Connect with us

Iz Svijeta

Zapošljavanje u SAD-u naglo posustalo u kolovozu

Objavljeno

on

Zapošljavanje u Sjedinjenim Državama naglo je usporilo u kolovozu, nakon skoka u prethodna dva mjeseca, pokazali su u petak podaci ministarstva rada, naznačivši posljedice širenja delta soja koronavirusa.

Broj zaposlenih u SAD-u u kolovozu je uvećan za 235 tisuće, nakon što je u srpnju porastao za 1,1 milijun, a u lipnju za 962 tisuće, objavilo je ministarstvo rada.

Od početka godine u prosjeku je broj zaposlenih u SAD-u mjesečno rastao za 586 tisuća, pokazuju izračuni ministarstva.

Izrazitije zapošljavanje u kolovozu je zabilježeno u segmentu stručnih i poslovnih usluga, prijevozu i skladištenju te u privatnom sektoru obrazovanja i u proizvodnji.

U maloprodaji je pak zabilježen pad broja zaposlenih u odnosu na srpanj.

Od travnja 2020. broj zaposlenih uvećan je za 17 milijuna, no još je uvijek za 5,3 milijuna manji u usporedbi s pretpandemijskim razinama u veljači 2020. godine, navodi se u izvješću ministarstva.

Stopa nezaposlenosti u kolovozu se smanjila za 0,2 postotna boda, na 5,2 posto, što u ministarstvu objašnjavaju pogrešnim svrstavanjem nekih radnika zaposlene koji trenutno ne rade. Da su točno naveli svoj status, stopa nezaposlenosti iznosila bi 5,5 posto.

U ministarstvu napominju i da je stopa nezaposlenosti od 5,2 posto još uvijek znatno viša no što je bila u veljači 2020. godine, kada je iznosila 3,5 posto.

Broj nezaposlenih u kolovozu je kliznuo na 8,4 milijuna, nakon znatnijeg pada u srpnju, ali je još uvijek za 2,7 milijuna veći nego u pretpandemijskoj veljači, objavilo je ministarstvo. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR