Pratite nas

BiH

Zastava IS-a istaknuta na kući kod Maglaja

Objavljeno

na

Zastava terorističke organizacije tzv. Islamska država pojavila se i na jednoj kući u Ošvama, kod Maglaja. Riječ je o selu u kojem je placeve kupilo nekoliko radikalnih islamista, koji se u redovima IS-a bore u Siriji i Iraku.

Baš kao što je bio prije par mjeseci na kućama u Gornjoj Maoči, kod Brčkog, zastava terorističke organizacije tzv. Islamska država (IS) pojavila se i na jednoj kući u Ošvama, kod Maglaja.

Riječ je o selu koje je već danima u središtu javnosti, nakon što se saznalo da je u njemu placeve kupilo nekoliko radikalnih islamista, koji se u redovima IS bore u Siriji i Iraku, a zbog čega su sigurnosni stručnjaci ocijenili da Ošve predstavljaju izvor terorističke prijetnje. Mještanin Izet Hadžić rekao je da o odlascima na strana ratišta ne zna ništa.

“U Siriju bih možda otišao na početku sukoba, ali sada ne, jer tamo muslimani ubijaju muslimane”, rekao je Hadžić za N1, ističući da, osim jedne zastave, koju bi “skinuo da može”, u selu nema vidnih obilježja IS-a.

Starosjedioci sela u neformalnom razgovoru za N1 su kazali kako je tu bilo mnogo više sličnih obilježja koja su nedavno uklonjena.

Podsjetimo, već su mediji javljali kako vehabije u Ošvama prave novu bazu, a navodno je čak i Harun Mehičević, najveći sigurnosni problem Australije, kupio zemljište u Ošvama, koje su “iznjedrile” najviše džihadista, odnosno boraca za IS u Siriji i Iraku.

Iz SIPA-e su za Nezavisne kazali da su u tijeku dodatne provjere navoda o eventualnoj kupovini zemljišta na području Maglaja od strane pripadnika Islamske države.

“SIPA kontinuirano vrši provjere svih navoda koji se na bilo koji način mogu dovesti u vezu s terorističkim aktivnostima, bilo da se radi o financiranju, vrbovanju ili drugim aktivnostima u vezi s terorizmom”, kazala je prije nekoliko dana Kristina Jozić, v.d. glasnogovornica SIPA-e.

[ad id=”68099″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Oskvrnuto spomen obilježje hrvatskim braniteljima u općini Ravno nedaleko od Dubrovnika

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Ravno.ba (Arhiva)

Nepoznati počinitelji oskvrnuli su spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u mjestu Slivnica na krajnjem jugoistoku općine Ravno, nedaleko od granice s Hrvatskom u dubrovačkom zaleđu.

Kako su u srijedu izvijestili iz MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije, policiji je prijavljeno kako je oskvrnuto spomen-obilježje nakon čega su pripadnici policijske ispostave Ravno obišli mjesto na kojemu se dogodio ovaj izgred.

U mjestu Slivnica koja je prije rata pripadala općini Trebinje, policajci su zatekli četiri potpuno polomljena kamena križa te uništenu spomen-ploču na kojoj su bila ispisana imena poginulih hrvatskih branitelja.

U razgovoru s mještanima pripadnici policije su došli do saznanja da je spomen-obilježje uništeno u ponedjeljak.

Nakon provedenog očevida policijskih službenika policijske uprave Čapljina policija traga za počiniteljima ovog vandalizma, priopćeno je iz MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije.

Općina Ravno na jugu BiH, koji je uglavnom nastanjen Hrvatima, prvo je mjesto koje je stradalo u agresiji rezervista i tzv. JNA u jesen 1991., daleko prije početka rata u BiH.

(Hina)

 

13.10.1991. Spaljeno hrvatsko selo Ravno

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Kardinal Puljić: Politika u BiH koja se vodi na štetu drugoga mora prestati

Objavljeno

na

Objavio

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Viko Puljić kazao je u srijedu kako je u Bosni i Hercegovini nužno pokazati više zalaganja za opće dobro i da je to jedini način da se prevladaju sadašnje političke napetosti u toj zemlji upozorivši kako mora prestati vođenje politike na štetu drugoga.

“Dobro pobjeđuje sve. Ako u ovom društvu zavlada dobro, onda će ono zračiti dobrotom, a ono razbija ledenu masu nepovjerenja i mržnje”, kazao je kardinal Puljić novinarima u Sarajevu komentirajući trenutačno stanje u BiH opterećeno sve većim nepovjerenjem i jačanjem političkih sukoba.

Kardinal Puljić je upozorio kako to nije samo politički nego i društveni problem koji truje međuljudske odnose.

“Previše je negativnoga, ono ubija”, kazao je vrhbosanski nadbiskup.

Njegova je poruka kako je u bosanskohercegovačkom društvu važno naći pozitivnu energiju koja će poštivati čovjeka, dostojanstvo i njegova prava, a postavio je pitanje koliko se itko u BiH doista brine da ljudska prava zažive u različitosti.

Kardinalova je poruka kako se u slučaju BiH svi ponašaju koristoljubivo i to na račun drugoga.

“Prevažna je jednakopravnost u tim relacijama, samo treba imati dobru volju. Ne možemo graditi sreću na tuđoj nesreći”, kazao je kardinal Puljić.

On je ove poruke iznio u povodu obilježavanja 16. prosinca kao nedjelje Caritasa u BiH, dodajući kako je to povod za zajedničko zauzimanje za izgradnju boljeg i pravednijeg društva u kojemu će svaka osoba moći živjeti u dostojanstvu, slobodi savjesti i odgovornosti.

U nedjelji Caritasa Crkva želi probuditi svijest i odgovornost prema daru vjere, a kardinal Puljić je kazao kako je to poticaj svakom kršteniku da djelima pokaže svoju vjeru koje nema bez duha solidarnosti.

(Hina)

 

Božo Petrov: Krajnje je vrijeme da preuzmemo odgovornost za Hrvate u BiH!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari