Pratite nas

BiH

Zar i srbijanski vojni povjesničar glorificira Ustaški pokret?

Objavljeno

na

[pullquote_left]Knjigu o Ustaškoj vojnici, koja je najavljena u ovom broju magazina, supotpisuje i dr. sc. Bojan Dimitrijević, vodeći srbijanski vojni povjesničar s Instituta za savremenu istoriju u Beogradu. Zar i on glorificira Ustaški pokret?[/pullquote_left]

 

Iako od 1. srpnja 2013. Hrvatska postaje članicom Europske Unije, mnogi naši novinari i nadalje nalaze uzor u tiskovinama istočnih susjeda. Kakvi standardi vladaju u novinarstvu Republike Srpske, čitatelje ne treba previše podsjećati. Većina nas sjeća se kako su njihovi mediji izvještavali o događajima na ovim prostorima 90-tih godina.

I kad danas po toj istoj metodi banjalučke novine “Press”, ali i drugi mediji iz Republike Srpske, potpuno tendenciozno i iskrivljeno interpretiraju članak objavljen u najnovijem broju magazina „Vojna povijest“, a koji se bavi ustrojem Ustaške vojnice, to ne bi trebalo nikoga previše čuditi. Starih navika teško se riješiti. Međutim, kad više hrvatskih portala (T-portal, Net.hr) potpuno nekritički prihvati ovako sročen tekst i prenese ga na svojim stranicama, moramo se zapitati što ovdje nije u redu?

Primjerice, članak koji je danas objavljen na T-portalu pod naslovom “Najnoviji broj hrvatskog časopisa ‘Vojna povijest’ uzbunio je duhove u susjednoj Republici Srpskoj, ali i u našoj zemlji” nepotpisan je punim imenom i prezimenom autora i nadasve je površno napisan, što se autor ne srami priznati i u samome tekstu u kojemu tvrdi da je sa spornim člankom iz „Vojne povijesti“ samo površno upoznat. Njegovo površno znanje ne prijeći ga, međutim, da iznosi optužbe na račun „Vojne povijesti“ i posredno ga se optužuje za glorifikaciju Ustaškog pokreta. Nepotpisanom novinaru T-portala nije se, dakle, dalo ni pročitati sporni članak, pa je očito previše očekivati od njega da kontaktira uredništvo „Vojne povijesti“ i iznese svojim čitateljima punu informaciju oko članka o Ustaškoj vojnici.

Ili članak na Net.hr portalu pod naslovom “Ministarstvo školama preporučuje časopis koji veliča ustaštvo!” magazin izravno optužuje za glorifikaciju Ustaškog pokreta!

Stoga se pitam, kakvi to standardi vladaju u hrvatskom novinarstvu kada se ovakve vijesti prenose bez ikakve provjere? Zar je moguće da je hrvatskim medijima glasilo poput banjalučkog “Pressa” dovoljno vjerodostojan izvor, pa da nekritički mogu prenositi informacije koje ovo glasilo plasira u javnost? Članak objavljen u banjalučkom “Pressu” iznosi brojne neistine, u što se pisci ovih tekstova lako mogu uvjeriti da su samo pročitali članak o kojemu su odlučili pisati.

Na kraju, magazin „Vojna povijest“ bavi se od početka izlaženja, od travnja 2011., vojnopovijesnim temama, bez razlike. Jesu li u pitanju partizani, ustaše, Nijemci, Talijani, Rusi, Amerikanci, četnici… VP ne gaji ni jednu ideologiju, ne navija za nikoga, ali i ne skriva povijesne činjenice, jer su sve teme otvorene za istraživanje i pisanje. Zato smo se i borili za demokraciju, da više nema tabua i zabrana. Kolega novinar trebao bi samo malo pogledati slične magazine koji godinama i desetljećima izlaze na svjetskom tržištu, knjige koje izlaze, i u čemu je problem? Koliko je knjiga u svijetu izašlo s Hitlerom na naslovnici? I to je odmah bila glorifikacija? Kako autor teksta nije zamijetio, ili malo istražio, da knjigu o Ustaškoj vojnici, koja je najavljena u ovom broju magazina, supotpisuje i dr. sc. Bojan Dimitrijević, vodeći srbijanski vojni povjesničar s Instituta za savremenu istoriju u Beogradu? Zar i on glorificira Ustaški pokret? Usto nekoliko prijašnjih naslovnica magazina itekako dokazuju za koga to VP „navija“. Nadam se da će kolege idući put pažljivije pisati o ovim temama, a ne da nasjedaju na svakakve manipulacije i tako truju hrvatski javni prostor.

Zvonimir Despot/vecernji.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Izetbegovićevu ponovnu prijetnju ratom HNS BiH ocijenio pokušajem radikalizacije Bošnjaka

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski narodni sabor BiH koji okuplja najveće hrvatske stranke u toj zemlji ocijenio je u priopćenju objavljenom u subotu kako su nove prijetnje ratom, koje je ponovno u Mostaru uputio bošnjački član BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović pokušaj radikaliziranja Bošnjaka i njihova okretanja od Europske unije i NATO-a.

Sudjelujući na obilježavanju obljetnice 4. Korpusa Armije BiH u Mostaru, Izetbegović je rekao kako su Mostar i Bošnjaci bili izloženi agresiji Hrvata i Srba, te je dodao da takav scenarij bošnjačka politika više nikada neće dopustiti.

“Ako prijete ustavnom poretku, teritorijalnom integritetu zemlje, ako misle da mogu dijeliti Mostar i druga mjesta, onda ću ponoviti da će dobiti rat! Neka ne prijete i mi nećemo prijetiti. Nećemo dopustiti da se revidira povijest”, rekao je Izetbegović.

Iz HNS-a BiH ističu da takvim istupima Izetbegović pokušava preusmjeriti Bošnjake protiv euroatlantskog puta BiH i usmjeriti BiH u sferu euroazijskog utjecaja, izravno suprotstavljenog EU i NATO savezu.

“Otvorenim prijetnjama i zagovaranjem jedne vrste panislamizma, Bakir Izetbegović svjesno je odabrao ulogu Hamasa i vlastiti narod vodi prema dugoročnoj političkoj izolaciji i pojačavanju stupnja ekstremizma”, dodaje se u priopćenju. HNS BiH upozorava kako će radikalni Izetbegovićevi istupi pogoršati međunacionalne odnose u zemlji.

“To će se vrlo negativno odraziti na suživot u BiH, podizanje stupnja samoodrživosti ove države i europski put BiH. Stoga su postupci Bakira Izetbegovića, dugoročno gledano, ključni faktor nestabilnosti u ovom djelu svijeta”, zaključuje HNS BiH.

Izetbegović je nedavno u intervju za Deutsche Welle ustvrdio kako bi bio spreman na rat ukoliko se Republika Srpska pokuša odcijepiti od Bosne i Hercegovine.  HINA

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Odjel za branitelje HNS-a: Ispaljeni hici Bakira Izetbegovića prema NATO-u i Europskoj uniji!

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, Bakir Izetbegović vidno je uzrujan. Razlog u tome leži u zacrtanom europskom putu BiH ali i očekivanju pravomoćne presude MKSJ u predmetu „Prlić i ostali“, zakazanoj za 29. studenog ove godine.

Bakir Izetbegović, nedvojbeno, pokušava voditi politiku temeljenu na doktrini Islamske deklaracije i zaključcima Organizacije islamske suradnje (OIS), koja je već 1992. godine na summitu u Meki, zaključila kako BiH treba postati neovisna država pod muslimanskim, vodstvom.

Upravo zbog toga, Bakir Izetbegović ne priznaje konstitutivnost hrvatskog naroda ni u jednoj sferi života. U realiziranju tih ciljeva, aktualni čelnik SDA grubo krši povijesne činjenice i na politikantskim tezama pokušava krivotvoriti povijest i tako repozicionirati geopolitičku poziciju BiH.

Uoči obilježavanja obljetnice utemeljenja HZ Herceg Bosne, bošnjački član Predsjedništva BiH boravio je u Mostaru i one koji su početkom rata obranili najveći dio BiH iznova izjednačio s agresorom.

Pri tome, Izetbegović zaboravlja činjenicu da bi bez Hrvatske zajednice Herceg Bosne, Hrvatskog vijeća obrane, kao i pomoći Republike Hrvatske, BiH šaptom pala već 1992. godine.

Pokušavajući istrajati na prikazivanju Bošnjaka kao jedinih žrtava rata, Izetbegović grubo ignorira povijesne činjenice, a one govore da je sa područja pod nadzorom HVO-a, protjerano ili su napustili prostor kao posljedica rata, 112.000 nehrvata.

Sa područja pod nadzorom Armije BiH, protjerano je, ili su napustili prostor kao posljedica rata, 529.000 nebošnjaka. Sa područja pod nadzorom VRS, protjerano ili su napustili prostor kao posljedica rata, 586.000 nesrba.  Grubo manipiulirajući činjenicama, Bakir Izetbegović pokušava uvjeriti Bošnjake kako su oni jedine žrtve rata i kao takvi baštine nekakvo posebno pravo na budućnost BiH.

U tom kontekstu, njegovi najnoviji istupi su u funkciji mobiliziranja Bošnjaka pred presudu Haškog suda zakazanu za 29. studenog. Nedvojbeno je kako Bakir Izetbegović bolje od nas zna kakvim je sve konstrukcijama bošnjačka strana u prošlosti “zatrpavala” haško tužiteljstvo, pokušavajući rat u BiH okarakterizirati međunarodnim, a Republiku Hrvatsku i HZ Herceg Bosnu prikazati kao agresore.

Međutim, sad kad je kompletna ta igra razotkrivena i pad teze o tzv. Udruženom zločinačkom pothvatu na čelu s Franjom Tuđmanom i Gojkom Šuškom čini se vrlo izvjesnim, Bakir Izetbegović se odlučio na pobunu vlastitog naroda.

Takvim postupcima, Izetbegović zapravo pokušava preusmjetriti Bošnjake protiv europskog i atlantskog puta BiH i usmjeriti BiH u sferu euroazijskog utjecaja, izravno suprotstavljenog EU i NATO savezu. Upravo iz tog razloga, Bakir Izetbegović svaki pokušaj rasprave o unutarnjem uređenju BiH tumači kao agresiju i podjelu države.

Otvorenim prijetnjama i zagovaranjem jedne vrste panislamizma, Bakir Izetbegović svjesno je odabrao ulogu Hamasa i vlastiti narod vodi prema dugoročnoj političkoj izolaciji i pojačavanju stupnja ekstremizma. Naravno, to je unutarnji problem bošnjačkog naroda s kojim se sami moraju suočiti. Čim prije, tim bolje.

Međutim, to će se vrlo negativno odraziti na suživot u BiH, podizanje stupnja samoodrživosti ove države i europski put BiH. Stoga su postupci Bakira Izetbegovića, dugoročno gledano, ključni faktor nestabilnosti u ovom djelu svijeta.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari