Pratite nas

Komentar

Zašto nam treba lustracija?

Objavljeno

na

Znam da nekima ova tema ide na bubrege, al zar i oboljenje od raka ili dijabetes ne idu ljudima na živce pa se opet moraju s tim nositi.

Mnogi moji ljevičarski prijatelji će opet graknut da je to promašena tema, da nema više šta za lustrirat itd.

No ako pogledamo malo dublje onda ćemo vidjet da to jednostavno nije tako. U zadnje vrijeme je postalo popularno da ljevičari izrazito agresivno i prijetnjama žele spriječiti bilo kakvo pisanje o Titu i komunizmu ili takvo pisanje proglasiti nepotrebnim, nazadnim, beskoristnim itd. Očito nam treba lustracija zbog intelektualne i duhovne kulture. Moramo kao društvo pokazati da nije moguće javno zabranjivati slobodnu riječ, ako tom rječju ne opravdavamo teror, nasilje ili nepravdu.

lustracija2Lustracija je neophodna da ljevičari konačno shvate da nije komunizam ono što nas vodi napretku nego upravo suprotno. Ljevičari moraju konačno shvatiti da nema opravdanja bilo kakvih zločina u ime bilo koje ideologije, a oni to permanentno rade.

Naravno da isto načelo vrijedi i za desni dio spektra. nema opravdavanja nikakvih zločina, bez obzira u ime koje ideje.
Lustracija bi dakle takva djela osudila, proskribirala i onemogućila u najvećem dijelu javnog komuniciranja te time doprinjela demokratskom razvoju društva.

Lustracija nam treba i u gospodarstvu koje je optočeno i zarobljeno starim strukturama i nasljednicima tih struktura koje su svoje pozicije u gospodarstvu zauzele zahvaljujući moćnim poliitčkim vezama iz komunizma, a nastavljenima preko demokratski izabranih stranaka svih boja. Ako želimo napredak u gospodarstvu onda se moramo osloboditi struktura koje su naučile raditi po političkim i osobnim interesnim uzorcima, a sve na štetu naroda.

Lustracija nam treba zbog međunarodnih odnosa, prije svega odnos prema susjedima jer još uvijek bivši komunisti i jugoideolozi promoviraju svoje teze da je Jugoslavija bila idealna država, a oni čuvari mira i reda. Upravo suprotno je slučaj. Jugoslavije i jeste uzrok svih ratova do sada, ona je izvor svakog sukoba, a konačno razrješavanje tih pitanja je pretpostavka za dobrosusjedske odnose. Dok god kriptojugoslaveni promoviraju svoje ideje o navodnoj slozi i miru dotle možemo očekivati razdor jer te sloge nije bilo; da je bilo nebi bilo ni rata.

Lustracija nam je neophodna da konačno pokažemo da demokratsko društvo ne trpi vladavinu onih koji su desetljećima bili oslonci diktature.

Za lustraciju nije potrebno izmišljati toplu vodu, ne treba nikoga tjerat u zatvore i teatralno osuđivat, ali je neophodno prerezati pupčanu vrpcu diktature i današnjeg društva jer krv koja je hranila diktatorske duhove ne može hraniti slobodne i napredne duhove.

Ukoliko to ne napravimo društvo će ići sve dublje prema duhovnim, političkom i materijalnom ponoru, zarobljeno od onih koji svim silama žele ostati na vlasti i živjeti na grbači naroda.

Naravno da lustracija mora biti obavljena naspravm svih ideologija koje ugnjetavaju slobodu čovjeka i njegova prava.

Možda smo se umorili od tih tema, možda je lakše i jednsotavnije pisati pjesmice i diviti se stranačkim bogovima?

Možda, al nismo zato dobili ni mozak ni srce.

Za ulizivanje je potrebna samo dobra guzica umjesto mozga. Izgledaju poprilično slično, čak se guzicom zauzme i više prostora

[ad id=”40551″]

Vinko Vukadin

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Višnja Starešina: Srebrenica je jedan od najbolje odrađenih slučajeva pred Haškim sudom

Objavljeno

na

Objavio

Doživotna kazna zatvora prvostupanjska je presuda Ratku Mladiću na suđenju u Haagu za zločine u Bosni i Hercegovini.

Težina nijedne kazne ne može se izjednačiti sa strahotama počinjenim pod njegovim zapovjedništvom, no okrivljujuća presuda barem nosi zadovoljštinu.

O presudi, njezinom značenju i odjecima u Temi dana na HRT-u govorili su novinarka Višnja Starešina i
predsjednik Upravnog vijeća Memorijalnog centra Srebrenica Sadik Ahmetović.

“To je potpuno očekivana presuda i to ne samo nakon presude Radovanu Karadžiću, već i nakon presude u predmetu Srebrenica, osobito generalima Tolimiru i Popoviću koje su potpuno rekonstruirale mehanizam genocida i mehanizam likvidacija u Srebrenici.

Dakle, Srebrenica je jedan od najbolje odrađenih slučajeva pred Haškim sudom i jedno od najvećih postignuća tih suđenja je to što je utvrdila kako izgleda mehanizam likvidacije”, rekla je Višnja Starešina.

“Ako i doživi drugostupanjsku pravomoćnu presudu, ona je svakako ‘zabetonirana’. Zašto Mladić nije suđen za Škabrnju? To je također zabetonirano već samom optužnicom. Zdravko Tolimir je bio s njim u Škabrnji, cijelo vrijeme je bio s njim od Knina do Srebrenice. I Zdravko Tolimir je mozak zločina”, kazala je Starešina.

Na pitanje zašto nije djelovalo hrvatsko pravosuđe istaknula je da ono može još uvijek djelovati. “Pitanje je zašto se ne organiziraju suđenja u odsutnosti, barem zbog istine, da nam se ne nameće teza da su neki lokalni zli ljudi upravljali svime”, naglasila je Starešina.

Haški sud proglasio Ratka Mladića krivim i osudio ga na DOŽIVOTNI zatvor!

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Slijedi masovna beatifikacija ‘novog sveca’ u njihovom kalendaru. Nebeskom!

Objavljeno

na

Objavio

Ratko Mladić ide na doživotnu.

Razmišljam nešto da nitko ni u snu nije mislio da itko ima šanse protiv udruženih terorista i JNA.

Nikada ni pomislili nisu da mogu izgubiti rat.
Od tu iživljavanje i bestijalnosti bez mjere .
Mučenja, klanja, silovanja.
A iza njih armija!

Sve si mislim kako je to biti pripadnik naroda koji se nikada nije suočio sa svojom kolektivnom psihologijom.

Psihologijom naroda koji je potpuno kopirao svog dugogodišnjeg gazdu, Turke , u baš svakoj bestijalnosti koju su oni njima činili.
Sindrom zlostavljanog zlostavljača.

Pokušali su pronaći spas u mitologiji.
Proslavi izgubljenih bitaka.

Nametnuti se kao direktori, oficiri, žandari i milicionari, šefovi i nadređeni. Njihov zločin u poraću 45 ostao je nekažnjen. Priklonili se pobjednicima. Da bi pokazali sav sjaj svoje impotencije 91.
Primitivno, krvožderno.

Srdžba onih koji su šetali opanke stoljećima.
A svoj sram nikada racionalizirali.
Nadmeno agresivni.

I kada prijateljuju i kada ratuju .

Tek nad civilima i zarobljenicima postajali su moćni.

Govoreći o nasilju i kakve konkretne posljedice kontinuirano nasilje može ostaviti na čovjeka, sa zgražanjem gledam kako se odražava na jedan narod.

Koji je odlučio živjeti u mitologiji .

U negaciju kao najprimitivnijem obliku obrambenog mehanizma .

Zato je gotivo nemoguće uspostaviti racionalni dijalog s njima. Unatoč tome što je jezik sličan, a i zemljopisna širina.

Dijelovi mozga koji komuniciraju su potpuno različiti.

Duboko usađen u bazalne ganglije, mitologiju i odmak od stvarnosti ovaj narod na Balkanu treba godine da bi se otrijeznio.
Unatoč tome što je za lidere birao psihijatre. Koji su manipulirali ovom spoznajom.

Slijedi masovna beatifikacija novog sveca u njihovom kalendaru. Nebeskom, na lunatički način .

dr. Gordana Zelenika / Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari