Pratite nas

BiH

Zastava IS-a istaknuta na kući kod Maglaja

Objavljeno

na

Zastava terorističke organizacije tzv. Islamska država pojavila se i na jednoj kući u Ošvama, kod Maglaja. Riječ je o selu u kojem je placeve kupilo nekoliko radikalnih islamista, koji se u redovima IS-a bore u Siriji i Iraku.

Baš kao što je bio prije par mjeseci na kućama u Gornjoj Maoči, kod Brčkog, zastava terorističke organizacije tzv. Islamska država (IS) pojavila se i na jednoj kući u Ošvama, kod Maglaja.

Riječ je o selu koje je već danima u središtu javnosti, nakon što se saznalo da je u njemu placeve kupilo nekoliko radikalnih islamista, koji se u redovima IS bore u Siriji i Iraku, a zbog čega su sigurnosni stručnjaci ocijenili da Ošve predstavljaju izvor terorističke prijetnje. Mještanin Izet Hadžić rekao je da o odlascima na strana ratišta ne zna ništa.

“U Siriju bih možda otišao na početku sukoba, ali sada ne, jer tamo muslimani ubijaju muslimane”, rekao je Hadžić za N1, ističući da, osim jedne zastave, koju bi “skinuo da može”, u selu nema vidnih obilježja IS-a.

Starosjedioci sela u neformalnom razgovoru za N1 su kazali kako je tu bilo mnogo više sličnih obilježja koja su nedavno uklonjena.

Podsjetimo, već su mediji javljali kako vehabije u Ošvama prave novu bazu, a navodno je čak i Harun Mehičević, najveći sigurnosni problem Australije, kupio zemljište u Ošvama, koje su “iznjedrile” najviše džihadista, odnosno boraca za IS u Siriji i Iraku.

Iz SIPA-e su za Nezavisne kazali da su u tijeku dodatne provjere navoda o eventualnoj kupovini zemljišta na području Maglaja od strane pripadnika Islamske države.

“SIPA kontinuirano vrši provjere svih navoda koji se na bilo koji način mogu dovesti u vezu s terorističkim aktivnostima, bilo da se radi o financiranju, vrbovanju ili drugim aktivnostima u vezi s terorizmom”, kazala je prije nekoliko dana Kristina Jozić, v.d. glasnogovornica SIPA-e.

[ad id=”68099″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Centar za ilegalne migrante ipak će biti u Velikoj Kladuši

Objavljeno

na

Objavio

Privremeni centar za smještaj ilegalnih migranata bit će u Velikoj Kladuši, unatoč protivljenju lokalnih vlasti, odlučile su u četvrtak vlasti u BiH.

Centar će biti u jednom od napuštenih pogona “Agrokomerca” koji se nalazi u velikokladuškoj općini, priopćio je operativni stožer Vijeća ministara zadužen za ilegalne migracije.

O toj lokaciji trajali su višemjesečni pregovori s općinom na čijem je čelu Fikret Abdić i koja je uporno odbijala dati suglasnost da se migrante smješta u Velikoj Kladuši.

Rezerve prema tom planu imali su i u tijelima Europske unije zbog blizine granice s Hrvatskom i bojazni da će to dodatno poticati migrante da se pokušaju domoći teritorija EU-a.

EU je najveći donator koji osigurava pomoć vlastima BiH za suočavanje s migranstkom krizom. Za te je svrhe Vijeću ministara BiH odobrena interventna pomoć od šest milijuna eura.

U prioćenju nije pojašnjeno hoće li dio tih sredstava biti iskorišten i za centar u Velikoj Kladuši ili će ga vlasti BiH same financirati.

Iz Vijeća ministara najavili su samo kako će idućeg tjedna početi radovi na rekonstrukciji učeničkog doma u Bihaću u kojemu već borave migranti i na opremanju napuštene vojarne “Ušivak” u mjestu Hadžići kod Sarajeva koja će također biti centar za smještaj nekoliko stotina migranata.

Za smještaj migranata, prvenstveno svega žena i djece bit će osposobljen i hotel “Sedra” kod Cazina gdje bi trebalo boraviti oko 200 najugroženijih.

Operativni stožer procijenjuje kako pritisak migranata na istočnu granicu BiH raste, ali i kako pojačanja upućena graničnoj policiji daju rezultate što je vidljivo po znatno većem broju migranata koji su vraćeni s granice pri pokušaju ilegalnog ulaska u BiH.

Najavljeno je i dodatno jačanje nadzora nad granicom jer će dio policajaca iz MUP-a Federacije BiH također pomoći graničnim policajcima.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

BiH: Uhićen vehabija s velikom zalihom oružja

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Arhiva

U akciji “Nišan” uhićen je Enver Lilić (41), koji je ranije povezivan s vehabijskim pokretom, kao i Hilmo Hodžić (45), obojica iz Han Pijeska.

Tijekom ove akcije je policija pronašla veliku količinu pušaka i ostalog naoružanja, uključujući i – optičke nišane, saznaju neslužbeno Nezavisne novine nakon što je iz Policijske uprave Istočno Sarajevo potvrđeno da su u toj akciji, u kojoj su sudjelovali i pripadnici Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma Ministarstva unutarnjih poslova RS, pronašli oružje i streljivo.

“U pitanju su aktivnosti na sprečavanju nelegalnog posjedovanja i prometa oružja i minsko-eksplozivnih sredstava”, precizirali su jučer u priopćenju iz Policijske uprave Istočno Sarajevo.

Policajci su jučer, tijekom pretresa kuće, pomoćnih objekata i vozila koje koristi ovaj dvojac pronašli i privremeno oduzeli veću količinu oružja, dijelova oružja i municije različitog kalibra.

“Policajci su uhitili dvije osobe i u tijeku je rad na dokumentiranju predmeta”, priopćeno je iz policije. Nezavisne neslužbeno saznaju da su nađene automatske i poluautomatske puške, radenici, ali i malokalibarske i lovačke puške i ostala oprema.

Provjerava se je i oružje bilo namijenjeno za šverc ili za druge svrhe. “S obzirom na to da je Lilić uhićen ranije i povezivan s terorizmom i selefijama, istraga je jako temeljna. Na nekoliko bitnih pitanja treba pronaći odgovore”, pojašnjava sugovornik “Nezavisnih”.

Lilić je sigurnosnim agencijama u BiH poznat odranije. Protiv njega i još 11 radikalnih islamista iz BiH je Sud BiH prije nekoliko godina potvrdio optužnicu zbog ratovanja na području Sirije i Iraka te podrške terorističkoj organizaciji Islamska država.

Iz policije je jučer priopćeno da će protiv uhapšenog dvojca biti podnesen izvještaj za ilegalnu proizvodnju i prodaju oružja.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari