Connect with us

Kronika

‘Zašto je prava istina o Domovinskom ratu nepoželjna na HRT-u?’

Objavljeno

on

Dugogodišnja novinarka TV Kalendara teško je “zgriješila” kada se primila režiranja dokumentarnih filmova o generalu Gotovini koristeći arhivu svoje kuće, iako se i do tada najnormalnije služila arhivskom građom. 54 braniteljske udruge dale su joj potporu. Ništa, međutim, nije pomoglo. Dobila je otkaz.

Novinarka HRT-a Nada Prkačin dobila je otkaz, iako je Etičko povjerenstvo odbacilo prijavu koja je protiv nje podignuta! Tu informaciju za naš portal je kratko potvrdila Prkačin uz napomenu da je ona “upozorenje onima koji dižu valove”. Dugogodišnja novinarka TV Kalendara teško je “zgriješila” kada se primila režiranja dokumentarnih filmova o generalu Gotovini koristeći arhivu svoje kuće, iako se i do tada najnormalnije služila arhivskom građom. Mada filmovi “Lov na Gotovinu” i “Časni sude, nisam kriv” nisu njeni prvi filmovi, ova dva posljednja očigledno su zasmetala vrhuški prisavske kuće. Na isti način, Nada Prkačin režirala je i film “O, Bože, zašto ja…” koji progovara o zločinu silovanja i koji je HRT najnormalnije emitirao. Nakon što je HRT odbio emitirati ove Nadine najnovije dokumentarce koji su prikazani po mnogim hrvatskim gradovima, Prkačin je najprije dobila upozorenje i zabranu korištenja arhive što je odmah “zamirisalo” na otkaz, jer ona kao novinar koji radi na TV Kalendaru mora koristiti arhivske snimke. Napad na Nadu Prkačin odmah su primijetile braniteljske udruge koje su trenutno reagirale. Čak njih 54 dali su joj potporu i to pismom koje je napisao Renato Šelj, predsjednik HVIDRA-e Črnomerec. Ništa, međutim, nije pomoglo. Šelj je zgrožen situacijom oko Nade Prkačin:

Jasno je da je sve ovo posljedica rada na dokumentarnim filmovima ‘Lov na Gotovinu’ i ‘Časni sude, nisam kriv’, filmovima koji su prezentirani u 60 gradova istodobno na godišnjicu drugostupanjske, oslobađajuće presude našim ponosnim generalima. Ponovno postavljamo pitanje Radmanu: zbog čega je prava, a ne kreirana istina o Domovinskom ratu i našim generalima, nepoželjna na HTV-u? – pita Renato Šelj.

Ovo pitanje muči i povjesničara Antu Nazora. On smatra kako su dokumentarni filmovi Nade Prkačin o Gotovini vrlo korektno napravljena kronologija zbivanja, ali mu je sasvim jasno da se ta istina mnogima nije svidjela:

Nada je napravila dobar posao, očito predobar što ju je i koštalo posla. Na HRT-u općenito tematika Domovinskog rata nije zastupljena koliko bi to trebala biti, a i ono što gledamo servirano nam je na način na koji oni žele. Jedino je za pohvaliti upravo TV kalendar na kojem radi Nada, moji poznanici iz inozemstva kažu da je ta emisija jedina na HRT-u koja prikazuje neke relevantne činjenice vezano uz Domovinski rat. Ali, HRT je samo kap u moru koja muti istinu, ima toga još puno – kazao je Nazor.

Braniteljska populacija je na nogama zbog otkaza Nade Prkačin. Složni su u mišljenju kako je riječ o “još jednoj žrtvi koja nije opstala u leglu KOS-a koje kažnjava istinu”.

SV/dnevno

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari