Pratite nas

Pregled

Zapovjednik HRZ-a: Vremena za nabavu borbenih aviona ima, ali ga je sve manje

Objavljeno

na

Gosti TNT Dvoboja bili su Zapovjednik HRZ-a Michael Križanec i Viktor Koprivnjak, bivši zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Tragična nesreća Kiowe helikoptera u kojoj su živote izgubili dva vrsna pilota postavljaju pitanje je li se ona mogla izbjeći i kakvo je stanje u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu.

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Michael Križanec kaže da je istraga u punom jeku i da su otvorili suradnju s američkom kopnenom vojskom i njhovim laboratorijem koji bi trebao pomoći oko izvlačenja podataka iz flight data recordera. Istaknuo je da je tzv. brišući let bio planiran i za posadu to nije bilo nešto na što oni nisu naviknuti i za to su bili uvježbani.

Viktor Koprivnjak, bivši zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, istaknuo je da je još teško reći što bi mogao biti uzrok nesreće. “Sve zavisi od situacije u kojoj se nalazite, letite li na većoj visini imate više vremena za reakciju”, pojasnio je samo jednu od mogućih situacija u kojima su se piloti mogli naći.

Kada je riječ o stanju u HRZ-u Križanec ističe da niti jedan pilot neće krenuti na zadaću za koju nije osposobljen i utreniran, te da gdje imaju mogućnost povećati sate naleta to i rade. Naveo je tako da je trenutačno pilot borbenog aviona na obuci koja mu traje godinu i pol dana. Da imaju više aviona obuka bi trajala možda šest mjeseci.

Koprivnjak kaže da ne bi stanje u HRZ-u ocijenio lošim. Kada je riječ o 12 borbenih aviona koji su bili na remontu već tada je rečeno da će dostupnost tih aviona biti oko 60 posto i to se tako pokazalo.

“Nesretnom nabavom aviona zrakoplovstvo je dovedeno u nezgodnu situaciju jer se odluka trebala donijeti 2016., a natječaj 2017. i prva grupa pilota je već trebala doći s preobuke s novih aviona i trebala su doći prva dva do četiri nova aviona i krenuti konverzija sa starog tipa na novi. Nesretnom nabavom koja je završila kako je završila izgubilo se dosta vremena i treba sada naći neke alternative”, rekao je.

Križanec kaže da vremena za nabavu borbenih aviona ima, ali ga je sve manje. Ističe da se aktualnim MiG-ovima više ne može produžiti radni vijek. “Odgovorni u državi moraju donijeti odluke, a ono što ja moram napraviti je da tu sposobnost počnem graditi.”

Križanec smatra da nema roka do kojeg bi trebali nabaviti avione. “Možemo ući u procjepe, članica smo NATO-a, ne želim prejudicirati da će to biti tako, ali ako je cijena nekakvih silovanja rješenja da ja odlazim udovicama na vrata, ja to prihvatiti neću”, rekao je i dodao kako misli da su i njegovi nadređeni svjesni da je sve dostižno i samo je pitanje cijene. Ako je cijena neprihvatljiva ne moramo to činiti, zemlja je u miru, možemo polako graditi naše sposobnosti, zaključio je.

Jan Ivanjek: Vojna analiza novih višenamjenskih borbenih aviona za HRZ

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

MVEP poziva naše državljane u inozemstvu da odgode putovanja u Hrvatsku

Objavljeno

na

Objavio

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, u dogovoru sa Stožerom za civilnu zaštitu, u utorak je ponovo uputilo apel hrvatskim državljanima koji privremeno ili stalno žive i rade izvan zemlje da do daljnjega odgode putovanja u Hrvatsku koja nisu nužna.

“Savjetujemo da hrvatski državljani ostanu u svojim mjestima boravka kako bi se što manje izlagali i time smanjili ugrozu zaraze koronavirusom za sebe, vlastitu obitelj, ali i okolinu. Preporuča se izbjegavanje svih putovanja u svrhu kratkotrajnog boravka u Hrvatskoj koja nisu žurna”, priopćio je MVEP.

Ministarstvo skreće pozornost da će svi koji ulaze u Hrvatsku iz drugih zemalja biti upoznati s mjerom obveznog smještaja u karantenu na razdoblje od 14 dana ili će morati provesti obveznu mjeru samoizolacije u razdoblju od 14 dana.

“Istim postupkom bit će podvrgnuti i pri povratku u države iz kojih su doputovali”, ističe MVEP.

Ministarstvo također upozorava na učestale promjene situacije u drugim državama, uključujući i pravila vezana uz prelazak graničnih prijelaza ili putovanja u zračnom prometu, što može otežati ili onemogućiti povratak hrvatskim državljanima u države u kojima žive i rade. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

U Hrvatsku bi se moglo vratiti čak 50.000 iseljenih

Objavljeno

na

Objavio

Zbog krize prouzročene koronavirusom počeli su se u Hrvatsku vraćati iseljenici koji su ostali bez posla u državama EU, ali i oni koji sada žele biti uz obitelj, u sigurnosti doma, svjesni da će im u inozemstvu biti i teže i skuplje ako se razbole, piše u ponedjeljak Večernji list.

Ako kriza dulje potraje, broj iseljenih koji će se vraćati samo će rasti jer će kao stranci među prvima gubiti poslove, navodi dnevnik.

Demograf Stjepan Šterc ističe da nije izvjesno da će se vraćati u Hrvatsku druga i treća generacija iseljenika jer su se etablirali vani i neće napuštati svoja prebivališta.

Vraćat će se iseljenici koji su posljednjih godina napustili Hrvatsku jer zbog krize ostaju bez posla i ne mogu plaćati skupe najamnine u EU. Očekivano je da se ljudi u ovoj situaciji vraćaju u sigurnost svog doma. Teško je procijeniti koliko će ih biti, ali ako pretpostavimo da se od ulaska Hrvatske u EU iselilo oko 350 tisuća građana i da će u krizi veliki broj njih ostati bez posla, potencijalno će se u Hrvatsku vratiti do 50-tak tisuća ljudi, smatra Šterc.

Dodaje da to ne znači da će se svi vratiti odmah, nego ove godine te u nekoliko sljedećih godina. Broj povratnika, dodaje, ovisit će i o tome kako će Hrvatska reagirati na krizu u gospodarskom smislu i hoće li razviti modele za njihov povratak, donosi Večernji list. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari