Connect with us

Kolumne

Zašto plaćamo nekoga tko širi vjersku mržnju?

Objavljeno

-

Bojanu Glavaševiću uspjelo je nemoguće. Nadmašio je i šefa izblamiravši se dramatičnom objavom na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru o potkopavanju ustavnog poretka odnosno ugrozi temeljnih ljudskih prava u Hrvatskoj.

Njegovo zastupničko pitanje premijeru, zašto država financira radikalne vjerske skupine našim novcem, vratilo se kao bumerang u obliku pitanja zašto država plaća politikanta koji širi vjersku mržnju.

Naime, tko bi bio spokojan nakon njegova otkrića: “Javnost je dobila uvjerljive dokaze o postojanju koordiniranog, uvezanog djelovanja radikalnih neokonzervativnih skupina u pojedinim nevladinim udrugama, dužnosnika iz HDZ-a i pojedinaca iz Katoličke crkve u Hrvatskoj usmjerenih prema narušavanju temeljne razine ljudskih prava u našoj domovini”.

Glavašević nam je sve otkrio o zastrašujućoj zavjeri koja se zalaže za svekolike zabrane, pobačaja, medicinski potpomognute oplodnje, razvoda braka, prodaji kontraceptivnih sredstava, te obespravljivanju LGBTQ osoba i opozivu antidiskriminacijskih zakona pa i nekih članaka Europske povelje o ljudskim pravima.

Riječ je o udrugama koje su financirane javnim novcem, ali netransparentno posluju, a postoje i indicije da se financiraju izvan RH, tvrdi Glavašević. Ukratko, jezikom iz mračnih vremena reklo bi se riječ je o domaćim izdajnicima i stranim plaćenicima pa Glavašević pita premijera imaju li te skupine neku vrstu hibridnog djelovanja.

Premda i sam kaže kako je legitimno da se takve radikalne ideje iznose u javnom prostoru, Glavaševiću je sporno što se služe ekstremističkim metodama, što je po njemu jedan vid fundamentalizma “koji se ne razlikuje previše od onog islamističkog”!?

Tko su te udruge, o kakvim se konkretno metodama radi, i ono što je najvažnije gdje su dokazi? Niti na web stranici SDP-a odgovore nismo našli, već samo navod kako je njihov zastupnik uputio pitanje premijeru potaknut tekstom portala Faktograf o “tajnom planu obiteljaša”, na koji su stavili i poveznicu.

Taj tekst bavi se inozemnim uspjesima i vezama Željke Markić i Ladislava Ilčića s njihovim istomišljenicima u EU, pa i u okviru Europskog kršćanskog političkog pokreta, koji sebe predstavlja kao jedinu europsku političku stranku koja promišlja i radi na kršćansko-demokratskoj politici u Europi s eksplicitno kršćansko-socijalnog stajališta”. Što uz podatak da imaju šest zastupnika, uistinu zvuči zastrašujuće za “kršćansku Europu”.

Što se tiče kršćanskog fundamentalizma Faktograf se poziva na nedavno objavljen dokumentarac i nepotpisani dokument “Povratak na naravni poredak: Agenda za Europu”, citira se Davor Stier, te nudi izjava Neila Datta, svojevrsnog egzorcista za radikalne religiozne pokrete, koji i sam kaže da nema dokaza tko ih financira, ali navodi neke moguće donatore, pa i neizostavnog “kršćanskog fundamentalista” ruskog oligarha Konstantina Malofejeva, kojeg je spominjao i lani kad je u organizaciji GONG-a i Faktografa, gostovao u Zagrebu u prostorijama HND-a, inače, s GONG-om, sunakladnika Faktografa na temu: “Europski fundamentalizam protiv ljudskih prava”.

Faktograf ističe Zakladu Rhema, kao financijera udruga koje se bore za ultrakonzervativne i klerikalne ciljeve, kao što su GROZD, UIO, Vigilare, Centar za obnovu kulture Stjepe Bartulice, portali Bitno i Laudato TV…

Na web stranici zaklade navodi se da joj je svrha promicanje kršćanskih vrednota, ekumenskih vrednota i dijaloga među vjerskim zajednicama, kulture dijaloga, tolerancije i snošljivosti među društvenim skupinama, obiteljskih vrednota i potpora u duhovnom rastu i formaciji.

Na čelu udruge je poduzetnica Mirjana Topčić, a u upravi je i Ksenija Pašalić, supruga Ivića Pašalića… što bi valjda trebao biti krucijalni dokaz vjerskog radikalizma!? U interpretativnoj izjavi za Index Glavašević je dodatno potkrijepio svoj stav o prijetnji “kršćanskog fundamentalizma”: “Ako pogledate SAD, u najvećem broju slučajeva nasilja povezanog s oružjem, počinitelji nisu muslimani nego kršćani”.

Portal Liberal.hr tragom te tvrdnje analizirajući američke masakre u proteklom desetljeću ustvrdio je kako je Glavašević posve u krivu jer s obzirom na udio kršćana u američkom društvu oni ispadaju najmiroljubivija skupina, te su štoviše najčešća žrtva nasilja, a ateisti kojih je svega tri posto Amerikanaca, počinili su triput više masovnih ubojstava.

O vezama GONG-a i SDP-a, nakon što je bivši izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić prešao u SDP, Glavašević na upit novinara nije htio ništa govoriti. Razumijemo zašto nije imao što za reći, kao i zašto je Markić ostala bez teksta na njegovu objavu, piše Marinko Jurasić / Večernji list

 

Igor Peternel: GONG godinama glumi društvene nadsuce, a crveni mediji ih gurali!

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari

Oglas