Connect with us

Kronika

Zapaljena katolička kapela u Gradišću kod Zenice

Published

on

Nepoznate osobe u srijedu su zapalile i uništile unutrašnjost katoličke kapele u Gradišću kod Zenice. Tim povodom jučer su predstavnici Odbora za međureligijsku suradnju i Međureligijskog vijeća posjetili kapelu i mjesno groblje.

 

d6b32bf18b36b4cfd71268cd4448b16f

Fra Zdravko Andžić, prvi čovjek zeničkih župa, kazao je okupljenimnovinarima da je nepoznati vandal razbio staklo, provalio te potom zapalio unutarnji dio kapele.

“Srećom, konstrukcija kapele je betonska pa se požar nije proširio na krov i predvorni dio. Između ostalog, uništeno je desetak slika, među njima i nekoliko vrlo vrijednih. I ranije je bilo nekoliko provala, uglavnom radi pljačkanja ili devastiranja, ali je ovo, prema svemu sudeći, čin namjernog paljenja”, kazao nam je fra Andžić.

Predstavnik mještana Ljubomir Udovičić kaže da ga raduje reakcija većine mještana svih nacija te izrazi podrške komšija Bošnjaka, koji su došli i ponudili pomoć te izrazili revolt zbog ovog vandalskog čina.

Po policijskim navodima, u srijedu je prijavljeno da je oskvrnuta grobljanska kapelica u mjestu Gradišću. Nakon što je provaljeno u kapelicu, bestijalni razbojnici zapalili su oltar, koji je izgorio. Oštećeni su i brojni drugi predmeti koji su se nalazili u kapeli, kao i dijelovi interijera. Srećom, krov ovoga objekta vatra nije zahvatila. Pripadnici vatrogasne postrojbe su stigli na mjesto događaja po upućenoj dojavi i uspjeli su ugasiti rasplamsavanje vatre. Policija je napravila očevid te traga za počiniteljima, navodi se u službenoj obavijesti iz zeničke policije. Nisu poznati motivi ovoga napada, niti provale, a teško da se može raditi o koristoljublju budući da se u grobljanskim kapelicama ne drže dragocjenosti niti novac. Odbor za međureligijsku suradnju u Zenici oštro je osudio paljenje katoličke kapele u selu Gradišće i podmetanje požara u kojem je uništena kapelica.

Predstavnici svih crkava i vjerskih zajednica u Zenici posjetili su zgarište kapele kako bi osudili vandalski čin, te pozvali nadležne da uhite i kazne počinitelje. Zajedno su na mjestu događaja bili predstavnici zeničke katoličke zajednice fra Zdravko Anđić, zatim izaslanik Medžlisa Islamske zajednice Zenica, Ismet efendija Bašić, te tajnik Odbora za međureligijsku suradnju Kenan Hodžić, Gradišće je naselje koje se nalazi sedam kilometara sjeverno od Zenice i naseljeno je Hrvatima.

Vecernjak/foto:AVAZ

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari