Connect with us

Analiza

Zašto Hezbollah nije ušao u rat s Izraelom?

Objavljeno

on

Foto: AFP

Ako se vi vratite, i mi ćemo se vratiti – riječi su koje je izgovorio glasnogovornik vojnog krila Hamasa Izz al-Din Al-Qassamove brigade Abo Ubaiyda, i time proglasio pobjedu i prekid vatre s Izraelom. Nema sumnje da je taj rat imao regionalni, pa čak i svjetski karakter.

Zapravo, to su se lomila koplja između Irana i pokreta otpora na Bliskom istoku s jedne strane, te Izraela, zaljevskih zemalja i SAD-a, s druge.

Slavlje Palestinaca nakon proglašenja prekida vatre mnogi analitičari gledaju opravdano jer, unatoč tome što je Pojas Gaze sravnjen sa zemljom, militantne skupine su cijelo vrijeme uzvraćale napade na izraelske gradove i tako nanijele Izraelu bolne udarce, vojne, ekonomske i političke.

Stigma “nepobjedive vojske“ Izraela pala je jer, unatoč korištenju svih raspoloživih snaga, nisu uspjeli slomiti otpor i spriječiti raketiranje svojih gradova.

Jednostrano proglašenje prekida vatre Izraela, prema vojnoj terminologiji, znači da Izrael vidi u palestinskim militantima silu odvraćanja. Izraelska vojska tvrdi kako Hamas i Islamski džihad imaju više od 40 tisuća raketa i granata različitog kalibra i dometa, uključujući one koje mogu dosegnuti Tel Aviv i Jeruzalem, piše Hassan Haidar Diab / Večernji list

Izraelske obavještajne službe tvrde kako su gotovo sve to naoružanje koje posjeduju te dvije islamističke skupine dobile uz pomoć zapovjednika brigade Al Quds, generala Qassema Soleimanija, kojeg su Amerikanci ubili početkom 2020.

Zbog razvoja situacije u Perzijskom zaljevu, ali i na cijelom Bliskom istoku, Iran se osjeća marginaliziranim i stavljenim sa strane, zbog čega cijelo vrijeme radi na jačanju veza s Hamasom unatoč tome što nje guje ideologiju Muslimanskog bratstva i razilaze se u mnogim svjetonazorskim, političkim i ideološkim mišljenjima. Tako je taj savez bio poljuljan nakon što je izbio rat u Siriji s obzirom na to da je Hamas tada stao na stranu džihadističkih skupina koje njeguju istu ideologiju te je ratovao protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

U tom ratu, današnji saveznici, ratovali su jedni protiv drugih. Tako su pripadnici iranske Revolucionarne garde i libanonskog Hezbollaha, koji su ratovali na strani predsjednika Assada, ratovali prsa u prsa u mnogim gradovima u Siriji jer ideologija se tu pokazala jačom od saveza.

Muslimansko bratstvo, na čijem je čelu tada bio tadašnji predsjednik Egipta Muhammad Mursi, pozvao je na džihad u Siriju protiv režima Bashara al-Assada i zbog toga Hamas nije mogao odbiti poziv i pridružiti se istomišljenicima unatoč tome što je Sirija tada bila njihovo glavno utočište i gotovo svi dužnosnici Hamasa živjeli su u toj zemlji i bili pod zaštitom Assada, koji je rekao da nikada neće oprostiti ljudima koji su mu zabili nož u leđa, a to mu je učinio upravo Hamas.

Džihadisti u Siriji, uz pomoć Hamasa, bili su naoružani i obučeni, a Hamas im je pokazao i kako će sagraditi podzemne tunele. Za razliku od Assada, Iran gleda svoj interes na regionalnoj i svjetskoj razini i čini sve kako bi ponovno normalizirao odnos s Hamasom jer iranska doktrina i ideologija je uništenje izraelske države. Primarni cilj Irana danas je što više ojačati libanonski Hezbollah i palestinski pokret Hamas jer, kako se kaže, počivaju na „vjeri, bratstvu, džihadu i zajedničkoj sudbini“, a to je uništenje izraelske države i stvaranje Palestine s glavnim gradom Jeruzalemom.

Jačanje veza Hezbollaha i Hamasa te Islamskog džihada, ali i Hutija u Jemenu, upućuju i na to da Iran u budućnosti ne gleda na moguće zbližavanje sa SAD-om bez obzira na to što je u Bijelu kuću došao Joe Biden, koji pokazuje fleksibilnost prema povratku nuklearnom sporazumu.

Iranci vjeruju da je taj savez dovoljan za uništenje izraelske države jer, kada Iran krene u rat s Izraelom, sve te proiranske skupine uključit će se u rat kojem je krajnji cilj “oslobađanje Palestine i glavni grad Jeruzalem”.

Glavni tajnik Hezbollaha, šeik Hassan Nasrallah, koji je za vrijeme rata u Pojasu Gaze dao potporu Palestincima, kazao je kako u ovom trenutku nije interes da se libanonski Hezbollah, koji se smatra respektabilnom silom na Bliskom istoku, uključi u rat protiv Izraela, ali, u nekoliko navrata Nasrallah je naglasio da Hezbollah ne bi prekriženih ruku gledao napade na Iran bez obzira s koje strane oni došli.

Posljednji sukobi u Pojasu Gaze, koji su prvi puta u povijesti ujedinili Palestinci, one u Pojasu Gaze, na Zapadnoj obali pa čak i one unutar države Izraela koji posjeduju izraelsko državljanstvo, kako kažu u Hamasu i Islamskom džihadu, doveli su na rub srama sve zemlje, pogotovo Bahrein, UAE, Maroko i Sudan, koji su trčali u krilo Benjaminu Netanyahuu te potpisali sporazum o normalizaciji odnosa s Izraelom u strahu da im se ne dogodi Arapsko proljeće, i prodali palestinsko pitanje i palestinski narod, ali i sveti grad Jeruzalem. S druge strane, Iran, koji cijelo vrijeme financira i naoružava te militantne skupine, postao je zaštitnik palestinskog naroda i čuvar svetog grada Jeruzalema

Izraelski veleposlasnik Ilan Mor: Arapi ne žele da Izrael živi i prosperira u tom dijelu svijeta

 

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari