Connect with us

Nebuloze

Žarko Puhovski: Josipović je u pravu, ali tekst Dejana Jovića uopće nije problem

Published

on

Glavni analitičar u Uredu predsjednika Dejan Jović smijenjen je nakon što je u znanstvenom časopisu Politička misao ustvrdio da je referendum o hrvatskoj nezavisnosti u svibnju 1991. bio “vrlo neliberalan” te da nije održan u “free and fair (slobodnim i poštenim, op.a.) okolnostima”.

 

‘Smjena Dejana Jovića predsjedniku Josipoviću više će politički koristiti nego štetiti. Mislim da do smjene ne bi došlo da se ne nalazimo u razdoblju kampanje za predsjedničke izbore.’

Na ove iznešene stavove regirao je predsjednik Ivo Josipović i smijenio ga.

– Jučer sam već izjavio kako se duboko ne slažem s tom izjavom. Riječ je o izjavi koja je štetna i pogrešna i stoga sam donio odluku o razrješenju gospodina Jovića, rekao je Josipović novinarima u Žminju gdje je nazočio otvaranju prve pasivne poslovne zgrade tvrtke “Rudan d.o.o.” u Hrvatskoj.

U najjačoj oporbenoj stranci, smjenu Dejana Jovića komentirali su na ovaj način.

–  Vjerojatno ga je razriješio zbog predsjedničke kampanje, jer bi mu štetio. Ne mogu savjetnici biti autonomni u odnosu na predsjednika i imati sami svoja stajalištima o tako važnim pitanjima. Stavovi trebaju biti usuglašeni jer ćemo se inače upitati tko je tu kome šef, kazao je HDZ-ov Vladimir Šeks.

U razgovoru za portal PolitikaPlus politički analitičar Žarko Puhovski kazao je da se ne može raspravljati o tome je li predsjednik Josipović u pravu ili ne.

– Predsjednik je uvijek u pravu, i kada imenuje i kada smjenjuje svoje savjetnike. To je jednostavno njegovo pravo, kazao je Puhovski i dodao.

– Smjena Dejana Jovića predsjedniku Josipoviću više će politički koristiti nego štetiti. Mislim da do smjene ne bi došlo da se ne nalazimo u razdoblju kampanje za predsjedničke izbore, jasno će naš sugovornik.

Puhovski napominje da se cijela priča oko teksta Dejana Jovića podignula na pretjeranu razinu.

– Radi se o časopisu koji ima 500 primjeraka. Pisao je tekst koji se odnosi na razdoblje od prije 25 godina. Mislim da je ovo otišlo na preveliku razinu. Tekst Dejana Jovića i njegovi stavovi realno uopće nisu toliki problem. Prevelika se važnost dala cijeloj ovoj priči, kaže Žarko Puhovski.

izvor:politika plus

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari