Connect with us

Iz Svijeta

Zašto SAD doprema 1.600 tenkova u nizozemsko skladište?

Objavljeno

on

Čak 1.600 američkih tenkova doprema se su u nizozemsko skladište u mjestu Eygelshoven, kao dio demonstracije snage NATO saveza zbog “rastuće ruske agresije”.

Opremom američke vojske stvara se mogućnost za nastankom oklopne brigade u Europi. Zapovjednik Ben Hodges smatra da se ne bliži napad Rusije te da se radi o mjerama opreza.

Mislim da neće doći do napada, a najbolji način da se to izbjegne je demonstracijom i pokazivanjem snage koju SAD posjeduje – kazao je za Independent, prenosi Večernji list

Kongres je u prosincu donio Zakon o obrani kako bi ojačali europske snage obrane za 3,4 milijarde dolara. U sklopu prijedloga SAD planira ponovno otvoriti ili uspostaviti pet spremišta oružja u Nizozemskoj, Poljskoj, Belgiji te na dva mjesta u Njemačkoj.

Nova administracija Donalda Trumpa naglasila je da će poboljšati odnose s Rusijom, ali nisu se komentirali hoće li mijenjati plan Kongresa da dopremi oružje u Europu.

Američki i nizozemski službenici naglasili su da se spremišta oružja ne nalaze na granici NATO-a s Rusijom, budući da bi se to protivilo dogovoru s bivšim Sovjetskim savezom te bi se smatralo provokacijom.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR