Connect with us

Iz Svijeta

Zašto je more tako zdravo?

Objavljeno

-

Osim morskih specijaliteta, plivanja ili trčanja po pijesku, more je ljekovito i ako samo sjedite na obali i promatrate valove. Što je to tako dobro u morskoj vodi i zraku koji tamo udišemo?

Odlazak na more definitivno je ljekovit, potvrđuje to i moderna znanost. Ako dnevno provedete uz more samo 15 do 30 minuta, čak i u hladnoj klimi, možete znatno unaprijediti vlastito zdravlje. Evo i zašto.

Morski zrak
Specifičan miris mora uzrokuje plin dimetil sulfid, koji dolazi iz mora. Nadišete li se morskog zraka, navečer ćete bolje spavati jer je morski zrak pun negativnih iona vodika, zbog čega lakše apsorbiramo kisik (ovo je posebno dobro za one koje muče problemi s dišnim putovima). Negativni ioni bore se protiv slobodnih radikala i uravnotežuju razinu serotonina – hormona sreće.

Morska voda
Morska voda ublažava i neke kožne bolesti, poput dermatitisa. Sol i kalijev klorid pospješuju zacjeljivanje oštećene kože. Iz Britanske udruge dermatologa objašnjavaju da morska voda može pospješiti povlačenje ekcema zbog antiseptičkih sastojaka, ali da se koža može popraviti i zbog drugih faktora, poput opuštanja i promjene klime i prehrane koji idu uz more.

Ipak, na moru se treba paziti isušivanja kože, stoga se trebate tuširati i naknadno nanositi kreme. Morska voda na glasu je kao lijek za sinuse, alergije i prehlade. Djeluje kao dobar antihistaminik te otvara dišne putove.

Sunčeva svjetlost
Paranoja zbog melanoma neke je dovela u situaciju da se panično boje sunca. A sunčeve zrake su iznimno zdrave za ljude. Tako zapravo dobijemo nužne količine vitamina D, koji više djeluje kao hormon nego vitamin, jer regulira zdravlje kostiju, mišića, imunitet, san i raspoloženje. Dr. Marilyn Glenville, stručnjak za zdravlje žena, ističe da je to najbolji način prevencije osteoporoze. Studija objavljena 2005. u Clinical Endocrinologyju pokazuje vezu između vitamina D i razine glukoze u krvi – što imamo više D vitamina to je razina glukoze niža. Izbjegavanje sunca može pridonijeti i razvoju dijabetesa tip 2.

Dr. Glenville ističe još neke koristi od sunčanja, odnosno vitamina D. ‘Može biti koristan u prevenciji srčanih bolesti, raka dojke i prostate, potiče imunitet i usporava starenje. A jedno irsko istraživanje ukazuje da suzbija upalne procese koji štete pamćenju. Dakako, bit je u ravnoteži, ne smijete izgorjeti. Tijelo može uskladištiti vitamin D za 60 dana, i to samo nakon kratkog dnevnog izlaganja.’

magazinhr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas