Connect with us

Religija i Vjera

Započelo 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes

Objavljeno

on

Foto: Hina

Misnim slavljem koje je predvodio vojni biskup u Republici Hrvatskoj, monsinjor Jure Bogdan u Crkvi Svetog Križa u Sigetu u utorak, 15. svibnja 2018. započelo je 26. nacionalno i 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes na kojem će sudjelovati i pripadnici Ministarstva obrane RH, Oružanih snaga RH, Ministarstva unutarnjih poslova RH i Ministarstva hrvatskih branitelja, priopćio je MORH

Na ovogodišnjem hodočašću pod geslom “Mir na zemlji”, a koje tradicionalno organizira Vojni ordinarijat RH sudjeluje oko 900 hodočasnika iz Hrvatske koji će tako pridružiti ostalim sudionicima iz više od 40 zemalja na 60. međunarodnom vojnom hodočašću vojski Europe i svijeta.

Zapovjednik ovogodišnjeg vojno-redarstvenog hodočašća je zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, brigadni general Siniša Jurković koji je u ovoj prigodi podsjetio na važnost očuvanja mira u svijetu naglasivši kako je poruka “Mir na zemlji” poruka za sve ljude dobre volje, vjernike i nevjernike.

“To je glas savjesti svijeta. Ovo geslo je poruka da se mir ne može nametnuti, nego se mora mukotrpno graditi u ravnopravnoj suradnji svih ljudi. Posvetimo ovo hodočašće miru kao jednoj od temeljnih kršćanskih vrednota. Posvetimo ono hodočašće svim hrvatskim braniteljima i njihovim nasljednicima koji sudjeluju u stvaranju i čuvanju naše domovine”, poručio je Jurković.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske rekao je kako hrvatski hodočasnici, vojnici i policajci, svake godine dostojanstvo predstavljaju svoju državu.

“Hrvatski vojnici i policajci na bojištima za vrijeme Domovinskog rata bili su s krunicom oko vrata jer su upravo na taj način osjećali Božju prisutnost i potporu” prisjetio se Krstičević i dodao kako vjeruje da će ovo hodočašće svima biti mjesto osnaživanja vjere i izvor nove snage kako bi se svakodnevno nosili s privatnim i poslovnim izazovima.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved pozvao je hodočasnike da u osobne molitve uključe i sve one koji ostaju ovdje: “Pomolite se posebno za sve stradalnike Domovinskog rata, pomolite se za nas koji obnašamo visoke dužnosti u Republici Hrvatskoj. Pomolite se za cijelu našu domovinu”.

U svojoj propovijedi vojni biskup msgr. Jure Bogdan hodočasnicima je poručio kako upravo u Isusu Kristu mogu pronaći inspiraciju za poslušnost te pronaći veliki spokoj.

“Upravo je zbog Njegove smrti na križu moguće prihvatiti smrt za život drugih. Upravo u Papinoj poruci ističe se duboka zahvalnost svima koji u svojim operacijama i djelovanju rade plemenito djelo održavanja mira na zemlji. Papa za sve njih moli i traži zaštitu Djevice Marije”, rekao je biskup i dodao kako je upravo mir središte ovog hodočašća i ove godine.

“Mir u srcu, mir u duši, mir u obitelji, u društvu, naciji… Dragi hodočasnici, zajedno krećemo na dugi hodočasnički put Majci Božjoj u Lourdes. Svatko od nas hodočasti u stvarnosti svoga života, s tjeskobama i nadama, a sada idemo k Mariji! Idemo na mjesto gdje su se na osobit način susreli nebo i zemlja. Na mjesto osobite Božje milosti već punih 160 godina. Želimo na ovome hodočašću preporučiti Bogu i Gospi sebe, svoje obitelji i sve svoje bližnje, svoj narod i domovinu…”.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari