Connect with us

Zašto jedino Hrvatska na hitan summit Europske unije nije poslala svog šefa diplomacije?

Published

on

Ovaj slučaj samo je dodatna potvrda mojoj već na drugim mjestima iznesenoj tvrdnji kako Vesna Pusić sustavno radi protiv vitalnih interesa Republike Hrvatske tj. hrvatske države, komentirao je propust Hrvatske na skupu o Ukrajini, Antun Babić, bivši generalni konzul RH u Australiji.

pusi_pusicDa je kojim slučajem sastanak šefova diplomacija zemalja EU hitno sazvan radi dogovora oko proširenja suradnje na Zapadnom Balkanu ili ubrazanog ulaska Srbije u EU, Vesna Pusić bi neizostavno bila nazočna na tom sastanku. No, valja također primijetiti i to da je Vesni Pusić već sada više nego jasno kako je njezina karijera ministrice vansjskih poslova Republike Hrvatske u završnoj fazi, te da u hrvatskoj javnosti više ne uživa apsolutno nikakav ugled, pa joj je stoga važnije tražiti novo uhljebljene u međunarodnim multilateralnim institucijama nego odgovorno raditi jedan od najvažnijih poslova u državi – zastupati i braniti interese hrvatske države na međunarodnoj sceni. Prema privatnim izjavama brojnih djelatnika Ministarstva vanjskih i europskih poslova, stanje u Ministarstvu vanjskih poslova RH nije nikada bila tako deprimirajuće, kaotično i anarhično kao sada pod vodstvom Vesne Pusić.

Jedino što je vrlo uspješno obavila je uhljebljenje nesposobnih članova HNS-a u MVPEI-u i drugim državnim institucijama i poduzećima. Nakon odlaska Vesne Pusić s dužnosti ministrice vanjskih i europskih poslova, nadamo se vrlo brzo, hrvatskoj će diplomaciji trebati dugo vremena da se oporavi od pustoši koje će iza sebe ostaviti, na Zrinjevcu i u hrvatskim diplomatskim predstavništvima diljem svijeta, najlošija ministrica/ministar vanjskih poslova Repiublike Hrvatske. Ne daj Bože da kojim slučajem dođe do većeg svjetskog sukoba tj. rata dok je Vesna Pusić na važnoj dužnosti ministrice vanjskih poslova, zaključio je Babić.

Kao što je poznato, visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU, barunica Catherine Ashton, sazvala je prošli petak izvanredni sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica da bi se raspravilo pitanje krize u Ukrajini i Iraku. Taj je sastanak već bio ozbiljno kasnio: SAD je u tom trenutku već iz zraka tukao po džihadistima Islamske države (IS) i u Irbil je stizalo oružje za kurdske borce, pešmerge.

No sastanak je ipak bio sazvan, nakon njega su krenule i neke nove inicijative za političko rješenje krize u Ukrajini, dakle imao je svoju važnost i neke posljedice, piše Jutarnji List

Ali na tom sastanku nije bilo hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova, Vesne Pusić. Pedantni bruxelleski birokrati točno su popisali tko je sve stigao u petak oko podneva i tko je sjedio za stolom za kojom su se donosile odluke. A bili su tu šefovi diplomacija Češke, Njemačke, Austrije, Italije, Francuske, Velike Britanije, Estonije, Irske, Grčke, Švedske, njih 21, pa zatim pet dužnosnika u rangu državnih tajnika, a samo su Hrvatska i Cipar bili zastupljeni na najnižoj razini: ondje su sjedili stalni predstavnici, Mate Škrabalo i Kornelios Korneliou.

Na upit o razlozima zbog kojih ministrica Pusić nije prisustvovala sastanku, iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova stigao je sljedeći odgovor: “Uobičajna je praksa da na sastancima Vijeća EU, u slučaju spriječenosti ministara, umjesto njih sudjeluju njihovi zamjenici, odnosno stalni predstavnici pri EU. Sastanak o kojem govorite bio je tehničke naravi, a sadržajna i stvarna rasprava (za koju uostalom trebaju i pripreme svih EU članica) bit će na idućem sastanku koji se održava krajem idućeg tjedna, a na kojemu će sudjelovati ministrica Vesna Pusić.”

Interesi i prioriteti

Kao što se jasno vidi iz zaključaka ovog sastanka, objavljenih na web stranici EU, te iz razloga zbog kojih je sazvan, nikako se ne možemo složiti da je riječ o “sastanku tehničke naravi”. Kad bi pak tomu i bilo tako, onda bi ondje vrlo vjerojatno sjedilo mnogo više stalnih predstavnika nego ministara, a bilo je obrnuto. Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac vjeruje da je ministrica Pusić imala valjan razlog zašto nije bila na sastanku. No, napominjemo, taj je razlog i nakon izjave iz MVEP-a i dalje nepoznat.

Pupovac je pak razgovor za Jutarnji iskoristio kako bi otvorio jedno, kako smatra, bitno važnije pitanje: “Gdje je sada naša vanjska politika, s čime ministrica ide na sastanke u Bruxelles, koji su naši intresi i prioriteti nakon godinu dana članstva u EU i dodatnih komplikacija na međunarodnoj sceni u koje su uključene i Hrvatska i EU”, iznio je Pupovac. Ako dakle razmišljamo na taj način, može se zaključiti da zapravo i nije bilo potrebe da itko ide u Bruxelles jer Hrvatska stvarno o sadašnjim krizama nije ni jednom iznijela svoje mišljenje (recimo, o situaciji u pojasu Gaze) te se samo uredno skriva iza usuglašenih stavova EU. “Tom bi pitanju trebali posvetiti posebnu pažnju svi zaduženi za vanjsku politiku u Hrvatskoj, predsjednik, Vlada, Sabor, te o tome povesti razgovor na drukčiji način”, zaključio je Pupovac.

Puno oštriji je, očekivano, bio međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač, koji je istaknuo da je na sastanku svakako trebala biti ministrica ili eventualno dužnosnik na razini zamjenika ili pomoćnika ministrice. “Hrvatska je Vlada ovakvim postupanjem pokazala da se ne snalazi u EU, da očito ne zna koji su hrvatski interesi, da ne zna ili ne želi koristiti mogućnosti koje pruža članstvo u EU.”

Dakle, još jedan vanjskopolitički gaf u EU, gdje se ovakvo nešto ne događa prvi put (bilo je već sastanaka kad su drugi ministri s nemalim čuđenjem tražili pogledom svog hrvatskog kolegu). A nismo se pokazali ni na političkoj razini kad u lipnju ove godine premijer Zoran Milanović kao jedini predsjednik države ili vlade zemlje članice EU socijalističke provenijencije nije došao na sastanak koji je u Parizu sazvao francuski predsjednik François Hollande.

kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari