Pratite nas

Iz Svijeta

Zašto SAD doprema 1.600 tenkova u nizozemsko skladište?

Objavljeno

na

Čak 1.600 američkih tenkova doprema se su u nizozemsko skladište u mjestu Eygelshoven, kao dio demonstracije snage NATO saveza zbog “rastuće ruske agresije”.

Opremom američke vojske stvara se mogućnost za nastankom oklopne brigade u Europi. Zapovjednik Ben Hodges smatra da se ne bliži napad Rusije te da se radi o mjerama opreza.

Mislim da neće doći do napada, a najbolji način da se to izbjegne je demonstracijom i pokazivanjem snage koju SAD posjeduje – kazao je za Independent, prenosi Večernji list

Kongres je u prosincu donio Zakon o obrani kako bi ojačali europske snage obrane za 3,4 milijarde dolara. U sklopu prijedloga SAD planira ponovno otvoriti ili uspostaviti pet spremišta oružja u Nizozemskoj, Poljskoj, Belgiji te na dva mjesta u Njemačkoj.

Nova administracija Donalda Trumpa naglasila je da će poboljšati odnose s Rusijom, ali nisu se komentirali hoće li mijenjati plan Kongresa da dopremi oružje u Europu.

Američki i nizozemski službenici naglasili su da se spremišta oružja ne nalaze na granici NATO-a s Rusijom, budući da bi se to protivilo dogovoru s bivšim Sovjetskim savezom te bi se smatralo provokacijom.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Mađarska će oporezivati organizacije za pomoć migrantima

Objavljeno

na

Objavio

Mađarska desna vlada objavila je u srijedu da planira donijeti zakon protiv stranih organizacija koje pružaju pomoć migrantima.

Zakonom bi se sa 25 posto oporezivale organizacije koje primaju novac iz inozemstva, rekao je ministar unutarnjih poslova Sandor Pinter nakon sjednice vlade.

Te bi se organizacije također trebale sudski registrirati, a njihove zaposlenike bi moglo protjerati iz zemlje.

Radi se o jednom iz paketa zakona, poznatog kao “Plan za zaustavljanje Sorosa” kojemu je cilj regulirati rad organizacija koje pomažu imigrantima što su ilegalno ušli u Mađarsku.

Naziv plana odnosi se na milijardera  Georgea Sorosa, kojeg  premijer Viktor Orban optužuje da je izazvao migrantski val preko balkana 2015. i 2016.

(Hina)

Viktor Orban: Migranti su muslimanska invazivna sila

 

ORBAN: Saznali smo sve o Sorosu, želi rušiti vlade koje se protive naseljavanju muslimana

 

Višnja Starešina: Viktor Orban između Schumanove i Soroseve Europe

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Češka vlada raspušta se nakon što joj je izglasano nepovjerenje

Objavljeno

na

Objavio

Foto: David W Cerny / REUTERS

Češka vlada pod vodstvom premijera Andreja Babiša pristala je na raspuštanje u srijedu nakon što je manjinski kabinet izgubio povjerenje u parlamentarnom glasanju dan ranije.

Tehnička vlada ostat će na funkciji što je obavezni korak u tijeku pregovora o sastavljanju alternativne administracije koji bi mogli trajati mjesecima dok stranke izbjegavaju Babiša koji se mora boriti s optužbama da je zloupotrijebio program potpora EU-a dok je bio poslovni čovjek prije deset godina.

“Vlada je potvrdila raspuštanje i tražit ću sastanak s predsjednikom kako bih mu i osobno mogao predati svoju ostavku”, rekao je Babiš.

Predsjednik Miloš Zeman rekao je da će Babišu dati još jednu mogućnost za sastavljanje vlade. Predsjednikov glasnogovornik rekao je da će Zeman prihvatiti ostavku do kraja radnog tjedna.

Policija optužuje Babiša, drugog najbogatijeg čovjeka u zemlji, da je zatajio vlasništvo nad jednom od svojih kompanija prije deset godina kako bi dobio potporu od 2 milijuna eura uglavnom sredstava EU-a.

On je zloupotrebe nijekao. U slučaju je osuđen, no stekao je imunitet od kaznenog progona kad je dobio mjesto u donjem domu u listopadu na općim izborima u kojima je njegova stranka ANO pobjednik sa širokom marginom no nije uspjela dobiti većinu.

Parlament će odlučiti hoće li Babišu ukinuti imunitet u petak.

Ostalih osam stranaka u parlamentu dosad je odbijalo svaki oblik suradnje s ANO, unatoč tome što njihova odlučujuća pobjeda znači da će biti u svakoj održivoj vladi, s Babišom ili bez njega.

(Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Komentari