Connect with us

Iz Svijeta

Zapad u neviđenoj ofenzivi: ‘Stvari sada stoje posve drugačije‘

Objavljeno

-

Foto: EPA

Zapadne zemlje Ukrajini šalju vojnu pomoć za koju se ranije smatralo da bi bila previše provokativna za Moskvu

Poraz ruskih snaga kod Kijeva i trag zločina koje su ostavili za sobom, potaknuli su spremnost Zapada da Ukrajini pruži vojnu pomoć za koju se ranije smatralo da bi bila previše provokativna za Moskvu, u ratu za koji se očekivalo da će Rusija dobiti u najviše nekoliko tjedana.

Bojazan od bijesa ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog nuklearnog oružja ili potkopavanja mirovnih pregovora s njim, na Zapadu je izblijedjela, kako navodi portal Axios, prenosi Jutarnji list.

Većina NATO saveznika sada Ukrajini šalje sve što joj je potrebno da prevlada u drugom činu rata jer se očekuje krvava i dugotrajna bitka u istočnoj regiji Donbasa, nova ruska ofenziva za koju Moskva već gomila i preraspoređuje snage.

Strah od izazivanja nuklearnog rata uvelike je splasnuo, nakon što su zapadne zemlje članice NATO-a, na čelu sa SAD-om, izrazile odlučnost da neće slati svoje kopnene ili zračne snage u pomoć Ukrajini niti uvesti zonu zabrane letenja iznad zemlje, na što je Rusija upozorila da bi moglo dovesti do izravnog sukoba u kojem nijedna mogućnost, pa ni korištenje nuklearnog oružja, nije isključena.

Češka poslala tenkove

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena, kao i NATO članice općenito, bila je oprezna u ranoj fazi sukoba kako bi održala razliku između onoga što je nazivala “ofenzivnim” i “obrambenim” oružjem, strahujući da prema međunarodnom pravu ne postane izravni sudionik u sukobu.

No, zapadne zemlje nakon gotovo sedam tjedana rata u Ukrajini i impresivnog otpora ukrajinskih oružanih snaga i građana, razmišljaju o slanju oružja za koje je Moskva upozorila da bi moglo dovesti do daljnje eskalacije i izravne zapadne prijetnje Rusiji – s nesagledivim posljedicama. Istovremeno, Kijev uporno očajnički poziva Zapad i NATO da ubrzaju slanje oružja, posebno ozbiljnijih oružanih sustava, ili će, kako su poručili, biti prekasno.

Češka je tako, kako je prije tjedan dana izvijestila agencija Reuters i brojni svjetski mediji, Ukrajini isporučila tenkove, višecijevne raketne bacače, haubice i borbena vozila te najavila nove pošiljke. Češka je time postala prva članica NATO-a koja je Ukrajini poslala tenkove. Informacije su potvrdili predsjednik Odbora za europska pitanja u donjem domu češkog parlamenta Ondrej Benešik te izvor iz čeških obrambenih snaga.

Izvori iz obrambenog sektora potvrdili su Reutersu pošiljku od pet tenkova T-72 i pet borbenih vozila pješaštva BVP-1, odnosno BMP-1, koji su zabilježeni na vagonima na snimkama objavljenim na društvenim mrežama, ali to i nije prva pošiljka teške vojne opreme Ukrajini iz Praga.

Rusija: Vozila SAD-a i NATO-a koja prevoze oružje u Ukrajini legitimne su mete

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari