Pratite nas

Pregled

Zapalili hrvatsku zastavu na utakmici u Srbiji

Objavljeno

na

Zbog sumnje da su na utakmici srpske nogometne Super lige u Kruševcu između domaćeg Napretka i gostujuće Crvene zvezde odigranoj 19. studenoga 2016. zapalili službenu zastavu Republike Hrvatske, trojica mladića sa šireg područja Vukovara i Vinkovaca privedena su u PU vukovarsko-srijemsku.

Riječ je o osobama u dobi od 18, 23 i 26 godina za koje je tijekom kriminalističke istrage utvrđena osnovana sumnja da su bili počinitelji ovog kaznenog djela.

Jutarnji list neslužbeno doznaje da su njih trojica pripadnici hrvatskog ogranka Delija, Zvezdine navijačke skupine koji su se, očito, dan nakon obilježavanja 25. obljetnice vukovarske tragedije išli dokazivati u navijačkoj hijerarhiji iskazujući, blago rečeno, nepoštovanje prema zastavi države u kojoj žive.

Istragom je, prema našim informacijama, bilo obuhvaćeno 15 osoba iz Hrvatske koje su tog dana kao navijači Zvezde bili na utakmici u Kruševcu.

„Kriminalističko istraživanje nad više osoba s područja Vukovarsko-srijemske županije okončano je 15. prosinca, a saznanja upućuju  na sumnju da su tri osobe, hrvatski državljani,  u dobi od 18, 23 i 26. godina, 19.11.2016. godine na području Republike Srbije za vrijeme odigravanja nogometne utakmice zapalili zastavu Republike Hrvatske.

Po okočanju kriminalističkog istraživanja osobe su  uz kaznenu prijavu, nadležnom državnom odvjetništvu, predani  pritvorskom nadzorniku,“ priopćili su iz policije.

Mladiće se sumnjiči da su počinili kazneno djelo povreda ugleda Republike Hrvatske.

Inače, o ovom događaju izvještavali su samo srpski mediji, dok je u Hrvatskoj taj čin prošao potpuno nezapaženo.

Na fotografiji objavljenoj s te utakmice na kojoj se vidi početak paljenja zastave, vidljivo je i kako su Delije kao plijen pokazale i zastavu Herceg-Bosne s natpisom Grude te službenu zastavu Grada Vukovara, ali nije poznato što se poslije s tim zastavama dogodilo.

Na objavljenoj fotografiji lica palitelja zastave su zamućena, no službenici PU vukovarsko-srijemske operativnim radom uspjeli su ih identificirati.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Glasnović: Bolje kraj teroru nego teror bez kraja (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Zastupnici su i danas rad započeli sa zahtjevima za stanke. Zatražilo ih je čak 8 klubova zastupnika, a govorit će o aktualnoj političkoj situaciji, problemima ovršenih i blokiranih, problemima u poljoprivredi.

Nakon toga očekuje se glasovanje o amandmanima na Poslovnik i o samom Poslovniku čije bi izmjene, kako uvjerava saborska većina, trebale osigurati kvalitetnije i dinamičnije rasprave.

Zastupnici su u srijedu raspravljali o amandmanima na Poslovnik, ne i glasovali o njima, pa će to učiniti danas. Ipak, za očekivati je da sjednica počne uobičajenim stankama za koje će, nakon što se izglasa Poslovnik, vrijediti drugačija pravila. Prvog dana u tjednu moći će se zatražiti ujutro od 9.30 do 10.45 sati, a u ostale dane između 13 i 14,15 sati.

Prema kompromisu vladajućih i SDP-a, oporba dobiva pravo uvrštavanja u dnevni red točke koje su im važne. Takva bi se točka raspravila u roku od sedam dana, ako se na dnevnom redu nalazi najmanje 60 dana, ali uz uvjet da ima potpis 30 zastupnika.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Nadbiskup Puljić: Oni koji prihvate rodnu ideologiju, sami se isključuju iz Crkve

Objavljeno

na

Objavio

Tko će u Saboru podići ruku za Istanbulsku konvenciju, ima li interpretativna izjava pravnu težinu, koliko će primjena konvencije stajati državnu blagajnu i hoće li zaštititi žene od nasilja, bila su pitanja na koja su odgovore pokušali dati gosti večerašnjeg Otvorenog (od kojih je u studiju 3 ZA ratificiranje, a 1 PROTIV)

Nadbiskup Želimir Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije kaže da Papa smatra, kako je jednom izjavio, da je rodna ideologija “jedna nova kolonizacija”.

Spomenuo je i da ona udara u temelje obitelji jer ne razmatra ih kao muško i žensko nego se uvode različite vrste rodova, kaže nadbiskup Puljić.

Otkrio je i, kako kaže, jednu ekskluzivu – da Sveta Stolica priprema također dokument o rodnoj ideologiji i Istanbulskoj konvenciji u vezi odgoja i obrazovanja, to će učiniti kongregacija za odgoj.

Kongregacija za nauk vjere će se osvrnuti na antropološki vid koji je u pozadini rodne ideologije.

U medijima se počelo nagađati da oni političari koji glasuju za Istanbulsku konvenciju neće moći pristupiti nekim sakramentima, poput onoga svete pričesti. Nadbiskup Puljić kaže da to nisu razmatrali. “Ali jasno je da se očekuje da vjernici koji drže do Crkve i do njezinoga nauka trebaju pratiti što Crkva naučava, što Papa propovijeda, što biskupi naučavaju i određuju i očekuje se da vjernici slušaju ono što biskupi govore”, rekao je nadbiskup Puljić, dodavši da “se oni koji prihvate krive nauke (što se tiče rodne ideologije, pojasnio je, op.a.), sami isključuju i odstupaju od onoga što Crkva naučava”.

 

Marija Pejčinović Burić, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova, istaknula je da se Vlada za interpretativnu izjavu odlučila kako bi otklonila određene strahove u vezi Istanbulske konvencije. Rekla je i da Hrvatska nije jedina država koja ima interpretativnu izjavu uz ovu konvenciju. Konvencija će, kada se potvrdi, biti dio našeg unutarnjeg pravnog sustava, a Ustav RH je nadređen konvenciji.

Arsen Bauk, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a na pitanje zašto nisu ratificirali Istanbulsku konvenciju, odnosno poslali je u Sabor dok su bili na vlasti, odgovara: “To mogu odgovoriti kolege koji su u Vladi obnašali dužnost u tim resorima”.

Ako Istanbulska konvencija prođe ratifikaciju, sljedeći logični korak je referendum, kazala je Kristina Pavlović, koordinatorica Građanske inicijative “Istina o Istanbulskoj konvenciji” .

Marina Škrabalo, upraviteljica Zaklade Solidarna istaknula je da rod već postoji u hrvatskom zakonodavstvu kao pojam koji opisuje kulturnu, društvenu i duhovnu dimenziju ljudskog bića u odnosu na našu spolnost. Jedna je biološki determinizam, zadatost, a druga je na koji način živimo svoju spolnost.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati