Pratite nas

Kronika

Započela ekshumacija posmrtnih ostataka ubijenih mještana hrvatskoga sela Brotnja 1941.

Objavljeno

na

Neposredno nakon „ustanka“ u Donjem Srbu u srpnju 1941. godine pobijeno je 32 članova obitelji Ivezić. Njihovi posmrtni ostaci nedavno su pronađeni u jami u šumi.

Neposredno nakon „ustanka“ u Donjem Srbu u srpnju 1941. godine pobijeno je 32 članova obitelji Ivezić iz sela Brotnjo, čiji su posmrtni ostaci nedavno pronađeni u jami. U šumi Dabina brda u utorak je trajala ekshumacija posmrtnih ostataka, koje su s dvadesetak metara dubine izvukli članovi GSS-a.

– Prema prvim nalazima ovdje na terenu možemo potvrditi da su pronađeni skeleti, odnosno ostaci djece i odraslih osoba – rekao je prof. dr. Milorad Kubat sa zagrebačkog Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku. Posmrtni ostaci bit će prevezeni na Zavod gdje će se obaviti dodatna istraživanja i identifikacija. 

– Sukladno Vladinoj politici da je svaka žrtva žrtva i da zaslužuje dostojno počivalište, ovdje smo kako bi nakon 73 godine ekshumirali posmrtne ostatke, identificirali ih i kasnije sahranili. Želja nam je u budućnosti obilježiti ih spomenikom, kakav smo lani postavili u Otočcu – rekao je na mjestu ekshumacije ministar hrvatskih braniteljaPredrag Matić. 

Iako nitko do završetka postupka identifikacije nije želio sa sigurnošću govoriti o tome tko su žrtve, sve ukazuje na to da je riječ o obitelji Ivezić. Od njihove rodbine već su uzeti uzorci DNK, kako bi se te pretpostavke i potvrdile. Da je riječ upravo o tim žrtvama uvjeren je ličko-senjski biskup Mile Bogović koji je podsjetio na strahotu koju su prije smrti proživjeli nedužni civili.

– To se jako dobro zna, da su žrtve, djeca i odrasli, živi bacani u tu jamu. Zato želim podsjetiti da je to bilo odmah nakon „prve puške“ u Srbu. Vrijeme je da se naša država jasno odredi prema tim događajima. Pa, bar se ne bi trebalo okupljati i slaviti tu prvu pušku, jer je poznato kako je ona krenula – rekao je biskup Bogović.

donji srb

Prof. dr. Milorad Kubad sa Zavoda za sudsku medicinu iznio je podatak koji je mještanima ličkih sela i ranije bio poznat. Pronađeni ostaci, ovo što smo do sada našli pripadaju osobama od djece do osoba starije životne dobi, rekao je Kubat.

jamaZato gospićki biskup Mile Bogović napominje kako se u Srbu ne bi trebalo okupljati i slaviti 27. srpnja. U tome naletu prve puške koja je puknula 27 srpnja, nakon toga se to ovdje dogodilo, rekao je biskup Bogović.

Posmrtne ostatke žrtava iz duboke jame iznijeli su speleolozi Hrvatske gorske službe spašavanja. Hrt/24sata

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Lübeck – Napadač s nožem ozlijedio 14 osoba

Objavljeno

na

Objavio

Jedan muškarac nožem je napao ljude u busu u njemačkom gradu Lübecku.

Kako piše njemački ln-online, prema iskazu svjedoka, do napada je došlo nakon što je napadač na pod bacio ruksak iz kojeg se krenulo dimiti.
Ljudi su počeli vrištati, a napadač je krenuo u pohod u kojem je ozljeđeno 14 osoba, a prema posljednjim informacijama, nema mrtvih, piše VečernjiList.

Da je do napada došlo potvrdila je i policija, koja je obavijestila da su raspoložive snage na terenu. Također, dodaju kako je napadač uhićen na licu mjesta. Neki lokalni mediji spominju da je uz nož imao i pištolj, ali to još nije potvrđeno.

Policija pokrajine Schleswig-Holstein, u kojoj se nalazi Luebeck, ranije je na svom Twitter profilu objavila kako je u gradu u tijeku velika policijska akcija.

– U Luebecku je u tijeku veliko raspoređivanje policije” napisali su iz policije. “Istražujemo situaciju te ćemo se kasnije javiti s više informacija”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika

Kapetan Dragan pobjesnio u sudnici: ‘Ovo je fašistički progon, pa mene je i JNA mrzila’

Objavljeno

na

Objavio

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, kojega optužnica Županijskog državnog odvjetništva tereti za ratne zločine nad hrvatskim vojnicima i civilima u četvrtak je iznoseći svoju obranu na splitskom Županijskom sudu odbacio krivnju za sve što mu se optužnicom stavlja na teret

Vasiljković je iznio obranu, ali nije želio odgovarati na pitanja sudskog vijeća, optužbe i obrane. Kazao je da je cijeli sudski proces ‘opsesivno fašistički progon‘, a nakon što ga je sudac Damir Romac upozorio da ne vrijeđa nastavio je da od procesa ne bi ostalo ništa ‘kada bi isključili fašizaciju Hrvatske‘.

Odbacio je tvrdnje da je ikada imao veze sa zatvorom na kninskoj tvrđavi upitavši kako netko može biti ratni zarobljenik prije rata s obzirom da je rat u Knin došao 1995.

‘Ja sam dao prijedlog da se zatvor izmjesti i napravi mokri čvor. Ne znam kome je palo napamet da me predstavi kao čuvara zatvora kada je tamo bilo toliko puno policije. Želim reći kako sam 12 godina zatvoren od čega 11 godina bez optužnice. Oduzeli su mi 12 godina života. Čak su i Alojzija Stepinca držali u kućnom pritvoru, a ja sam 12 godina u zatvoru’, kazao je Vasiljković.

U svojoj je obrani kazao i da je Glinu napustio 27. srpnja u 14 sati, a u optužnici ga se tereti da je djela počinio 30. srpnja. Istaknuo je kako je ‘komično’ sve ono što o tom slučaju pišu novine.

‘Veće su šanse da sam zapovijedao Anti Gotovini nego JNA. Pa oni su mene mrzili. Ne samo da nisam počinio ratni zločin nego se zapitajte zašto sam postao to što jesam’, rekao je Vasiljković na kraju svoje obrane.

Vasiljković je optužen da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Na teret mu se stavlja da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Uz to je optužen i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje.

Tijekom napada su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, opljačkana je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari