Connect with us

Ukrajina

Zapadni dužnosnici pokrenuli s Kijevom pitanje mogućih mirovnih pregovora s Moskvom

Objavljeno

-

Hina/Epa

Američki i europski dužnosnici razgovarali su s ukrajinskom vladom o tome što bi mogući mirovni pregovori s Rusijom mogli uključiti da se okonča rat, citirao je NBC neidentificiranog visokog američkog dužnosnika i jednog bivšeg američkog dužnosnika.

U ratu u Ukrajini, koji sada traje 21 mjesec, ubijeno je ili ranjeno stotine tisuća ljudi, a dijelovi zemlje su razoreni. Rat je izazvao najdublju krizu u odnosima Moskve sa Zapadom od Kubanske raketne krize 1962. godine.

NBC je rekao da su razgovori uključivali vrlo široke nacrte onoga od čega bi Ukrajina možda morala odustati da postigne dogovor s Rusijom.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti razgovore o kojima je izvijestila američka televizijska mreža.

Razgovori s Ukrajinom dolaze u jeku zabrinutosti američkih i europskih dužnosnika da je rat dosegao mrtvu točku te također zbog sposobnosti Zapada da nastavi pružati pomoć Ukrajini, citira NBC riječi dužnosnika.

Rusija trenutno kontrolira oko 17,5 posto međunarodno priznatog teritorija Ukrajine.

Moskva kaže da je morala pokrenuti ono što naziva “specijalnom vojnom operacijom” u Ukrajini kao odgovor na ono što vidi kao neprijateljski i agresivni Zapad za koji kaže da koristi Kijev za potkopavanje Rusije.

Kijev i njegovi zapadni saveznici kažu da je to besmislica i da su akcije Moskve otimanje zemlje u imperijalnom stilu.

Kijev kaže da želi vratiti kontrolu nad svim teritorijem koji je Rusija otela, uključujući i Krim koji je pripojen 2014., te da neće stati dok i zadnji vojnik ne bude izbačen s njihova teritorija.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas