Connect with us

Vijesti

Zaštita od covida nakon cijepljenja Pfizer/BioNTechom blijedi s protokom vremena

Objavljeno

-

Istraživanje provedeno u Kaliforniji potvrdilo je da zaštita od koronavirusa jako pada kada prođe nekoliko mjeseci od cijepljenja cjepivom Pfizer-BioNTecha, piše u utorak agencija dpa
Nova studija, jedna od najvećih i najduljih po trajanju o učinkovitosti cjepiva kod Amerikanaca ustvrdila je da je zaštita od infekcije 88 posto u prvom mjesecu nakon cijepljenja cjepivom Pfizer/BioNTecha, ali pet mjeseci nakon njega tek 47 posto.

Međutim, iako je delta varijanta postala dominanta, učinkovitost cjepiva u sprečavanju hospitalizacije je šest mjeseci nakon cijepljenja i dalje gotovo 90 posto. To se odnosi na sve dobne skupine.

Studija koju je financirao Pfizer a objavljena je u ponedjeljak u časopisu Lancet, također daje snažne nove dokaze da bi do slabljenja efekta cjepiva došlo neovisno o delta varijanti.

Znanstvenici predvođeni epidemiologinjom Sarom Tartof s Kaiser Permanente Southern California došli su do zaključka da delta varijanta nije glavni razlog slabljenja efikasnosti cjepiva već je ključan protok vremena.

Tartof i kolege zaključili su, kao prvo, da odmah po cijepljenju Pfizer-BioNTechovo cjepivo štiti jednako dobro od infekcije delta varijantom kao i protiv drugih inačica koronavirusa.

Drugi zaključak jest da cjepivo drži ljude podalje od bolnica dulje vremena, bez obzira na delta varijantu.

Treće, infekcije su najčešće povezane s vremenom koje je prošlo od cijepljenja a ne s inačicama virusa.

Zaključujući da je protok vremena od cijepljenja a ne delta varijanta glavni razlog za ponovni porast infekcija, studija sugerira da možda neće biti potrebno reformulirati Pfizer-BioNTechov ‘booster’ kako bi on specifično ciljao deltu.

Zasad izgleda da bi treća doza identična prvima dvjema produžila otpornost na sve varijante.

Druga nedavna studija koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Emory i Stanforda zaključila je da šest mjeseci nakon cijepljenja comirnatyjem, kako se zove cjepivo Pfizer/BioNTecha, oko 56 posto odraslih mlađe i srednje dobi nema više neutralizirajućih antitijela na virus SARS-CoV-2 koja se mogu detektirati. Smanjena imunost pogotovo se odnosi na varijante koronavirusa, poput Delte ili Bete.

Ta je studija postavljena prošli tjedan na BioRXiv, stranicu na kojoj znanstvenici dijele preliminarne radove koji još nisu prošli recenzije. Ali zaključci o “značajnom smanjenju antitijela” – kao i o padu imuniteta koji daju T stanice – sugerira da bi treća ‘booster’ doza mogla biti opravdana, pišu autori.

Studija objavljena u Lancetu obuhvatila je vrlo velik broj stanovnika Kalifornije koje se i dalje prati. Na taj način ta bi studija mogla dati vlastima uvid u to tko treba ‘booster’ i kada.

Tartof je kazala da njezin tim u suradnji s Pfizerom nastavlja analizirati podatke na tjednoj razini. Tim je spreman upozoriti dužnosnike javnozdravstvenog sustava ako hospitalizacije počnu rasti u bilo kojem dijelu populacije, dodala je. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari