Connect with us

Religija i Vjera

Zaređen novi gospićko-senjski biskup Zdenko Križić

Objavljeno

on

U gospićkoj katedrali zaređen je novi gospićko-senjski biskup fra Zdenko Križić. Nasljednik je Mile Bogovića – prvog gospićko-senjskog biskupa.

[ad id=”93788″]

Mons. Križić zaređen je na dan kad je gospićka crkva prije 16 godina proglašena katedralom, prvom crkvom netom osnovane biskupije, prenosi HRT

Onaj tko se ovdje rađa jest otac. Vjernici crkve gospićko senjske sada dobivaju tebe kao svoga pastira, rekao je nadbiskup Josip Bozanić.

Bog sam dostaje, njegovo je biskupsko geslo. Oslonimo se jedni na druge, a svi zajedno na Boga. Da učinimo što je moguće više da se vjera produbi u narodu, a iznad svega duhovnost, poručio je.

To su osjetili i brojni vjernici danas u Gospiću. Bit će dobar za narod, misle okupljeni.

Zdenko Križić (64) rodom je iz Johovca blizu Doboja, u bosanskohercegovačkoj župi Foča. Filozofiju je studirao kod otaca karmelićana u Firenci, a telologiju na Papinskom teološkom fakultetu Teresianum u Rimu. Zaređen je 1976. u Zagrebu. Na Terezijanumu je 1978. i magistrirao. Bio je generalni vikar karmelskoga reda, a od 2012. rektor karmelićanskog međunarodnog zavoda Teresianum u Rimu.

Rodni kraj napustio je vrlo mlad no njegovi sumještani nisu ga zaboravili, kao ni on njih. Njegova duhovnost nije proizvod samo njegovog uma, nego stvarnog življenja vjere, kaže Toma Radoš iz Johovca.Samo njegovo djelo i ovo sve što danas slavimo govori o njemu dosta. Bio je uvijek skroman, ističe biskupova sestra Ilka.

Ceremonija je bila svečana i jednostavna – i to pokazuje intonaciju biskupa Zdenka. Dobio je jednu od većih hrvatskih biskupija, ali po broju stanovnika među najslabije naseljenima. Duhovnošću prije svega, i uz ljude koji vjeru žive, naglasio je – i to se može promijeniti.

Na ređenju je bio i predsjednik Sabora Željko Reiner. Ovo je svečan i važan  događaj, ističe. Hrvatska je sekularna, takva će i ostati, ali ne smije se smetnuti s uma da se katolicima kao većinskom stanovništvu, i vjernicima drugih kršćanskih religija te islama, izjasnio golemi postotak stanovništva. Zlonamjerne su interpretacije da se crkva previše miješa u život države i ljudi koji nisu vjernici, rekao je Reiner.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari