Connect with us

Kolumne

Zašto je Plenković najbolji izbor!

Objavljeno

-

Prije samo nekoliko dana bio sam žestoko protiv izbora Andreja Plenkovića na mjesto predsjednika HDZ-e, ali nakon što su se smirile emocije i moj unutarnji bunt zbog odlaska Tomislava Karamarka, počeo sam razmišljati hladne glave i vrućeg srca, uključio razum i počeo slagati argumente za njegov izbor.

[ad id=”93788″]

HDZ-u u ovom trenutku treba prihvatljivo lice za široke mase, za birače, a članovi moraju razmišljati upravo onako kako sam ja počeo-racionalno, pragmatično.

Prvo pitanje je postoji li u HDZ-i netko drugi osim Andreja Plenkovića koji se može suprostaviti Zoranu Milanoviću i pobjediti ga, odgovor je –  ne postoji uz dužno uvažavanje svih ostalih pretendenata na tu časnu funkciju. Nitko nema toliko prepoznatljiv image, stav, autorativan nastup i nitko nema takove retoričke i oratorske kvalitete kao on. Nitko nije toliko zanimljiv i prihvatljiv medijima i ono što je najvažnije njemu SDP ne može pronaći manu i zato ga se boje. Plenković je prihvatljiv svim strankama centra za moguću posizbornu koaliciju pa čak i onima koji naginju ljevici, ali isto tako prihvatljiv je i konzervativnoj desnici, ne samo strankama već i pokretima odnosno udrugama.

hasanbegovicKako je na zadnjem saboru HDZ-e mijenjan Statut stranke došlo je i do povratka opcije da se u paketu bira predsjednik i njegov zamjenik i upravo tu vidim mogućnost da Plenković odigra maksimalno pragmatično i izabere osobu prihvatljivu svim strujama u HDZ-u ali i njegovim partnerima bilo onima sa centra bilo onnima koji su malo desnije, a to samo navodi jedno ime – Zlatko Hasanbegović. Zlatko Hasanbegović u ovom je trenutku najpopularniji političar na desnici. Prihvatljiv umjerenoj desnici ali i obožavan od onih malo radikalnijih i on bi bio spona između pristaša europejca Plenkovića i konzervativne opcije. Postoji još jedan dio birača na koje se ne smije zaboraviti, a to je onaj apstinentni dio i samo 2 % tih birača može biti presudno, a za te je upravo izbor Plenkovića najbolje rješenje.

[quote font=”Archivo Narrow” font_size=”18″ align=”left” bgcolor=”#” color=”#” bcolor=”#” arrow=”yes”]Zlatko Hasanbegović u ovom je trenutku najpopularniji političar na desnici. Prihvatljiv umjerenoj desnici ali i obožavan od onih malo radikalnijih i on bi bio spona između pristaša europejca Plenkovića i konzervativne opcije.[/quote]

Ne treba smetnuti s uma da je Plenković izuzetno aktivan političar u EP, sa izuzetno visokim funkcijama, te izrazito jakim kontaktima.

Njegovo diplomatsko iskustvo, poznavanje međunarodnih odnosa i odnosa snaga u EU, te njegova prihvatljivost našim najvažnijim saveznicima u EU i NATO- u karta je koju treba iskoristiti.  Osim toga upravo bi dobri odnosi Plenkovića i Kolinde Grabar Kitarević mogli donijeti sinergiju i kod izbora i kod imenovanja Plenkovića za premijera hrvatske Vlade.

Plenković nije osoba koju će u predizbornoj kampanji mediji marginalizirati, niti je osoba koja neće napasti Milanovića prije nego on njega napadne. Uz dobro osmišljenu kampanju i uz odabir dobrog ‘spin doctora’, a sve potpomognuto sa Brkićevom savršenom organizacijom i motivacijom biračkog tijela sklonog centru i poglavito desnom centru te uz podizanje nacionalnog naboja Plenković će pomesti Milanovića.  Ne treba se bojati njegove vizije o modernom HDZ-u i jačoj demokratizaciji stranke jer ipak živimo u 21 stoljeću i moramo se okrenuti budućnosti, a prošlost ne treba zaboraviti ali ju treba prepustiti povjesničarima da oni utvrde istinu ma kako ona za koga bila bolna.

Hrvatski birači centra, desnog centra i konzervativni dio da ne koristim grube riječi, moraju biti svijesni da se mora napraviti apsolutno sve da se spriječi povratak Zorana Milanovića na vlast. Ne mislim tu na onaj slogan Mi ili ONI već prije svega na činjenicu da se radi o najlošijoj Vladi u hrvatskoj povijesti. Vladi koja nas je zadužila 100 milijardi kuna i napravila totalni kaos i podjelu u hrvatskom narodu. Radi sve ga toga, naša je obaveza da se svi homogeniziramo, bez rasipanja glasova i damo potporu DK.  Ostavimo naše želje i nečije favorite po strani, vrijeme je da se zajedništvo  i POBJEDU.

Ante Rašić

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari