Connect with us

Reagiranja

Zašto Krausu smeta spomenik Žrtvama Holokausta u Zagrebu?

Objavljeno

-

Nakon što je Gradska skupština Grada Zagreba odlučila da se u glavnom gradu podigne spomenik Žrtvama  Holokausta, javio se Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb i Koordinacije židovskih općina u RH, koji je ovu ideju nazvao „sramotnom“ te dodao da se ovim spomenikom želi prikriti stradanje Židova u NDH!?

U svezi toga, žalio se i Milanu Bandiću, gradonačelniku Grada Zagreba, ali i Andreju Plenkoviću, predsjedniku Vlade. Čudi ga, uz ostalo, kako se nešto takvoga uopće i može podizati u Zagrebu (ili bilo gdje u Hrvatskoj), a da se njega i njegove ne pita.

Smatra da bi se otkrivanjem ovakvog spomenika „prikrila prava istina o stradanju Židova na području NDH“ i da se time (da ti pamet stane!) namjerno želi umanjiti značaj i težina zločina ustaša u II. svjetskom ratu.

Kraus i Židovi, (svaka čast iznimkama), dalje kažu da bi bilo prihvatljivije podići spomenik Žrtvama Holokausta u NDH, kao i podizanje spomenika svim žrtvama rasnih zakona NDH, Romima, Srbima i Židovima, antifašistima te protivnicima ustaškog režima i da se tada  takav spomenik ne bi mogao nazivati – Žrtvama Holokausta.

A zašto u Zagrebu ne bi trebao biti spomenik Žrtvama Holokausta? Pa, po Krausu, zbog toga  što takav spomenik, za šest milijuna ubijenih Židova, već egzistira u Berlinu!

Nije jasno, ili možda jeste, kakve to ima veze  s ovim spomenikom u Zagrebu? Zar nije bolje da postoje po cijelom svijetu? Ovaj spomenik navodno treba biti podignut na željezničkoj postaji u Zagrebu, nadomak parne lokomotive koja je tamo godinama izložena i za koju se sve do nedavno lažno tvrdilo da je u vrijeme II. svjetskog rata prevozila zarobljenike u prvi ustaški logor Danica u Koprivnici. Nitko nije protestirao i još nitko nije maknuo ovu lokomotivu, iako se zna da je lažna i da nema veze s onim za što je predstavljaju.

Pored toga, o tom prvom ustaškom logoru dosad je napisano brdo objeda i laži, kao primjerice da je tamo pobijeno 30 tisuća ljudi, pa do „zadnjeg popisa“ u kojem se navode samo trojica, ali ni za njih se ne zna kada su i gdje tamo navodno ubijeni.

Kako to da dosad još ni jedan pupovac nije posjetio to mjesto i uvjerio se u ono što viši kustos Muzeja Koprivnica prof. Dražen Ernečić neprestano tvrdi da ni logor nije bio na mjestu gdje se povremeno polažu vijenci i pale svijeće?

Nu, ako se usred Zagreba treba podići spomenik za žrtve Holokausta isključivo u NDH, onda neka se malo dalje od tog mjesta podigne i spomenik žrtvama hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata i neka na njemu velikim slovima bude napisano da su ti nevini ljudi, Hrvati, od 1991.-1995. stradali od srpskih četnika, što i jesu.

Žrtve su žrtve. Ili bi tako trebalo biti.

Nije nam jasno, zbog čega i kakvim povodom podizanje spomenika stradalim Židovima u Zagrebu, čelnik Židovske općine naziva „sramotnim“, tim prije što jedan ovakav spomenik ima za cilj izraziti duboki pijetet svim ubijenim Židovima, pa i onima koji su stradali u NDH?

Očito, kako se čini, uvaženi gospodin Kraus, svojom inicijativom, ipak želi naglasiti da su Hrvati zločinci, kao što i inače tu i tamo ističe na raznim partizanskim i inim skupovima, na kojima nažalost daje i bezrezervnu podršku notornom Miloradu Pupovcu, koji tek samo povremeno govori istinu!

Oni koji su od 1991., pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika i vojskovođe dr. Franje Tuđmana,  branili i obranili Hrvatsku nemaju veze s NDH (što im se neprestano natura pod nos) i za svaku je pohvalu inicijativa da se u glavnom gradu postavi spomenik u čast i slavu svim nevino stradalim Židovima u II. svjetskom ratu!

Ovom čovjeku, primjerice, nitko ne brani da u Zagrebu ili bilo gdje drugdje, postavi spomenik kakav hoće, pa čak i gdje sam želi!

Što čeka?

Mladen Pavković

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas