Započela iskapanja kako bi se pronašli posmrtni ostaci pobijenih Zrinjana

3

Sisački biskup Vlado Košić posjetio je jučer Zrin gdje su dan ranije, uz mjesto srušene župne crkve Našašća Svetog Križa, započela istražna iskapanja kako bi se pronašli i ekshumirali posmrtni ostaci pobijenih Zrinjana u Drugom svjetskom ratu, priopćili su iz Sisačke biskupije.

zrinjani_iskopi

Naime, partizani su 9. i 10. rujna 1943. opljačkali Zrin, razrušili kuće, spalili župnu crkvu Našašća sv. Križa i pobili trećinu žitelja. U tim napadima poginulo je ili naknadno ubijeno skoro tri stotine Zrinjana.

Tom prigodom biskupa su s tijekom istraživanja i pronađenim ostacima upoznali županijski državni odvjetnik u Sisku g. Stipe Vrdoljak i član Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij Franjo Talan. Mjesto iskapanja su dan prije posjetili kancelar Biskupije i ravnatelj Zaklade za gradnju crkve u Zrinu mons. Marko Cvitkušić i Ivan Jukić, potomak Zrinjana, a tom prigodom susreli su se s pomoćnikom ministra branitelja Ivanom Grujićem, zaduženim za ova istraživanja.

Sisačka biskupija je prošle godine naručila arheološka istraživanja na mjestu gdje je bila crkva Našašća sv. Križa, koja su utvrdila kako se ispod te crkve nalaze i ostaci gotičke crkve iz 14. stoljeća. Uz zidove i temelje nekadašnje crkve pronađeni su ostaci ispremještanih ljudskih kostiju. Uzorak kostiju poslan je na analizu kako bi se utvrdilo iz kojega su vremena pronađene ljudske kosti, a rezultat  analize je pokazao da se radi o ostacima iz Drugog svjetskog rata.

>>Zrin – mjesto zločina nad Hrvatima i grad u koji im je bio zabranjen povratak

narod.hr/kamenjar.com

facebook komentari

 • Partizani su 9. i 10. rujna 1943. opljačkali Zrin, razrušili kuće,
  spalili župnu crkvu Našašća sv. Križa i pobili trećinu žitelja. U tim
  napadima poginulo je ili naknadno ubijeno skoro tri stotine Zrinjana.

 • peppermintt

  i ne samo to, sva imanja su im oduzeta nacionalizacijom, nitko od rodbine nikada nije mogao prići ni blizu Zrinu

 • Gabro Vuskic

  Treba to pod nos podnijeti današnjoj političkoj upravi vlade RH, bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću i njegovom nesljedniku i svim njihovim simpatizerima i istomišljenicima.