Connect with us

Iz Svijeta

Zamjenik ruskog šefa diplomacije: Moskva ‘nikome ne prijeti’ nuklearnim oružjem

Objavljeno

-

Foto: EPA

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov izjavio je u petak da Moskva nikome ne prijeti nuklearnim oružjem te da otvoreni sukob sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om nije u interesu Rusije, izvijestile su državne novinske agencije.

“Nikome ne prijetimo nuklearnim oružjem”, rekao je Rjabkov na konferenciji u petak, prenosi novinska agencija Interfax.

“Kriteriji za njihovu upotrebu navedeni su u ruskoj vojnoj doktrini”, dodao je.

Predsjednik Vladimir Putin ovaj je tjedan poručio Zapadu da “ne blefira” kada kaže da će upotrijebiti nuklearno oružje ako teritorijalni integritet Rusije bude ugrožen.

Separatističke vlasti u četirima ukrajinskim oblastima pod kontrolom ruske vojske održavaju referendume o tome hoće li se pridružiti Rusiji.

Putin je rekao da podržava ovaj potez koji čini vjerojatnijim pripojenje Rusiji tih područja koja čine 15 posto ukupnog teritorija Ukrajine.

Ruski dužnosnici, uključujući bivšeg predsjednika Dmitrija Medvedeva, rekli su da će se, nakon što se te regije pripoje Rusiji, svaki napad ukrajinskih snaga na njih smatrati napadom na Rusiju.

Prema ruskoj nuklearnoj doktrini, Moskva može iskoristiti nuklearno oružje ako je Rusija suočena s “egzistencijalnom prijetnjom”.

Medvedev je rekao da Rusija ima opciju korištenja strateškog nuklearnog naoružanja dugog dometa.

No, Rjabkov je rekao da Rusija ne traži “otvoreni sukob” sa Sjedinjenim Američkim Državama ili NATO-om te da ne želi daljnju eskalaciju situacije.

“Nadamo se da je Bidenova administracija također svjesna opasnosti od nekontrolirane eskalacije sukoba u Ukrajini”, kazao je.

Najavljujući prvu mobilizaciju u Rusiji od Drugog svjetskog rata u srijedu, Putin je rekao da se Rusija bori ne samo protiv Ukrajine, već protiv ukupnih vojnih resursa zapadnih zemalja koje podržavaju Kijev.

Govoreći u petak, ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov rekao je kako želi vjerovati “da unatoč svim poteškoćama Moskva i Washington nisu na rubu pred ponorom nuklearnog sukoba”, prenosi RIA. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas