BiH

Zamjenik ravnatelja CIA-e u Sarajevu na razgovorima o migrantskoj krizi i sigurnosti

Objavljeno

-

Zamjenik ravnatelja američke Središnje obavještajne agencije (CIA) Vaughn Bishop sastao se u petak u Sarajevu s ravnateljem Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osmanom Mehmedagićem te potom s ministrom sigurnosti Draganom Mektićem i čelnicima policijskih agencija, s kojima je razgovarao o migrantskoj krizi i pitanjima sigurnosti

Sastanak Bishopa i Mehmedagića održan je iza zatvorenih vrata uz velike mjere sigurnosti pa je novinarima bio onemogućen svaki pokušaj prilaza zgradi u kojoj je sjedište OSA-e u Sarajevu, no državni ministar sigurnosti Mektić i ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač su potvrdili kako su s drugim čovjekom CIA-e razgovarali o migrantskoj krizi i stanju sigurnosti u BiH.

“Ono što mogu kazati je da se u idućem razdoblju može očekivati pojačana suradnja svih policijskih i sigurnosnih agencija u BiH”, kazao je Mektić novinarima koji su od njega tražili komentar susreta s Bishopom. Istaknuo je kako je američka strana ponudila svaku vrstu pomoći koju BiH zatreba na tom planu.

Dodao je kako je zamjeniku ravnatelja CIA-a posebice ukazao na problem korupcije, ali i na nužnost odlučnije borbe protiv organiziranog kriminala.

Ministar policije RS Lukač izjavio je kako je na dnevnom redu bilo i pitanje sigurnosnih izazova vezanih za borbu protiv terorizma, ali je ustvrdio kako nisu raspravljali o planovima vlasti Republike Srpske da uvedu pričuvni sastav policije, što je izazvalo osude u Federaciji BiH.

“Razgovarali smo o sigurnosnim izazovima u BiH, migrantskoj krizi te povratnicima sa stranih ratišta”, kazao je Lukač.

Uz američko posredovanje ranije ovog mjeseca u BiH je izručen državljanin te zemlje Ibro Čufurović, koji je zarobljen u Siriji kao pripadnik islamističkih paravojnih postrojbi, a postoje naznake kako bi još neki državljani BiH, koji su također zarobljeni, na isti način trebali biti vraćeni u zemlju podrijetla i procesuirani pred bosanskohercegovačkim pravosuđem.

Zahtjev vlastima BiH da preuzmu svoje državljane, koji su se u redovima islamističkih terorista borili u Siriji i Iraku, stigao je prije nekog vremena od američkog državnog tajnika Mikea Pompea, nekadašnjeg ravnatelja CIA-e.

(Hina)

 

Zamjenik ravnatelja CIA-e u nenejavljenom posjetu Sarajevu

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas