Pratite nas

Reagiranja

Zašto Krausu smeta spomenik Žrtvama Holokausta u Zagrebu?

Objavljeno

na

Nakon što je Gradska skupština Grada Zagreba odlučila da se u glavnom gradu podigne spomenik Žrtvama  Holokausta, javio se Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb i Koordinacije židovskih općina u RH, koji je ovu ideju nazvao „sramotnom“ te dodao da se ovim spomenikom želi prikriti stradanje Židova u NDH!?

U svezi toga, žalio se i Milanu Bandiću, gradonačelniku Grada Zagreba, ali i Andreju Plenkoviću, predsjedniku Vlade. Čudi ga, uz ostalo, kako se nešto takvoga uopće i može podizati u Zagrebu (ili bilo gdje u Hrvatskoj), a da se njega i njegove ne pita.

Smatra da bi se otkrivanjem ovakvog spomenika „prikrila prava istina o stradanju Židova na području NDH“ i da se time (da ti pamet stane!) namjerno želi umanjiti značaj i težina zločina ustaša u II. svjetskom ratu.

Kraus i Židovi, (svaka čast iznimkama), dalje kažu da bi bilo prihvatljivije podići spomenik Žrtvama Holokausta u NDH, kao i podizanje spomenika svim žrtvama rasnih zakona NDH, Romima, Srbima i Židovima, antifašistima te protivnicima ustaškog režima i da se tada  takav spomenik ne bi mogao nazivati – Žrtvama Holokausta.

A zašto u Zagrebu ne bi trebao biti spomenik Žrtvama Holokausta? Pa, po Krausu, zbog toga  što takav spomenik, za šest milijuna ubijenih Židova, već egzistira u Berlinu!

Nije jasno, ili možda jeste, kakve to ima veze  s ovim spomenikom u Zagrebu? Zar nije bolje da postoje po cijelom svijetu? Ovaj spomenik navodno treba biti podignut na željezničkoj postaji u Zagrebu, nadomak parne lokomotive koja je tamo godinama izložena i za koju se sve do nedavno lažno tvrdilo da je u vrijeme II. svjetskog rata prevozila zarobljenike u prvi ustaški logor Danica u Koprivnici. Nitko nije protestirao i još nitko nije maknuo ovu lokomotivu, iako se zna da je lažna i da nema veze s onim za što je predstavljaju.

Pored toga, o tom prvom ustaškom logoru dosad je napisano brdo objeda i laži, kao primjerice da je tamo pobijeno 30 tisuća ljudi, pa do „zadnjeg popisa“ u kojem se navode samo trojica, ali ni za njih se ne zna kada su i gdje tamo navodno ubijeni.

Kako to da dosad još ni jedan pupovac nije posjetio to mjesto i uvjerio se u ono što viši kustos Muzeja Koprivnica prof. Dražen Ernečić neprestano tvrdi da ni logor nije bio na mjestu gdje se povremeno polažu vijenci i pale svijeće?

Nu, ako se usred Zagreba treba podići spomenik za žrtve Holokausta isključivo u NDH, onda neka se malo dalje od tog mjesta podigne i spomenik žrtvama hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata i neka na njemu velikim slovima bude napisano da su ti nevini ljudi, Hrvati, od 1991.-1995. stradali od srpskih četnika, što i jesu.

Žrtve su žrtve. Ili bi tako trebalo biti.

Nije nam jasno, zbog čega i kakvim povodom podizanje spomenika stradalim Židovima u Zagrebu, čelnik Židovske općine naziva „sramotnim“, tim prije što jedan ovakav spomenik ima za cilj izraziti duboki pijetet svim ubijenim Židovima, pa i onima koji su stradali u NDH?

Očito, kako se čini, uvaženi gospodin Kraus, svojom inicijativom, ipak želi naglasiti da su Hrvati zločinci, kao što i inače tu i tamo ističe na raznim partizanskim i inim skupovima, na kojima nažalost daje i bezrezervnu podršku notornom Miloradu Pupovcu, koji tek samo povremeno govori istinu!

Oni koji su od 1991., pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika i vojskovođe dr. Franje Tuđmana,  branili i obranili Hrvatsku nemaju veze s NDH (što im se neprestano natura pod nos) i za svaku je pohvalu inicijativa da se u glavnom gradu postavi spomenik u čast i slavu svim nevino stradalim Židovima u II. svjetskom ratu!

Ovom čovjeku, primjerice, nitko ne brani da u Zagrebu ili bilo gdje drugdje, postavi spomenik kakav hoće, pa čak i gdje sam želi!

Što čeka?

Mladen Pavković

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Župane, dvorac Janka Draškovića u Rečici je i Vaša briga!

Objavljeno

na

Objavio

Poštovani gospodine župane Damir Jelić građani RH, imaju pravo znati istinu.

U tom smislu javljam Vam se, ovim otvorenim pismom sa nadom i željom, kako bi se čim prije riješio već dva desetljetni problem dvorca Janka Draškovića u Rečici.

Problem je još veći nastao čudnom prodajom, kažem čudnom, jer nam kupoprodajni ugovor nije javno poznat zašto je uopće dvorac prodan.

Umjesto da  koristi u više namjena, rečičkim udrugama i društvima. Dvorac je prodan praktično mladima ispred nosa, jednoj zagrebačkoj obitelji, koja kako se vidi ni nema puno daljnjeg interesa o tom dvorcu, još od vremena Vašeg gradonačelničkog mandata u 2007. godini. Te prolazi od tada do sada, iako posjeduje veliko kurtološko, književno i povjesno 18 stoljetno bogatstvo, u sve veću ništavinu što nikome ne koristi.

Koliko je meni poznato dvorac je prodan 2007godine i ako je udruga „ZUK“ Rečica, nakon izrade žitne lađe,- Zora, koja danas plovi rijekom Kupom i prevaža domaće goste i turiste. Sa velikim žarom i zalaganjem je htjela preuzeti brigu i za dvorac Janka Draškovića, što bi više gledano društveno, turistički i gospodarski išlo u prilog, svima jednako dobrom.

Na žalost to se dosada nije dogodilo, pa ni  ono najnužnije, zaboravilo se je svake godine, najmanje tri puta i više pokositi park te očistiti okoliš oko dvorca. Problemi se i dalje nastavljaju i proširuju. Čovjek si može lagano zamisliti da se je dvorac od 2007godine do danas uređivao sobu po sobu, danas bi stajao ponosno i služio bi za sve jednako dobro i ponos selu Rečici i gradu Karlovcu.

Naša je pak ljudska, moralna građanska i seoska zadaća, kako se mladi nebi više iseljivali iz gradova i hrvatskih sela. Da na sve te nezgodne problematične, okolnosti i opozoravamo one koji ih prave, kako bi čim prije nestale.

Jer kako drugačije shvatiti da u mjesto u današnje vrijeme, koračamo korak naprijed, mi još uvjek koračamo, dva koraka u nazad.

Potrebno nam je uvjek imati na umu i pameti. Sve u stvari što danas dobro i kvalitetno zajednički činimo, činimo to za budućnost uz sebe i za buduće mlade naraštaje u generaciji koje nam u susret dolaze.

Eto i ništa drugo su moji dobronamjerni poticaji, na koje čekam pozitivan odgovor i nadam se da će Vam 4 tjedna vremena biti dovoljno.

Sa visokim poštovanjem i iskrenim pozdravom.

Josip Josef Mayer

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Tko i danas štiti partizansko-komunističke zločine i zločince?

Objavljeno

na

U povodu 75. obljetnice masakra nad Hrvatima, posjetili smo Maceljsku šumu koju još neki zovu i „Titovo lovište“, nadomak Krapine. Tu je nakon 1945. život izgubilo od 12-15.000 Hrvata, bez suda i suđenja. Ovo područje, prekrito gustim šumama, najveća je klaonica Hrvata, gdje je među ostalim ubijen i 21 biskupijski svećenik, franjevac i bogoslov, koji su ovamo dovedeni, vezani žicom, iz Franjevačkog samostana i Župnog ureda u Krapini.

Na  lokacijama koje smo obišli u društvu Damira Borovčaka, koji je objavio i monografiju o ovim stradanjima, dočekala nas je  jadna i žalosna slika.

Bijeli križevi iznad zapuštenih  i travom obraslih jama ukazivali su da je tu bila jedna od 23 dosad otkrivene masovne gronice u kojima je nađeno 1163 žrtava, koje su 22. listopada 2005. svečano pokopane kod crkve Muke Isusove, prije svega zahvaljujući nekolicini agilnih članova Udruge Macelj 1945., koji još jedini ne dopuštaju da se ovaj strašan partizansko-komunistički zločin ne zaboravi.

A znate kako su bili pokopani svi ti ljudi? U malim bijelim sanducima na kojima je umjesto imena i prezimena jedino pisalo „Macelj“ i broj, od 1 do 1163!

Još je veliki broj masovnih grobnica koje nisu otvorene. Hrvatska država to ne dopušta, kao ni proganjanje zločinaca, od kojih su mnogi već umrli, u „partizanskoj“ slavi i u svojim vilama koje su dobili za nagrade i priznanja za veliki „posao“ kojeg su obavili za Tita i partiju.

Hrvati su doista morali biti ubijeni da bi Jugoslavija živjela!

Na jednom od  neistraženih grobišta susrećemo još jednog agilnog člana maceljske Udruge – Milana Pavića- Vukinu. Pokazuje nam karte s brojnim još neistraženim lokacijama. Kaže da je s time upoznao i Ministarstvo hrvatskih branitelja, koje je tek sada, pred parlamentarne izbore, počelo na nekima od njih obavljati ekshumacije. Njemu, koji im je ukazao na neotkrivena grobišta bezobrazno su rekli da on više „nema što tu tražiti“.

Ponizili su me do daske-kako se kaže – rekao je te dodao da pretpostavlja da će nešto malo kopati, a onda ponovno sve prepustiti zaboravu.

Nu, obilazeći maceljska gubilišta, ne možemo a da se ne zapitamo: kakva je to država koja ne da vodi skrb o ovakvim lokacijama, nego koja ne želi ni da otkopa na tisuće Hrvata koji su ovdje (ali i drugdje) u najvećim mukama, vezani žicom, okončali svoje živote?

Dr. Andrija Hebrang svojedobno je predlagao i ponudio prijedlog zakona da se i ovo područje proglasi od nacionalnog interesa, da ima status Memorijalnog područja, kao recimo Jasenovac. Ta ideja dočekana je nažalost u državnim institucijama na marginaliziranje i prešućivanje.

Na taj način kao da se željelo i želi poručiti da su zločini partizana-komunista i dalje nedodirljivi (kao što jesu), kao i oni koji su klali, ubijali, mučili…

U Hrvatskoj se još uvijek optužuje, sudi i osuđuje hrvatske branitelje iz pobjedničkog Domovinskog rata i po tzv. zapovjednoj odgovornosti. I to na dugogodišnje stroge kazne zatvora.

Članovi Udruge Macelj 1945., kaže nam Borovčak, ali i neki drugi, već su davno došli do saznanja da je i u ove teške zločine u Maceljskoj šumi, uz samu zagorsku magistralu (!) bio umiješan i notorni Stjepan Heršak, zvani Štef, po zanimanju krojač, ali i okrutni zapovjednik OZNA-e u Krapini, koji je bio iznimno blizak sa bivšim žalosnim predsjednikom RH Stjepanom Mesićem. Dovoljno je bilo da za svog života javno izjavi putem medija da on „nema veze“ s nikakvim zločinima i na temelju toga dalje ga, kao ni druge partizanske zločince, nitko nije  ispitivao ni proganjao!

U vrijeme komunizma ovo su strašno  gubilište čuvali, (gdje još i danas iz zemlje izviru kosti nesretnih Hrvata), dobro plaćeni „šumari“, ljudi iz okolnih mjesta, od kojih su mnoge obitelji nažalost bile povezane sa tim zločinima.

Izraelci, ali i mnogi drugi, ne dozvoljavaju da se zaboravi i jedan život izgubljen u Drugom svjetskom ratu i nakon njega, a evo što rade Hrvati (svaka čast iznimkama) – niti ne otkopavaju svoje mrtve, a kamoli da ih i dostojno pokopaju.

O Maceljskoj šumi djeca ne uče u školama niti ovdje kao primjerice u Jasenovac dolaze „kolone“ političara i politikanata sakupljati političke i ine bodove. Hrvatski sabor nije prihvatio ni pokroviteljstvo nad 75. obljetnici masakra u „Titovu lovištu“, a još manje raspravljao o ovoj strašnoj temi.

A netko reče – zločin je zločin!

Nu, drugovi i drugarice, gospodo i gospođe, pitanje svih pitanja i danas ipak glasi: tko i dalje štiti partizansko-komunističke zločine i zločince? I zašto?

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari