Connect with us

Iz Svijeta

Zašto Prigožin šuti o Wagneru?

Objavljeno

-

Foto: EPA

Vojni analitičari tvrde da Kremlj pokušava ušutkati šefa plaćeničke vojske Wagner Jevgenija Prigožina te da ovaj zato o njoj ne može govoriti slobodno, piše Sky News.

Wagnerovci se trenutno nalaze u Bjelorusiji i nije poznato koliko se može vjerovati nagađanjima da su je Prigožinovi plaćenici napustili.

Napadi koje su u Wagnerovom smjeru lansirali izvori bliski Kremlju i glasine o povlačenju Wagnera iz Bjelorusije, smatra Međunarodni institut za proučavanje rata, mogli bi biti dio kampanje da se unište Prigožinov renome.

Ukrajinski izvori tvrde da su wagnerovci pojačali aktivnosti kod Bresta, a satelitske snimke pokazuju da se u Wagnerovom kampu u Celu nalazi dosta mehanizacije.

Ruski izvori tvrde da će se Wagner u nedjelju povući iz Bjelorusije te da će tamo ostati tek manja grupa instruktora.

ISW: Putinov dogovor s Wagnerovcima propada

Dogovor koji je zaustavio Wagnerov pohod na svrgavanje vojnih čelnika u Moskvi vjerojatno pada u vodu, tvrdi ugledni američki think tank.

Kruže glasine da se Wagnerove snage vraćaju u Rusiju iz Bjelorusije i da uskoro očekuju nove komande, rekao je ISW, prenosi Jutarnji list

Vladimir Putin “nije uspio odlučno riješiti” posljedice Wagnerove lipanjske pobune, rečeno je.

“Izvori povezani s Wagnerom tvrdili su da će se glavne Wagnerove snage ‘aktivirati’ krajem kolovoza, ali nisu naveli detalje”, rekao je ISW.

Dodano je da nagađanja o tome da je ministar obrane Sergej Šojgu preuzeo ruske vojne operacije u Africi od Wagnera “ljute osoblje Wagnera”.

Drugi razlog mogućeg povlačenja Wagnerovih snaga je i taj što je bjeloruski predsjednik Alexander Lukashenko odbio financirati grupu nakon što je isto učinila Rusija, kažu u ISW-u, pozivajući se na ruskog insajdera.

“Njihovo vraćanje u Rusiju predstavlja veliki izazov za Putina”, zaključuju.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari