Zašto je Kolinda Grabar Kitarović doputovala sa nedostatkom “optimizma” u SAD?

10

Izjava Kolinde Grabar Kitarović prilikom posjeta u SAD kako je optimističnija nakon niza susreta sa američkim predstavnicima za koje se smatra da su bliski Donaldu Trumpu prije nego li je doputovala u SAD za mnoge hrvatske građane izazvalo je upitnike iznad njihovih glava koji su im ostali nakon Kolindina putovanja, a za koje je javnost doznala pravi razlog putovanja tek nakon javnog medijskog linča kao da je bilo teško za reći koji su povodi njezina putovanja prije samog odlaska u SAD.

Ako napravimo kratki rezime tada možemo pretpostaviti kako su razlozi koji su Kolindu doveli do nedostatka optimizma uoči puta u SAD uzročno posljedično vezani za bliskost sa Obaminom administracijom još iz vremena kada je Kolinda Grabar Kitarović boravila u Washingtonu ili samoj potpori Hillary Clinton kada se  hrvatsku predsjednicu moglo zamijetiti u jeku kampanje na poziv Hillary Clinton tik uz rame čime se i ona sama dičila na fotografijama putem FB-a iako je na kraju ostala u nevjerici poput mnogih diljem EU budući da je Donald Trump na kraju ipak pobijedio na američkim predsjedničkim izborima. Također, s obzirom da Donald Trump misli mijenjati svijet, a 2017. godina nakon Trumpove inauguracije trebala bi biti godina transformacije postavlja se pitanje uklapa li se Kolinda Grabar Kitarović u viziju promjena, jer za početak uvijek je potrebno krenuti od vlastitog dvorišta?

Ako zavirimo u dvorište hrvatske politike i zanemarimo populističke poteze pretumbavanja ureda po Hrvatskoj održavajući govore iz kampanje i obilaženje sportskih terena u starkama nacionalnih obilježja, a pogledamo istini u oči i kažemo sami sebi kako su suštinski problem pometeni ispod tepiha. Sada sa sigurnošću možemo reći da Kolinda Grabar Kitarović nije osoba koja je ostavila dojam sklon korjenitim promjenama u društvu poput recimo Tomislava Karamarka koji se suprotstavio nizu interesnih grupacija najavljujući lustraciju i najavu borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala. Već nakon izbacivanja Titove biste sa Pantovčaka njezina misija promjena i transformacija Rupublike Hrvatske završava što se moglo zamijetiti kada ju je javno hvalio Stjepan Mesić kako je nastavljena politika dosadašnjih predsjednika RH.

Također, za argument možemo uzeti savjetnike kojima se okružila poput Mate Granića koji je nakon smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana započeo proces detuđmanizacije. Ako uzmemo u obzir da toj školi pripada i Andrej Plenković koji je novoformiranim savjetodavnim tijelima vratio u život ljude koji su odavno trebali biti u političkoj mirovini s razlogom možemo reći kako je Kolinda Grabar Kitarović doputovala sa manjkom samopouzdanja u SAD budući da to nisu kadrovi skloni transformaciji, već napravimo promjenu, ali da sve ostane isto.

Kao jedan od posljednjih ključnih argumenta njezine zabrinutosti koji joj ne ide na ruku iako bi ih bilo još na pretek za nabrojati je isforsirano zajedništvo u Hrvatskoj na kojem se temeljila Hillary Clinton na predsjedničkim izborima u SAD-u koje je izgubila, jer u isti balon staviti HDZ-MOST-Nacionalne manjine, a zatim približavati “oporbu” koju predvodi Davor Bernardić po naputcima Zlatka Komadine koji svakim danom sve više hvali poteze Vlade RH budući da ima iskustva kada mu primorsko goranski HDZ-ovci drže leđa, a koji ujedno nije bio zadovoljan izborom Donalda Trumpa više je nego jasno da je pitanje vremena kada će se prenapuhani balon sam raspuknuti radi vlastite neprirodnosti. Fascinantno je i to da iz riječke odnosno primorsko goranske SDP-ove utvrde nikada nisu vidjeli problem u instituciji predsjednice RH, ali na bivšeg prvog potpredsjednika Vlade RH lov na vještice bio je pokrenut od strane Novog lista, HNK Ivana pl. Zajca Rijeka , saborskih zastupnika, gradonačelnika i aktualnog župana iz redova SDP-a.

Konstatirati dva tjedna prije inauguracije kako se Donalda Trumpa podcjenjuje u pogledu vanjske politike i strategije vide svi oni koji se ne osjećaju ugroženima radi mogućnosti zadiranja u njihove interese promjenom svjetske politike kao i što smo mi u Primorsko goranskoj županiji uočili kakva se ekipa spasila Kolindinim izborom za predsjednicu RH, a koja je usko vezana uz nju još iz vremena kada ih je stvarala unutar riječkog HDZ-a i diljem PGŽ-a. Spašava li Kolinda u SAD-u što se može spasiti iza termina zajedništva vrijeme će pokazati, mada sumnjam da novoizabrani američki predsjednik nema osobe od povjerenja koje prate način političkog djelovanja u Republici Hrvatskoj s obzirom na iskustvo prilikom pokušaja ulaganja u Brijune još u vrijeme Sanaderove vlade. Bude li ovo godina transformacije u svjetskoj politici nakon inauguracije Donalda Trumpa uvjeren sam kako i Republiku Hrvatsku očekuje vrijeme korjenitih promjena društva iako se do sada pokazalo suprotno, jer sve dosadašnje garniture pokazale su nespremnost u tom pogledu ako nećemo računati one pojedince koje su stradali i trenutno se nalaze u zavjetrini radi vlastitih uvjerenja koja su odlučili sa riječi prenjeti u dijela.

Hoće li se “Ruža Hrvatska” držati one čuvene ‘Ja ću biti vaš glas. Vi ste moja snaga’ ostaje nam tek za vidjeti, jer mnogi od nas upiranjem prstom u suštinu problema svakim danom postali  smo sve isprazniji, a pitanje je vremena kada će nam ponestati posljednji atom snage.

Sanjin Baković

facebook komentari

 • Malleus_Haereticorum

  „Bude li ovo godina transformacije u svjetskoj politici ..“

  Mogla bi biti. Nuklearno oružje poprilično transformira područje na koje padne.

 • Maks

  Ne boj se, nece ti niko nista:-))) Nece grom u koprive. Pada “svjetska vlada, novi svjetski poredak, islamizacija i LGBT , stvaraju se tri cetiri nova bloka bez zeljezne zavjese . Ja to najavljujem tri cetiri godine – slijedeci koji pada je EU Obama Hollande, onda se mjenja Europa – pzitivno.

 • Malleus_Haereticorum

  Što se toga tiče, sumnjam da bi na mene itko trošio dragocjene nuklearne projektile. Premda…

  Očekuj neočekivano. Destrukcija će doći nenajavljeno i furiozno. Imaj na pameti staru i dobro provjerenu mudrost, a ta je da nijedno oružje nije stvoreno zato da bi bilo neizkorišteno za svrhu koja mu je prvotno namijenjena.

 • vladajuci

  Daj Bože…

 • Maks

  Da nema atomskih bombi odavno bi imali treci svjetski rat, nije sve samo crno!!!

 • Maks

  Uvjet je da ostane Merkel, preuzmu li oni ponovo Njemacku igra se ponavlja – Njemacka je sve i nametnula EU dok su je vodili socijalisti i zeleni, ona je broj jedan bilo desna bilo lijeva

 • Omnes Omnibus

  Predsjednica ocito putovala bez svojih “savjetnika”, pa joj se prosirili vidici sami po sebi. Mozda zbroji dva i dva i najuri tu antitudmanovsku bandu koju je sama zaposlila

 • Malleus_Haereticorum

  „Dok još budu govorili: “Mir i sigurnost”, zadesit će ih iznenadna propast kao trudovi trudnicu i ne će umaći.“ (1Sol 5,3)

 • kršni

  Osim ako Kusturici ne daju nekakvu nuklbombicu!

 • kršni

  Ima ona dobre prijateljice u Americi. Bile su u Zagrebu kada je vodila kampanju.