Connect with us

Komentar

Zašto baš ATAMCS?

Objavljeno

-

Zašto baš ATAMCS?

Već mjesecima pišemo o ovim projektilima i nadamo se da će se SAD konačno smilovati i isporučiti ih Ukrajini…..
Pisao sam i o “prednostima” ATAMCS-a pred krstarećim raketama Storm Shadow, SCALP – T ili sutra Taurusima……
Samo ću ukratko o usporednim karakteristikama koje većina od nas zna a na kraju ću pojasniti specifičnost koja ipak ATAMCS stavlja na prvo mjesto Ukrajinskih potreba, kilometrima ispred svih…..
Pa idemo redom….

– ATAMCS se lansira sustavom HIMARS, sa kopna, lansiranje krstarećih raketa zahtjeva zrakoplov.
– HIMARS-i su daleko pokretniji od zrakoplova, tijekom noći prijeđu stotine kilometara, stanu gdje hoće, ispale i nestanu. Mogu ispaliti jednu ili desetke raketa, ovisi samo o zadaći i ciljevima. Zrakoplov nakon ispaljene jedne ili dvije rakete mora nazad u zračnu luku.

– Krstareće rakete zahtijevaju zračne luke, zrakoplov i sve službe oko njega, letenje do crte ispaljivanja uz ugrozu ruskog PZO ako se previše približi meti…..samim time im se domet skraćuje. HIMARS može ispaliti ATAMCS uz samu prvu crtu razdvajanja.

– Neki analitičari pogrešno tumače mobilnost ovih projektila i navode da zrakoplov može vrlo brzo preletjeti cijelu zemlju i ispaliti projektile. To je točno, ali ne smijemo zaboraviti da se ovdje ne radi o vojnoj izložbi već o ratištu na čijem teritoriju postoji puno HIMARS-a i drugih vozila za ispaljivanje ATAMCS projektila, raspoređenih cijelom bojišnicom. Sam domet od 300 kilometara pokazuje da ih je potrebno svega nekoliko da mogu lansirati bilo gdje širom Ukrajine.
– Obje vrste projektila lete sličnim putanjama i vrlo ih je teško oboriti.

– Glave krstarećih projektila nose od 450 do 500 kilograma eksploziva, ATAMCS nosi 213 kilograma, ovisno o verziji, stara verzija Block 1 ima domet od 165 km i koristi jednu bojevu glavu od 560 kg. Ova bojeva glava opremljena je s 950 podstreljiva M74
– Perimetar leta i cilj se u software krstareće rakete unose na zemlji, programiranjem po principu “ispali i zaboravi”. Onog trenutka kada zrakoplov uzleti, ti parametri se ne mogu mijenjati, raketa nakon ispuštanja leti programirano. HIMARS projektili su veći dio leta pod direktnom kontrolom operatera i može se utjecati na njihov let i cilj.

– Cijena projektila su šarolike, ATAMCS se kreće se u rasponu od 820.000 do 1,5 milijuna dolara za komad, Storm Shadow oko 3 milijuna, Taurus oko 1,1 milijun…..
Ovo su bile osnovne usporedbe, glavni razlog zašto je ATAMCS trenutno bolje rješenje od krstarećih raketa je – KVANTITETA.
Kada se kaže Ukrajina je dobila krstareće rakete, ta vijest izgleda “veličanstveno”. Malo se ljudi upita “koliko” ih je Ukrajina dobila…..10, 20, 50 komada?

Vjerujem da je Storm Shadows dobila u količini do 50 komada, SCALP-T vjerojatno u sličnoj količini ili manje……ni Taurusi se sigurno neće “pohvaliti” količinom……ali recimo da je to sveukupno oko 150 raketa. I nije neka količina koja može presuditi rat.
Nisu se one niti u matičnim državama proizvele baš masovno, otprilike od 100-600 komada, tako da će Ukrajina dobiti “okrajke” koji im se mogu isporućiti i koji neće ugroziti sigurnost zemalja koje isporučuju……

Sa ATAMCS-om je situacija potpuno drugačija. Samo serije Block 1 sa kazetnim punjenjem SAD posjeduje između 1,5-2 tisuće komada. Rakete više nisu u uporabi u Američkoj vojsci i mogu biti dostavljene u puno većoj količini. Da ne spominjem i nekoliko drugih zemelja koje ih imaju u skladištima.
ATAMCS-a sa klasičnim bojnim glavama također ima puno više u usporedbi sa ranije pomenutim krstarećim raketama.
Kontinuirana opskrba i dostatna količina ATAMCS projektila osigurava veliku vojnu prednost Ukrajine.

ATAMCS, bilo u verziji kompaktne bojne glave ili kazetne sa 950 bombica u sebi koristiti će se na dnevnoj osnovi, u mnogim akcijama direktno na bojišnici, po potrebi za uništavanje pozadinskih skladišta i komunikacija, dok se krstareći projektili koriste isključivo u svrhu razaranja zahtjevnijih ciljeva.

Domagoj Franić

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari