Connect with us

BiH

Zaoštrava se situacija u Tuzli: Nećete u hrvatsko selo smjestiti migrante

Objavljeno

on

Foto: Dnevni avaz

Nemamo ništa protiv tih ljudi, ali njima nije mjesto ovdje. Neka za njih traže drugu lokaciju. Ako bude potrebno, leći ću na put da bih spriječila njihov prolazak – govori nezadovoljna stanovnica naselja pored lokacije gdje se namjeravaju privremeno smjestiti migranti.

Najava državnih institucija BiH da će u nekadašnjoj vojarni u naselju Ljubače između Živinica i Tuzle privremeno smjestiti migrante koji svakodnevno pristižu u Tuzlu iz pravca Zvornika i Bratunca podigla je buru nezadovoljstva među domicilnim stanovništvom.

– Nećete u hrvatsko selo smjestiti migrante. Rat sam provela ovdje i nisam išla sa svoje pradjedovine. Njih mogu naseliti u vojarnu samo ako nas žive isele odavde – poručila je jedna od stanovnica naselja iz neposredne blizine vojarne, prenosi Dnevni avaz.

Održan je sastanak savjeta MZ Ljubače, a o ovoj temi razgovara se na sjednici Gradskog vijeća Živinice. Najavljen je i sastanak predstavnika mjesne zajednice s gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem.

– Nemamo ništa protiv tih ljudi, ali njima nije mjesto ovdje. Neka za njih traže drugu lokaciju. Ako bude potrebno, leći ću na put da bih spriječila njihov prolazak – govori nezadovoljna stanovnica naselja pored lokacije gdje se namjeravaju privremeno smjestiti migranti.

Problem migrantske krize je u posljednjih 18 mjeseci u Tuzli i Tuzlanskoj županiji/kantonu prebacivan na adresu državnih institucija. Nitko od lokalnih zajednica nije želio na svom prostoru otvoriti privremeni prihvatni centar.

Kada je stigla najava državnih institucija da će u vojarni otvoriti prihvatni centar u zimskim danima, došlo je do protivljenja građana. Migranti koji dolaze u Tuzli trenutno borave na asfaltnom platou ispred glavne autobusne stanice u uvjetima ispod svakog ljudskog dostojanstva.

 

Sandru Benčić i društvo hitno u Bihać da smire situaciju!

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari