Connect with us

Hrvatska

Započeli radovi: Piramida ide van, Franjo Tuđman na postolje

Objavljeno

-

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U utorak su započeli radovi na izgradnji spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Spomenik je djelo akademskog kipara Kuzme Kovačića. Projekt košta oko 4,5 milijuna kuna.

U ovom času ništa ne želim komentirati. Pričat ćemo kada sve bude gotovo. Spomenik će biti lijep, kratko je u utorak rekao Kuzma Kovačić, akademski kipar i autor novog spomenika Franji Tuđmanu u Zagrebu, pišu 24sata.hr

Kovačićev spomenik prvog hrvatskog predsjednika nalazit će se u Ulici Hrvatske bratske zajednice. Nakon 24 godine zamijenit će granitni spomenik ‘Granit koji pamti’, autora Branka Silađina koji tamo stoji od ‘94. ‘Kameni Francek’ u iskoraku i pokretu prema naprijed, leđima će biti okrenut Bandićevim fontanama. Gledat će prema budućem Spomeniku domovine, kojeg zagrebački gradonačlnik Milan Bandić želi izraditi između zgrade Gradske uprave i Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.

Na podnožju spomenika bit će ispisan citat iz Tuđmanovog zatvorskog dnevnika koji glasi: “Možete mi evo, uzeti i slobodu, pa i život, ali ne i misao, ne i istinu, ne i moj prilog povijesti naroda kojemu pripadam”.

Iako je spomenik Franji Tuđmanu, prema prvoj ideji, trebao osvanuti na istoimenom trgu, od te se ideje odustalo. Izgradnja podesta i spomenika koštat će 4,5 milijuna kuna.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari