Pratite nas

Komentar

Zašto Božo Petrov za dobro Metkovića ne sjedne s Jambom?

Objavljeno

na

Ako je garancija Mostovih uspjeha na nacionalnoj razini njihov uspjeh u Metkoviću, onda bismo i metodu na nacionalnoj razini morali primjeniti na Metković i obrnuto.

[ad id=”93788″]

„Handle nur nach derjenigen Maxime, durch die du zugleich wollen kannst, dass sie ein allgemeines Gesetz werde.“ – napisa Kant.

Budući ne znamo svi engleski evo i prijevoda s njemačkog:

“Djeluj samo po onom načelu po kojemu istovremeno možeš htjeti da ono postane opći zakon”

Prevedeno na seljački: ori uvijek tako da svi susjedi mogu orat ko i ti i dobit najbolje kumpire.

Biblijski imamo verziju: ne čini drugome ono što ne želiš da drugi čine tebi itd.

Mostovskim PR-om rečeno: Mi djelujemo po načelu pomirbe, zajedništva, reforme itd, Nama je stalo da se teški protivnici ne ubijaju riječima nego da sjednu za jedan stol i razgovaraju.

MI uvodimo nova pravila ponašanja u hrvatsku politiku. MI smo novi zakon ispravnoga!

Nama nije do fotelja nego do naroda i države, nije nam do ideologije nego do reformi.

Tako kaže Božo Petrov i Most. Zvuči jako moralno, načelno i srceparajuće.

Kant bi bio sretan jer bi vidio da u jednoj maloj Hrvatskoj njegove riječi djeluju konkretno. Kuš veće satisfakcije za velikog filozofa.

Slučajno sam bio nebitnim sudionikom izborne kampanje u Metkoviću i sjećam se dobro atmosfere i tadašnje pobjede Mosta nad Jambom.

Mala općina Metković je bila razderana između Jambe i novoosnovane ekipe. Razdor je išao do osobnih uništavanja nekih aktera Mosta, nešto slično što sad pokušava Milanović napravit Karamarku. Tako je bilo u Metkoviću, doživjeh iz prve ruke.

Mala zajednica, veliki razdor. Obitelji su se dijelili po Jambinim kesicama i Mostovim idejama.

Zar u takvoj zajednici nebi bilo konačno vrijeme da se sjedne za stol sa svim akterima i da se ne gleda na fotelje nego na dobrobit grada? Zaboravimo prošlost, gledajmo na budućnost!

Zar u takovj situaciji nebi bilo kantovski, kršćanski, mostovski, napraviti upravo ono što navodno Most traži od HDZ-a i SDP-a?

Sjesti s Jambom i napraviti dobro za Metković? Čak i puno lakše nego na državnoj razini jer u Metkoviću se svi poznaju i osobno, obitelji su povezane i razdor je gori za ljude nego razdor izemđu SDP-a i HDZA-a.

No, nije bilo, niti ima, riječi da se sjedne s Jambom za stol i da se napravi općinska vlada spasa, reformi itd.

Naprotiv.

Jedan od uvjeta za suradnju s HDZ-om je bio, navodno, i Jambino udaljavanje iz prvih redova koalicije. Osobna netrepeljivost i nagon za uništenjem nekih članova Nacionalnog vijeća naspram Jambe je jači od Milanovićevog naspram Karamarka.
Argument je uvijek isti: Jambo je uništio Metković? S onima koji su uništili Metković nema razgovora, a s onima koji uništavaju sve što je hrvatsko, s njima bi trebalo sjesti i raditi pod dirigentskom palicom Mosta.

Ako je garancija Mostovih uspjeha na nacionalnoj razini njihov uspjeh u Metkoviću, onda bismo i metodu na nacionalnoj razini morali primjeniti na Metković i obrnuto.

Ako Petrov ne može u Metkoviću sjesti s Jambom zašto bi mogao biti dirigent još gorim štetočinama na nacionalnoj razini?

Zašto Petrov istim žarom ne teži sjesti s Jambom za stol i učiniti uslugu Metkoviću, ako je uvjeren da bi sjedanje za stol SDP-a i HDZ-a bio spas države?

Jambo je poprilično osebujna i ponekad agresivna osoba, al razinu Milanovićeve psihičke konstrukcije ne doseže ni nakon najgorih trenutaka ludila.

Kako to da Petrov od drugih traži da sjednu s Milanovićem, i to im spočitava, a on sam ne može s Jambom?

Od kud njemu i Mostu pravo da nam serviraju još četiri godine ludila?

Da ponovim Kanta.

Djeluj prema onoj maksimi koja ti omogućava da možeš htjeti da baš ta maksima postane opći zakon!

Ako Mostova maksima djelovanja na hrvatskoj razini ne može postati zakonom na metkovskoj, zašto bi ona bila rješenje za Hrvatsku?

Ako Most stvarno ima to načelo, a ne kalkulaciju, zašto nam to ne demonstriraju u Metkoviću?

Vinko Vukadin

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Krstičević: Hrvatska ne treba brinuti zbog radnih sporova MORH-a

Objavljeno

na

Objavio

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević poručio je u utorak da Hrvatska ne treba brinuti zbog toga što je MORH izgubio radni spor, pa jednom vojniku mora isplatiti više od 300.000 kuna, a prijeti mu još oko 4000 sličnih sporova.

Krstičević je na novinarsko pitanje o izgubljenom radnom sporu odgovorio kako “MORH ima radnih sporova koje gubi, ali ima i radnih sporova koje dobiva”. To o čemu govorimo je ostavština prošlih vremena, rekao je Krstičević nakon susreta s makedonskom kolegicom Radmilom Škerinskom-Jankovskom.

“Hrvatska se ne treba brinuti, mi upravo radimo sustavno na rješavanju svih tih problema, da nam se ove stvari ubuduće ne bi događale”, kazao je ministar obrane.

Podsjetio je da su iz njegova ministarstva uputili u proceduru izmjene Zakona o službi u oružanim snagama sa ciljem da se vojnicima vrate naknade za rad na terenu, za dežurstvo i za stražu”.

“Ta su materijalna prava bila oduzeta ljudima, a u mom mandatu vojnik je najvrjedniji dio sustava, ovo je godina vojnika, dočasnika i časnika, i upravo sada sustavno radimo da im se vrate ta materijalna prava”, istaknuo je Krstičević.

Prema nepravomoćnoj presudi Općinskog suda u Karlovcu u korist vojnika Tomislava M. iz Varaždina, MORH mora isplatiti 293.000 kuna, koje će s kamatama znatno nadmašiti brojku od 300.000 kuna, zbog neplaćanja prekovremenih, dežurstava i straža za razdoblje od 2003. do 2006. Uz to, MORH mora platiti i troškove postupka u iznosu od 55.000 kuna. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Pero Kovačević: Presuda Ratku Mladiću

Objavljeno

na

Objavio

U srijedu presuda Ratku Mladiću

Ratko MladićRaspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu će u srijedu (22. studenoga 2017.) izreći prvostupanjsku presudu Ratku Mladiću.

Podsjetimo se, Ratko Mladić je bio zapovjednik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) od 12. svibnja 1992. do najmanje 8. studenoga 1996. godine.

Tužiteljstvo u optužnici Ratka Mladića tereti u dvije točke za genocid; u pet točaka za zločine protiv čovječnosti; u četiri točke za kršenja zakona i običaja ratovanja.

Haaška optužnica protiv Mladića ne obuhvaća zločin u Škabrnji.
Zločini koji se navode u optužnici Mladiću uključuju, između ostalih:

• Ubijanje bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata, uključujući vodeće pripadnike tih grupa; npr. ubojstvo 144 osobe u Biljanima (općina Ključ), ubojstvo više od 200 zatočenika u KP domu Foča, ubojstvo oko 150 ljudi u logoru Keraterm, pored Prijedora, i ubojstvo najviše 140 zatvorenika u logoru Sušica, pored Vlasenice.

• Zatočenje tisuća bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata u zatočeničkim objektima u životnim uvjetima smišljenim tako da dovedu do njihovog fizičkog uništenja. Navedeni objekti uključuju logor Manjača (pored Banja Luke), logore Omarska, Keraterm i Trnopolje (pored Prijedora), KP dom u Foči i logor Batković, pored Bijeljine.

• Ubijanje više od 7,000 muškaraca i dječaka bosanskih Muslimana iz Srebrenice putem organiziranih i situacijskih pogubljenja, uključujući ubojstvo više od 1000 muškaraca u jednom velikom skladištu u selu Kravice i pogubljenje još 1000 muškaraca bosanskih Muslimana pored škole u Orahovcu.

• Bezobzirno razaranje privatne imovine i javnih dobara, uključujući spomenike kulture i sakralne objekte, kao što su brojne džamije širom zemlje.

• Djela ubojstava koja su bila dio cilja širenja terora među civilnim stanovništvom Sarajeva provođenjem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja, u periodu od 12. maja 1992. do novembra 1995. godine, uključuju granatiranje tržnice “Markale” 5. veljače 1994., kada je poginulo 66, a ranjeno više od 140 ljudi.

Tužiteljstvo je u završnoj riječi suđenja zatražilo da Ratko Mladić bude osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Pero Kovačević / HKV

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari