Connect with us

Komentar

Zašto Kharkiv i Sumi a ne Zaporižje ili Černihiv?

Objavljeno

-

Foto: EPA

Htio bih vam ukazati na par činjenica i “glumiti babu Vangu”, ma koliko to rizično po “ugled analitičara” bilo…..

Na samom početku napada na oblast Kharkiva, rekao sam ono što većina analitičara sada tvrdi…Rusi nemaju snage a niti namjeru osvajati Kharkiv i toga su svjesni….

Rekao sam da im je cilj privući i angažirati Ukrajinske pričuvne snage i vezati ih na sebe,oslabiti Ukrajinske resurse na istoku zemlje.
Sada svi vidimo da je to točno.

Spomenuo sam napad na Sumi i izgleda da će do njega doći u sljedećim tjednima…..još jedno angažiranje i iscrpljivanje Ukrajinske vojske.
Zašto Kharkiv i Sumi a ne Zaporižje ili Černihiv? Možda Kijev? Iz jednostavnog razloga jer su svi ruski planovi svedeni na “zaokruživanje” anketiranog prostora Donbasa u jedinstvenu cjelinu, kao dobre osnove za pregovore o miru….

Drugi razlog je strateški položaj gradova uz samu Ukrajinsku granicu, logistički dostupno i me traži velike zalihe na crti bojišnice, dostupne su u matičnoj državi, svega desetak kilometara preko granice….i najvažnije, nisu toliko branjeni kao Kijev ili bojišnica u Zaporižju.
Na žalost, znali su Rusi stanje zapreka i obrane kod Kharkiva jako dobro.

Predstojeći napad na oblast Sumija biti će samo još jedno vezivanje ljudstva i kapaciteta Ukrajinaca bez stvarne namjere dubljeg napredovanja i okupiranja Ukrajinskog teritorija.

Pritisak na Kharkiv i Sumi, Rusi će održavati dok ne stvore materijalne i ljudske resurse i preduvjete za ljetnu ofanzivu na istoku zemlje.

Ustvari, u tijeku je ruska utrka protiv naoružavanja Ukrajine. Je li Američko zadržavanje pomoći više od pola godine stvorilo dovoljno dubok jaz između količine “ruskog mesa” i zapadne tehnologije i hoće li ga Ukrajina sa sadašnjim priljevom naoružanja uspjeti premostiti ili će Rusi ostvariti svoje trenutne ciljeve

Hoće li Ukrajina na vrijeme moći zaustaviti okupatorovu trenutnu inicijativu? Ne bi me začudilo da Rusija, ako osvoji cijeli Donbas, pokrene proces primirja i optuži Ukrajinu za “neko operativnost”.

Istovremeno, odvija se još jedna “utrka”…..utrka za Krim, koja itekako može poremetiti sve planove osvajača i njegove taktike koju sada provodi.
Naravno da puno toga ovisi i o dinamici isporuke oružja Ukrajini a tu, koliko vidim ima pomaka…dva paketa vojne pomoći su u realizaciji, treći se priprema a četvrti je najavljen ovih dana.

Uvjeren sam da Ukrajina ima veće šanse u ovoj ratnoj utrci….krene li ozbiljno na Krim prije ruske ofanzive, rusi će se naći u velikoj neprilici, vojnoj i političkoj.

Domagoj Franić

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas