Connect with us

Komentar

Marko Ljubić: Zašto biti Srbin u Hrvatskoj?

Objavljeno

-

Biti Srbin u Hrvatskoj ne bi smjelo biti ništa drugačije nego biti Srbin u Njemačkoj, Francuskoj, Austriji, Rusiji ili SAD-u. Zato je, koliko god je to pitanje koje je Pupovac nametnuo kao bitnu političku i društvenu temu, to prije svega izraz ozbiljnog poremećaja u hrvatskom društvu.

Izravno je optužujuće, agresivno i s dubokom pozadinom nepriznavanja hrvatskog političkog i državnog prava. S druge strane, namećući to pitanje, Pupovac realno duboko ponižava sve civilizacijsko, ljudsko i integrativno-komunikacijsko među pripadnicima hrvatskog naroda srpskog etničkog podrijetla.

Biti Srbin u Hrvatskoj ne može biti ništa posebno, jer ta je posebnost snažno konfrontirana većinskom narodu po definiciji autentičnog političkog poretka, ali je i snažno suprotstavljena osobnom, prirodnom interesu svakoga razumnog čovjeka srpskog podrijetla. Biti Srbin u Hrvatskoj prema Pupovčevoj političkoj matrici na samom je rubu rasističke paradigme i vrlo je pogubno za hrvatske Srbe.

Uza sve ostalo, sintagma biti Srbin u Hrvatskoj, nužno asocira na manje-više ružna nacionalna sjećanja u kolektivnoj memoriji hrvatskog naroda kroz cijelo 20. stoljeće, koja su iskustveno eskalirala devedesetih godina barbarskim nasrtajem srpstva na sve hrvatsko.

Uz to stravično iskustvo, koje je pojam „Srbin“ televizijskim slikama barbarstava u Hrvatskoj krajnje ozloglasilo diljem svijeta, danas politički inzistirati na tom pojmu, znači, s jedne strane ne odricati se tih barbarstava i ružnih asocijativnih slika, a s druge strane, trajno teretiti ljude srpskog etniciteta zlim i ružnim obilježjima, sprječavajući ih u njihovom društvenom i civilizacijskom razvoju i integraciji u svim izvansrpskim društvima, pogotovo u hrvatskom.

Pupovcu i njegovim pristašama to ne znači isto kao i tim ljudima, jer njima svođenje svega na srpstvo, donosi društveni status i profesionalnu korist, točno onoliko koliko je snažan poremećaj u društvenim standardima u današnjoj Hrvatskoj, i onoliko koliko je to donijelo i donosi štete društvu i tim ljudima koje politički posrbljuju pitanjem – „Kako je biti Srbin?“, komentirao je Marko Ljubić na svojoj facebook stranici.

Pupovac uzvratio: ‘Ako žele da s traktorima uđemo u Bruxelles, ući ćemo’

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari