Pratite nas

Pregled

Zapovjednik HRZ-a: Vremena za nabavu borbenih aviona ima, ali ga je sve manje

Objavljeno

na

Gosti TNT Dvoboja bili su Zapovjednik HRZ-a Michael Križanec i Viktor Koprivnjak, bivši zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Tragična nesreća Kiowe helikoptera u kojoj su živote izgubili dva vrsna pilota postavljaju pitanje je li se ona mogla izbjeći i kakvo je stanje u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu.

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Michael Križanec kaže da je istraga u punom jeku i da su otvorili suradnju s američkom kopnenom vojskom i njhovim laboratorijem koji bi trebao pomoći oko izvlačenja podataka iz flight data recordera. Istaknuo je da je tzv. brišući let bio planiran i za posadu to nije bilo nešto na što oni nisu naviknuti i za to su bili uvježbani.

Viktor Koprivnjak, bivši zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, istaknuo je da je još teško reći što bi mogao biti uzrok nesreće. “Sve zavisi od situacije u kojoj se nalazite, letite li na većoj visini imate više vremena za reakciju”, pojasnio je samo jednu od mogućih situacija u kojima su se piloti mogli naći.

Kada je riječ o stanju u HRZ-u Križanec ističe da niti jedan pilot neće krenuti na zadaću za koju nije osposobljen i utreniran, te da gdje imaju mogućnost povećati sate naleta to i rade. Naveo je tako da je trenutačno pilot borbenog aviona na obuci koja mu traje godinu i pol dana. Da imaju više aviona obuka bi trajala možda šest mjeseci.

Koprivnjak kaže da ne bi stanje u HRZ-u ocijenio lošim. Kada je riječ o 12 borbenih aviona koji su bili na remontu već tada je rečeno da će dostupnost tih aviona biti oko 60 posto i to se tako pokazalo.

“Nesretnom nabavom aviona zrakoplovstvo je dovedeno u nezgodnu situaciju jer se odluka trebala donijeti 2016., a natječaj 2017. i prva grupa pilota je već trebala doći s preobuke s novih aviona i trebala su doći prva dva do četiri nova aviona i krenuti konverzija sa starog tipa na novi. Nesretnom nabavom koja je završila kako je završila izgubilo se dosta vremena i treba sada naći neke alternative”, rekao je.

Križanec kaže da vremena za nabavu borbenih aviona ima, ali ga je sve manje. Ističe da se aktualnim MiG-ovima više ne može produžiti radni vijek. “Odgovorni u državi moraju donijeti odluke, a ono što ja moram napraviti je da tu sposobnost počnem graditi.”

Križanec smatra da nema roka do kojeg bi trebali nabaviti avione. “Možemo ući u procjepe, članica smo NATO-a, ne želim prejudicirati da će to biti tako, ali ako je cijena nekakvih silovanja rješenja da ja odlazim udovicama na vrata, ja to prihvatiti neću”, rekao je i dodao kako misli da su i njegovi nadređeni svjesni da je sve dostižno i samo je pitanje cijene. Ako je cijena neprihvatljiva ne moramo to činiti, zemlja je u miru, možemo polako graditi naše sposobnosti, zaključio je.

Jan Ivanjek: Vojna analiza novih višenamjenskih borbenih aviona za HRZ

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Pregled

Ugostitelji: Svadbe su sigurne za uzvanike i zaposlenike

Objavljeno

na

Objavio

Nacionalna udruga ugostitelja (NUU) priopćila je u četvrtak da se u Hrvatskoj tjedno održava više od 300 vjenčanja koja su sigurna za uzvanike i zaposlenike, a s dodatnim preporukama upućenim članovima upoznala je i Nacionalni stožer civilne zaštite.

“Svadbene svečanosti i događaji sigurni su za uzvanike, kao i za zaposlenike, uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera”, poručili su iz NUU-a u priopćenju.

Ističući kako se tjedno u Hrvatskoj održava više od 300 svadbenih svečanosti i veliki broj događaja, NUU tvrdi da njegovi članovi okupljeni u sekciji cateringa organiziraju poslovanje u skladu s preporukama te su iznimno posvećeni sigurnosti uzvanika, kao i svojih zaposlenika.

“Obzirom na velik broj subjekata i ljudi zaposlenih u segmentu industrije koji je posvećen svadbama i sl., podržavamo svaku mjeru koja će pomoći očuvanju tih radnih mjesta”, rekao je predsjednik NUU-a Marin Medak.

Naglasio je da sekcija cateringa NUU-a poduzima izuzetno jake mjere za sigurnost gostiju i zaposlenika, promovira odgovorno poslovanje, a spremna je provesti i dodatne mjere ako nadležne službe odluče da su potrebne.

Naglašavaju da udruga podržava sve dosadašnje odluke Stožera vezane uz privatna i javna događanja te su pozvali članove i subjekte uključene u organizaciju takvih događanja na dosljednu provedbu mjera i pridržavanje preporuka. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

EU uklonila BiH s popisa država s rizikom od financiranja terorizma

Objavljeno

na

Objavio

Europska unija skinula je Bosnu i Hercegovinu s popisa rizičnih država s manjkavostima u sustavu kontrole pranja novca i sprječavanja terorizma a ta odluka stupila je na snagu u četvrtak, priopćili su iz Ministarstva pravosuđa BiH u Sarajevu.

U priopćenju se pojašnjava kako je i formalno stupila na snagu odluka što ju je Europska komisija donijela 7. svibnja i kojom je revidiran popis rizičnih država pri čemu je procijenjeno kako je BiH ispunila pretpostavke da je se tretira kao državu bez nedostataka koji bi predstavljali “znatnu prijetnju” financijskom sustavu Unije.

Revidirani popis Europske komisije usklađen je i sa sličnim popisom Financial Action Task Force-a (FATF), akcijske radne skupine koja na globalnoj razini nadzire kapacitete država u sprečavanju ilegalnih financijskih aktivnosti koje mogu poslužiti kao izvor financiranja terorizma.

Kako ističu iz Ministarstva pravosuđa, Europska komisija je prepoznala napredak i poduzete mjere koje je BiH ostvarila u proteklom razdoblju te je zaključila da u ovoj fazi ta zemlja “nema strateške nedostatke” u režimu sprječavanja pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti. Komisija je ipak najavila kako će nastaviti pratiti učinkovitost provedbe takvih mjera.

BiH je u proteklim godinama morala provesti izmjene i dopune kaznenog zakonodavstva te Zakona o udrugama i zakladama kako bi se osigurao da one ne služe kao krinke za financiranje nezakonitih aktivnosti kako je to ranije bio slučaj. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari