Pratite nas

BiH

Zanemareno između 20 i 50 tisuća žena, žrtava silovanja u BiH

Objavljeno

na

U Mostaru je u petak predstavljen Međunarodni protokol o dokumentiranju i istraživanju slučajeva seksualnog nasilja u konfliktu, dokument koji su na Samitu globalne inicijative za sprječavanje seksualnog nasilja u konfliktu, održanom u lipnju 2014. godine u Londonu, predstavili tadašnji ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague i posebna izaslanica Visokog povjerenika UN-a za pitanja izbjeglica Angelina Jolie.

seksualno zlostavljanjeRadi se o dokumentu koji propisuje međunarodne standarde za dokumentaciju i istragu seksualnih zločina u ratu, kazao je u izjavi za novinare podtajnik Britanskog veleposlanstva u BiH Jon O’Shaughnessy.

“Cilj protokola je definirati međunarodne standarde u procesu dokumentiranja i istrage seksualnih zločina u ratu. Ti standardi trebali bi pomoći policiji, tužiteljstvima, ali i cjelokupnom društvu da se nose s ovim problemom. Pred nama je puno posla, kako na globalnoj tako i na lokalnoj razini, kako bismo osigurali pomoć za preživjele, a počinitelje ovih gnusnih zločina primjereno kaznili”, dodao je O’Shaughnessy.

Direktorica Centra za post-konfliktna istraživanja Velma Šarić naglasila je kako je Protokol od velikog značaja, posebice za BiH, s obzirom na to da 20 godina poslije završetka rata žrtve silovanja još uvijek nisu našle pravdu.

“Proces reparacija nikada nije završen, ne postoji krovni zakon na razini BiH koji bi regulirao prava žrtava, koje danas žive u istim zajednicama s počiniteljima tih zločina i sreću ih svakodnevno”, upozorila je Šarić. Na izradi protokola, koji predstavlja set preporuka, alata i tehnika namijenjenih sucima, tužiteljima i istražiteljima, radilo je 200 stručnjaka iz cijelog svijeta.

“Nadam se da će Protokol u fokus staviti žrtvu. Na žalost, posljednjih 20 godina potrošili smo raspravljajući koja je strana više kriva, a zanemareno je između 20 000 i 50 000 žena, koliko je prema procjenama Ujedinjenih naroda silovano u proteklom ratu”, kazala je Šarić. Po njezinima riječima Protokol nije obvezujući, ali se nada da će njegovu važnost prepoznati država Bosna i Hercegovina i provesti ga u praksi. (Fena)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Vijeće ministara jednoglasno usvojilo proračun. On iznosi 950 milijuna KM

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo dokument Okvirnog proračuna Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018.-2020. godine.

”Poslije toga smo jednoglasno usvojili ažurirani Program javnih investicija BiH za razdoblje 2018.-2020. godina”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na press-konferenciji nakon sjednice.

Po njegovim riječima, i jedan i drugi dokument su bili ključna baza, ključna smjernica, ključna podloga za usvajanje ”današnjeg najvažnijeg dokumenta“ koji je Vijeće ministara BiH usvojilo jednoglasno, a to je proračun institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

”Proračun je usvojen jednoglasno. On iznosi 950 milijuna KM”, kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Vijeće ministara BiH je danas utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i on ide u dalju parlamentarnu proceduru.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari