Connect with us

Komentar

Zašto niti jedan jedini list papira iz srednjovjekovne Bosne nije sačuvan u Bosanskom pašaluku?

Objavljeno

-

Niti jedan jedini list papira iz srednjovjekovne Bosne nije sačuvan u Bosanskom pašaluku. Osim onih u samostanima. A nije da se radilo o vjerskim, nego većinom sekularnim dokumentima, nijedan plemić, ako je preživio okupaciju, neće spaljivati dokaze vlastitih imovinskih prava, aristokratskog porijekla, sekularne sporazume, i općenito vlastite povijesti.

Tvrtko živio u doba otkrića Amerike. Brodovi su sačuvani iz tog doba. Ne govorimo o tako dalekom vremenu, Amerika se otkrila kada je Bosna pala, slike Leonarda da Vincija su perfektno očuvane, kao i Dioklecijanova palača iz 3. stoljeća ili Dubrovački arhiv s kamionima dokumenata iz 12.-17. stoljeća. A list papira je previše da tražimo?

Zašto bi neki plemić, koji navodno prelazi na islam, uništio sve papire, pečate, luksuzno pokućstvo poput nakita, glazbenih instrumenata, tragove simbola, umjetnine. Na kraju krajeva, zašto nije renovirao i održavao svoj dvorac, to što je prešao na islam ne sprječava ga da renovira dvorac ili da čuva portret djeda i oca?

Jedan jedini gotički prsten ili bilo kakav komad nakita iz 14. stoljeća begovi nisu imali, da dokažu plemićko porijeklo. Ajd za portrete predaka su mogli reći da su zabranjeni po islamu, ali običan komad nakita iz predislamskog perioda, da ostane u jednoj obitelji.
Zvuči kao da je kompletna aristokracija isparila i pobjegla.

Po Dalmaciji imamo stotine familija s obiteljskim predmetima starijim od 15. stoljeća.
U Italiji ima sačuvano više o srednjovjekovnoj Bosni, nego u privatnim begovskim riznicama, i svim džamijama i medresama.
I ne radi se o brončanom dobu, pa da se predmeti za par stotina godina raspadnu.
U “bosanskim kućama” (sve mlađe od 200-300 godina), gdje se vidi kako su begovi živjeli, jedini upečatljiv namještaj su oni šesterokuti stolići iz Sirije i sličnih egzotičnih krajeva.

Uglavnom činjenica da nema jedne begovske obitelji koja 1 papir, 1 prsten može pokazati stariji od Turaka, ukazuje na temeljito 100%-no istrebljenje i uništenje nekadašnje kulture i elite, koja je u najboljem slučaju pokupila se i pobjegla u Dalmaciju, otoke, Zagreb, Austriju.
Islam, gdje god je došao, potpuno je uništavao prethodne visoke kulture koje su ostale jedino u zajednicama koje se nisu islamiziralo, kako zbog brojnosti, ili zbog vojnih sukoba.

Islam kao takav uništava, kad može, sve o prethodnim civilizacijama, a pušta pripadnike drugih visokih kultura koje su osvojili da nekako životare, do neke granice.

Islam je od antičke baštine, prije nego što je postao zatucan, uzeo samo neke dijelove filozofije kao dio Plotina i Aristotela, te znanosti kao Euklida i Galena- i ništa drugo. Nisu htjeli drame, jer to je drugi svjetonazor; nisu htjeli filozofske pravce kao epikureizam i stoicizam, jer to je drugo sve: a kamoli to što nis skulpture i slike, kakvih je ostalo na vagone na zapadu- portreti Sokrata, Sule, Cezara, Aristotela, Cicerona …
Na istoku su uništavali koliko su mogli hinduske i budističke spise i kipove- jedino nisu mogli velike građevine, a ovo s talibanim i budističkim skulpturama je znakovito. Afganistan je bio cvatuća budistička zemlja u doba budizma; s islamom je postao zabit i rupčaga.
U Iranu su i priznate monoteiste Zoroastrijance uništavali i ubijali- bijeg Parsa u Indiju- i iako je Firdusi u slavnom epu Šahnama proslavljao iransku preislamsu prošlost- ostalo je na tom. Svi istaknuti Iranci u umjetnosti i znanosti nisu, uz male iznimke, u memoriji sačuvali skoro ništa izvorno iranskoga, unatoč nekim nategnutim tezama iranista.

Npr. u Egiptu je sve prije islama jedino u
koptskim kršćanskim crkvama- i nigdje drugdje. Ništa muslimansko u Egiptu nema predislamsko, osim piramida koje su prevelike da ih se makne.
U Indiji isto s Hindusima. i Bengalci koji su kao jedan narod, nemaju ništa zajedničko materijalno onih drugih- npr. muslimanski Bengalci nemaju ništa od hinduskih Bengalaca, nikakve kulture ni materijalnih artefakata.
Najgore su prošli Perzijanci, gdje se u Šahnami Firdusija sačuvalo sjećanje na stare perzijske kraljeve, no Zoroastrijanska je zajednica uništavana do kraja, ostatci ostataka u doba Homeinija.

Bosanski Srbi su očuvali manastire kao priznata vjerska manjina. Islamizirani Srbi u Srbiji i drugdje- ništa.
Dakle- odlika je islama kad to prihvatiš, potpuno se briše tvoj prethodni identitet i kultura, na svim poljima, koliko je god moguće- od arhitekture i sjećanja kolektiva do pisma i književnosti, a jezik koliko ide.

Stoga, svi pokušaji BH Muslimana da stvore neki kontinuitet su karikaturalni. Oni počinju kao narod s Osmanlijama, i tu nema dvojbe. Njihovo podrijetlo, kakvo god bilo, beznačajno je za njihov identitet koji je osmanizirani islamski.

Arhiv na jugu Dalmacije (Dubrovački arhiv), i katolički samostani po BiH, su 98% izvora srednjovjekovne bosanske građe i dokumenata. 2% je u Zemaljskom muzeju, i to donacije iz ovih primarnih izvora. Zemaljski muzej pohranjuje samo 10% blaga muslimana, ostalo je od Srba i Hrvata. I to im ga osnovali Austrijanci, čim su otjerali majku Tursku.

Pa mi smo više u četiri katolička samostana sačuvali, nego bosanski muslimani u cjelokupnoj muslimanskoj povijesti do kraja XIX stoljeća. To tišti bosanske muslimane, da su im fratri pribilježili prošlost iz koje se napojio i Ivan (Ivo) Andrić.

U samoj Bosni je sve autentično bosansko uništavano jer je kršćansko.I jezično: Soli> Tuzla; Vrhbosna> fuckin Sarajevo; razni Vakufi i qrci palci. Većina je izvornih katoličkih samostana uništena u 16. i 17. st., i ovo što je sada, to je naknadna izgradnja.

Pravoslavci su na istoku bolje prošli, i čak se proširili na zapad, a pravoslavni su manastiri, uz iznimke, uglavnom očuvani u obliku perioda prije Turaka- za razliku od katoličkih samostana od kojih je u izvornom vidu očuvano 0%. Sva pisana kultura je ili skrivena ili uništena- od vjerskih spisa, oko 30% je završilo u pravoslavnim manastirima i preuređeno za pravoslavnu službu, dok su glavni spisi, oko 60-70%, završili u Italiji i ponegdje drugdje u Europi.

Mramorove nisu dirali, a bilo je čak i nekoliko muslimanskih. Inače su rušili sve što su mogli, a neki su se dijelovi očuvali pukom srećom ili nemarom, kao gotički portal u Jajcu.

Promijenilo se u islamiziranom puku SVE- ništa nije bilo na latinskom, kao što je bilo i prije i poslije Osmanlija kod katolika, a bosančica je ostala kao neki zabačeni i iskrivljeni brzopis bez ikakva utjecaja, dok je u katolika procvala duhovna književnost na bosančici i latinici. I posrbica Ivo Andrić je morao priznati da je duhovni život u Bosni u doba Osmanlija bio 90% katolički, ako je nešto vrijedio.
Kod muslimana je postojala razvijena pisana kultura na turskom, arapskom i perzijskom- dakle, došljaci. Ništa na latinskom, čega je bilo na vagone do 1463. Pravoslavci, koji su se proširili na zapad, nastavljaju svoju nemanjićku kulturu i nemaju ništa na svom govornom jeziku, a kamoli na latinskom. Katolici imaju sve- i na latinskom, i na hrvatskom bosanskom. Imaju i vjersku književnost, i ljekaruše, i historografiju, i filologiju, i poeziju, i pučke priče i teologiju.

I najviše- bosanski Hrvati imaju sjećanje na te banove, na Tvrtka i ostale, čega u muslimana ni pravoslavaca nema ni spomena stoljećima. Jedino su Hrvati 90-tih svoje vojne postrojbe nazivali po predosmanskim vladarima s bosanskog tla, https://www.facebook.com/…/pb…/1787227408143987/…
Nijedna plemićka obitelj, koja samo pređe na novu religiju, ne bi zapustila svoj dvor da nestane u šikari, spalila sve svoje dokumente, djedov ukrašeni štap, spalila sve predmete luksuza (stolica, ogledalo, češalj za kosu, nakit), i bila nesposobna da 1 prsten prenese kroz 10-ak generacija, makar između 15. i 19. stoljeća, što je ustvari dosta kratak period, Dubrovačka Republika i razne privatne obitelji su duplo duže trajali a ostavili su šlepere materijala, među njima i sve 3 preživjele kopije povelje Kulina od kojih je jedna ukradena za Rusiju.

Tekst preuzet iz: https://hercegbosna.org/…/zasto-niti-jedan-jedini-list…

Tvrtku je službeno Sarajevo podiglo spomenik, a evo kako je govorio Tvrtko svojim Trogiranima:

Pobijedili smo, naime, Murata, onoga oholog sina i slugu Sotone, podlog neprijatelja Kristova imena i čitavog ljudskog roda, a posebno kršćana i pravovjerja. On je sebi već podvrgao mnoge narode i svakog je dana dizao glavu poput uspravljene zmije, a iz usta, kao u ljutice razjapljenih, trudio se što je više mogao izbljuvati otrov. Nastojao je i upinjao se da sve Kristove vjernike i štovatelje rečene vjere uzbuni, osvoji, podjarmi i uništi. Već je bio došao spreman i pripravan da naše zemlje uzbuni, a zatim da u vaše provali s dvojicom svojih sinova i s Turcima, koje predvodi. Ali, kad je konačno s njima započet rat 20. dana netom protekloga mjeseca juna, uz naklonu pomoć Božije desnice, izvojevali smo potpunu pobjedu, savladali smo i na tle oborili ubijene [neprijatelje], a samo je, Bogu hvala, malo njih ostalo živih. Istina, bilo je nekoliko i naših pobijenih, ali nije mnogo.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari