Pratite nas

BiH

Zašto Hrvatska predaje raport četničkim vojvodama?

Objavljeno

na

Kad bi postojala hrvatska politika, suverenitetna politika, vanjska politika, Saborska politika, još jučer bi bile slane depeše, frcala bi hrvatska protestna pisma i otvorena pitanja Europskome parlamentu, predsjedniku Europskog parlamenta, Odboru za proširenje Unije na istok, predsjedniku za proširenje, predsjednicima Francuske, Velike Britanije, Rusije, Nizozemske i Švedske, svim diplomatima akreditiranima u Hrvatskoj. Upitalo bi se Rusiju i moćnog samo-promotora, nabildanog dječaka supermena Putina zašto primjerice štiti Kadijevića i kamarilu glavnih JNA zečeva, srbijanskih ratnih zločinaca i zato pobjegulja?

Žuran odgovor

[dropcap]H[/dropcap]rvatska bi žurno tražila odgovor na ove Šešeljeve tvrdnje, zahtijevala bi da se svi odrede prema njemu: o Srbijanskoj fašističkoj i okupatorskoj politici od 1990.-1998. u napadnutoj Hrvatskoj, Sloveniji i BiH te

Vesna Pusić

posebice da se odrede kakva je (po njihovu, hiperaktivnu demokratsku shvaćanju) današnja višestranačka Srbija? Kakva je ta beogradska vlast i gdje je taj famozni napredak prema punini pravne stečevine u (toj zakržljaloj) Europi? Nadalje, zašto je Hrvatska uvijek ta koja na noge mora trčati u Beograd, podizati mu međunarodni kredibilitet (obavljati prljavi posao za EU i svjetske sile) i predavati raport četničkim vojvodama (po omiljenu vlastitu tituliranju)?

Pozdravit će „kolegu” i njemu „dragoga” gosta

Kako čujemo, uskoro će im raport biti predavan na Pantovčaku, gdje će se usput svi malo i počastiti kako je i red… pa da, tako je to i štedljivije, i jeftinije, i decentnije… U obveznom stavu mirno, predsjednik Josipović pozdravit će „kolegu” i njemu „dragoga” gosta. Molim protokol da ne štedi, a hrvatska himna i nije baš nužna. Ona je ionako relikt tih nekih prošlih vremena… maknite i onu mrsku Tuđmanovu predsjedničku zastavu… Ovdje i sada riječ je o VIP osobi najvišega ranga. A zatim će (kao i Pusićeva jučer u beogradskom intervjuu) predsjednik novopravednik predati stvarno brojno stanje u potčinjenoj

Vojislav Šešelj

Hrvatskoj: kako prava manjina, kako dvojezičnost, kako se financiraju srbske „Novosti” a kako srpska društva, zašto obnova srbskih kuća još nije završena, gdje zapinje povrat srbske imovine, kad će opet draga ćirilica po svim željezničkim i drugim postajama po cijeloj Hrvatskoj? Što je s ćiriličnim udžbenicima i kad mislimo da ih vratimo u sve škole…

Nadam se, i s pravom to od njega očekujem, da će predsjednik Josipović, u skladu s panteonom europskih tekovina, ne samo obećavati novu pravednost kao do sada, već da će domaćinu ispuniti svaku želju. Neuzajamno. Bez protu-uvjeta. A molim i još malo više one viđene udvornosti iz dvostruko žrtvovanog Vukovara, kada se probijao led povratku vodećihMolohImamo gospodarskog moloha kojeg nije lako zasititi, koji uništava hrvatsko ribarstvo, prirodna bogatstva, mljekarstvo… Što je slijedeće što ćete nam (na putu prilagodbe s europskim stečevinama) a kroz ovu Vladu i s ovakvom nevladom – (prilagodbeno) oteti? četnika izravno u Zagreb. U predsjedničke dvore.

Ivo Josipović

Kroz ovu Vladu i s ovakvom nevladom

A naši interesi? Koji su to? Kakva je to Europska unija kojoj pitanje nestalih ništa ne znači? Kakva je to demokracija kojoj srbijanski fašistički koncentracijski logori nisu tema?? Kakva je ta vele-hvaljena, terabajtna parlamentarna zajednica demokratskih (nad)naroda koja nije u stanju Srbiju niti pozvati na red i natjerati da do kraja mjeseca vrati sve popljačkano kulturno blago iz Hrvatske?

Čini se kako je danas, s ovim video priznanjem (!) vojvode Šešelja… kojemu skidam kapu na petlji da slobodno govori (kad bi ga barem slijedio i Perković u Njemačkoj)… i maloj djeci nedvojbeno jasno da je Hrvatskoj moglo biti itekako politički mnogo bolje bez ovakvog EU tutora. Bez ovakvog tzv. pravnog i tzv. demokratskog autoriteta kakav je trula Europa i njezina unija, zajednica i moneta. Bez tutora, koji nema ni snage ni volje a koji nas jedino redovito tjera u mrak beogradskog pašaluka (uskoro će i u BiH prosvjede u Sarajevu) – u ralje (još) nekažnjenih četničkih koljača s obje strane naše istočne granice. Imamo gospodarskog moloha kojeg nije lako zasititi, koji uništava hrvatsko ribarstvo, prirodna bogatstva, mljekarstvo… Što je slijedeće što ćete nam (na putu prilagodbe s europskim stečevinama) a kroz ovu Vladu i s ovakvom nevladom – (prilagodbeno) oteti?

Javor Novak/hkv

PRILOG:

[vsw id=”kpxln-OeDHk” source=”youtube” width=”625″ height=”370″ autoplay=”no”]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Vijeće ministara jednoglasno usvojilo proračun. On iznosi 950 milijuna KM

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo dokument Okvirnog proračuna Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018.-2020. godine.

”Poslije toga smo jednoglasno usvojili ažurirani Program javnih investicija BiH za razdoblje 2018.-2020. godina”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na press-konferenciji nakon sjednice.

Po njegovim riječima, i jedan i drugi dokument su bili ključna baza, ključna smjernica, ključna podloga za usvajanje ”današnjeg najvažnijeg dokumenta“ koji je Vijeće ministara BiH usvojilo jednoglasno, a to je proračun institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

”Proračun je usvojen jednoglasno. On iznosi 950 milijuna KM”, kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Vijeće ministara BiH je danas utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i on ide u dalju parlamentarnu proceduru.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari