Connect with us

Vijesti

Zašto finske bebe spavaju u kartonskim kutijama?

Published

on

Već 75 godina, buduće majke u Finskoj od države dobivaju kutiju. To je početni paket za bebu s odjećom, plahtama i igračkama, a i sama kutija može se iskoristiti kao krevetić. Neki kažu da je, dijelom zahvaljujući i tome, Finska postigla najnižu stopu smrtnosti novorođenčadi u svijetu.Već 75 godina, buduće majke u Finskoj od države dobivaju kutiju. To je početni paket za bebu s odjećom, plahtama i igračkama, a i sama kutija može se iskoristiti kao krevetić. Neki kažu da je, dijelom zahvaljujući i tome, Finska postigla najnižu stopu smrtnosti novorođenčadi u svijetu.

sleep3

Ova tradicija počela je još u 1930-ima s ciljem da se svoj djeci u Finskoj, bez obzira na njihovo podrijetlo, pruži jednaki početak u životu.

Tzv. majčinski paket, dar vlade, dostupan je svim trudnicama. Sadrži bodije, vreću za spavanje, opremu za van, proizvode za higijenu i pelene, posteljinu i mali madrac. Upravo zato, mnogi iskoriste kutiju kao prvi bebin krevetić.

Majke mogu izabrati između kutije ili gotovine, koja sada iznosi 140 eura, no 95% njih ipak se odluči za kutiju jer njezin sadržaj vrijedi puno više.

„Kutija nije samo dar svim budućim majkama, već je zakonodavac odlučio da kutiju može dobiti samo ona majka koja posjeti liječnika prije četvrtog mjeseca trudnoće“, istaknula je Heidi Liesivesi koja radi u socijalnoj službi. Kutija, dakle, omogućuje majkama da dobiju sve što joj je potrebno za dijete, ali također ih upućuje na pregled.

boxNakon 75 godina, kutija je sada dio finskog nasljeđa među majkama, ujedinjujući generacije žena. Reija Klemetti, 49-ogodišnjakinja iz Helsinkija, prisjeća se odlaska na poštu gdje je podigla kutiju za jedno od svoje šestoro djece.

„To je bio prekrasan i uzbudljiv doživljaj, nešto poput prvog obećanja koje dajete bebi. Moja majka, prijatelji i rodbina, svi su bili znatiželjni da vide što je dijete dobilo i koje su boje odabrane za tu godinu.“

Njezina svekrva (78) kaže da joj je ta kutija jako puno značila u 60-ima kad je rodila prvo od svoje četvoro djece. Tada nije ni znala što će joj trebati, a sve je zapravo dobila. I Reijina kći Solja (23) doživjela je slično uzbuđenje kad je preuzela svoju prvu kutiju. Sada već ima dvoje djece.

“Nedavno je jedno istraživanje pokazalo da su majke u Finskoj najsretnije na svijetu i mislim da je to dijelom i zbog kutije“, zaključila je Solja.

Sadržaj kutije:

  • Madrac, prekrivač za madrac, plahta, prekrivač, deka, vreća za spavanje
  • Kutija može poslužiti i kao krevetić
  • Zimsko odijelo, kapa, debele hat, podstavljene rukavice i čizmice
  • Jednodijelni kompletić s kapuljačom i pletena vesta
  • Čarape i rukavice, pletena kapa
  • Bodiji, štramplice
  • Ručnik s kapuljačom, škarice za nokte, četka za kosu, četkica za zube, termometar za kupku, krpica za pranje, krema
  • Platnene pelene
  • Slikovnica i igračka za zubiće

BBC/Laudato.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari