Pratite nas

Religija i Vjera

Zaređen novi gospićko-senjski biskup Zdenko Križić

Objavljeno

na

U gospićkoj katedrali zaređen je novi gospićko-senjski biskup fra Zdenko Križić. Nasljednik je Mile Bogovića – prvog gospićko-senjskog biskupa.

[ad id=”93788″]

Mons. Križić zaređen je na dan kad je gospićka crkva prije 16 godina proglašena katedralom, prvom crkvom netom osnovane biskupije, prenosi HRT

Onaj tko se ovdje rađa jest otac. Vjernici crkve gospićko senjske sada dobivaju tebe kao svoga pastira, rekao je nadbiskup Josip Bozanić.

Bog sam dostaje, njegovo je biskupsko geslo. Oslonimo se jedni na druge, a svi zajedno na Boga. Da učinimo što je moguće više da se vjera produbi u narodu, a iznad svega duhovnost, poručio je.

To su osjetili i brojni vjernici danas u Gospiću. Bit će dobar za narod, misle okupljeni.

Zdenko Križić (64) rodom je iz Johovca blizu Doboja, u bosanskohercegovačkoj župi Foča. Filozofiju je studirao kod otaca karmelićana u Firenci, a telologiju na Papinskom teološkom fakultetu Teresianum u Rimu. Zaređen je 1976. u Zagrebu. Na Terezijanumu je 1978. i magistrirao. Bio je generalni vikar karmelskoga reda, a od 2012. rektor karmelićanskog međunarodnog zavoda Teresianum u Rimu.

Rodni kraj napustio je vrlo mlad no njegovi sumještani nisu ga zaboravili, kao ni on njih. Njegova duhovnost nije proizvod samo njegovog uma, nego stvarnog življenja vjere, kaže Toma Radoš iz Johovca.Samo njegovo djelo i ovo sve što danas slavimo govori o njemu dosta. Bio je uvijek skroman, ističe biskupova sestra Ilka.

Ceremonija je bila svečana i jednostavna – i to pokazuje intonaciju biskupa Zdenka. Dobio je jednu od većih hrvatskih biskupija, ali po broju stanovnika među najslabije naseljenima. Duhovnošću prije svega, i uz ljude koji vjeru žive, naglasio je – i to se može promijeniti.

Na ređenju je bio i predsjednik Sabora Željko Reiner. Ovo je svečan i važan  događaj, ističe. Hrvatska je sekularna, takva će i ostati, ali ne smije se smetnuti s uma da se katolicima kao većinskom stanovništvu, i vjernicima drugih kršćanskih religija te islama, izjasnio golemi postotak stanovništva. Zlonamjerne su interpretacije da se crkva previše miješa u život države i ljudi koji nisu vjernici, rekao je Reiner.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Biskupi u Mostaru izrazili žaljenje da je BiH ratificirala Istanbulsku konvenciju

Objavljeno

na

Objavio

Davor Visnjic/PIXSELL

Biskupi pozivaju i potiču sve političke i društvene strukture da u središte svojih nastojanja stave čovjeka kojem treba služiti svaki sustav i svaka institucija promičući njegovo dostojanstvo i sva osnovna ljudska prava i slobode”, poručili su biskupi na press konferenciji za medije nakon zasjedanja Biskupske konferencije BiH.

Biskupi su izrazili žaljenje što je Istanbulska konvencija usvojena u BiH bez šire rasprave u kojoj bi bile uključene Crkve i vjerske zajednice.

Medijima su rekli kako daju potporu braći u biskupstvu u Republici Hrvatskoj i svim ljudima koji se zalažu za istinsko vrednovanje života, obitelji i bračnog zajedništva muškarca i žene na temelju naravnog zakona i Božje objave. Govoreći o problemu odlaska, istaknuli su kako je lani šest vjeroučitelja, koji su imali zasnovan stalni radni odnos, odselilo na Zapad a da ih je sedam ove godine najavilo da će učiniti isto.

Naime, Biskupska konferencija BiH je 20. i 21. ožujka u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru održala svoje 72. redovito zasjedanje pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića.

Priopćili su kako ohrabruju sve da se okrenu izgradnji društva u kojem će svakom čovjeku i svakom narodu u cijeloj Bosni i Hercegovini biti priznato i poštivano pravo na vlastiti identitet jer je to temeljni preduvjet za izgradnju suživota u različitosti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Fra Mario Knezović: Ne boj se, straha i nemira se možeš osloboditi

Objavljeno

na

Objavio

Kako se osloboditi straha i pronaći životni mir? To je tema predavanja koje je na duhovnome seminaru održao fra Mario Knezović.

Predavanje donosi analizu uzroka straha, metoda riješenja straha, te kako Duh Sveti oslobađa straha i nemira.

fratar.net

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati