Connect with us

Zašto se amfibijska vozila finske tvrtke Patria ne koriste na poplavljenim područjima?

Objavljeno

-

Zašto se amfibijska vozila finske tvrtke Patria, trenutno u središtu međunarodnog korupcijskog skandala, ne koriste na poplavljenim područjima?-odgovor je potražio dnevno.hr. Evo što kažu general Lukić i admiral Domazet.

mesic_patria

General Marko Lukić, predsjednik stranke Zavjet za Hrvatsku, je zastupao Puchova vozila i sporio se s Mesićem, tvrdeći da je kupovina Patrijinih vozila korupcijski posao, dogovoren uz veliku proviziju.

“Zašto se Patria ne koristi? Mogla bi se koristiti, to vozilo ima amfibijske sposobnosti, ali vozilo nije dovršeno u onom smislu kako bi moglo i trebalo biti. Oni stalno pokazuju primjerke vozila proizvedenih u Đuri Đakoviću, ali njima treba još puno opreme i nadogradnje da bi bila posve funkcionalna, tako da je konačna cijena daleko iznad cijene koju je nudio Steyr i iznad one koja je ugovorena.

Ako vi u startu pravdate da je Patria dala nižu cijenu, a kasnije ona ispadne mnogo veća, radi se o prevari, sudionik ste prevare u međunarodnom ugovoru. Vjerojatno vozila nisu posve dovršena, a sramota im je pokazati da nisu u funkciji, da nisu završili cijeli ciklus proizvodnje.

Radi se o kršenju ugovora. Tu je napravljena šteta za proračun i počinjeno kazneno djelo narušavanja međunarodnih ugovornih obveza i jednog od ponuđača iz natječaja. Ja sam davno dokazivao da se radi o koruptivnoj nabavi, što sad potvrđuje i finska optužnica. Kapetan bivše JNA Panjević koji je zastupao Patriju je prema pouzdanim informacijama podijelio 15 milijuna eura u Hrvatskoj ljudima koji su u cijelom lancu sustava odlučivanja prihvatili da na takav koruptivan način donesu odluku u korist Patrije, iako Patria kao vozilo ni po kakvim performansama i kvalitetama nije ispred Steyra.

Osim toga, Finska nije članica NATO-a, nego je vlasnik Patrije u devet posto ruska država. Odnosno, ministarstvo obrane Rusije preko jedne francuske tvrtke. Apsurd je da mi kao članica NATO-a kupujemo sustave koji nisu kompatibilni s ostalim članicama tog saveza i uzumamo Steyr kao jedno od najkvalitetnijih vozila te vrste. Mi time odbacujemo General Dynamics, najveću američku korporaciju za proizvodnju vojne opremu koja je strateški partner NATO-a i radi za njih poslove koji se mjere desecima milijardi dolara. Jer su oni nudili da Đuru Đakovića kompletno poslovno podignu, da “Đuro” proizvodi za cijeli NATO vlakove i sva druga sredstva, jer je to dokazano kompanija koja ima reference za taj posao. Ali uski interesi direktora Đure Đakovića Bartola Jerkovića, kojeg sad Finci također terete za korupciju, su prevladali.

Ja sam osobno Mesića išao upozoriti da se o korupciji, da predstavnici Patrie hodaju po Hrvatskoj s torbama punim novca i podmićuju ljude. I umjesto da on, kao predsjednik, da nalog da se to provjeri, on mi je rekao “pa to ti je isto kao kad nogometni sudac uzme od jedne i druge strane, pa tko pobijedi”, dakle on je implicirao da bi smo i mi trebali nekog podmititi. Maltene nije rekao što vi čekate, što vi nešto ne ponudite.

Nesporno je da je Stipe Mesić upleten u koruptivno djelovanje oko nabave Patrije. Ali ništa se ne bi dogodilo da u pozadini ne stoji Gregorić koji vuče sve konce i oko nabave kamiona, vatrogasnih vozila (ta koruptivna aktivnost se prešućuje), a ni ove igre oko Patrije ne bi bilo bez Franje Gregurića kao generala nekadašnjeg sovjetskog KGB-a, jedinog u ovom dijelu Europe. Imamo dokaze za to, ja sam o tome već govorio, oni su rekli da će tužiti, ali nikad nisu.”
– Radi li se tu dakle i o politici, ne samo o mitu?

“Pa to je politička podvala NATO paktu, mi formalno jesmo članica, a kontrolu nad oružanim sustavima imaju strukture vezane za nekadašnji istočni blok. Nema iskrenih namjera u Hrvatskoj politici kad su u pitanju odnosi s partnerima na zapadu, a to pokazuje i slanje MIG-ova na servis u Ukrajinu da bi se moglo uzeti proviziju. U bazama u Rumunjskoj i Bugarskoj bi sredstva ipak bila pod kontrolom EU i NATO. Cilj je dakle ukrasti, ali i pokazati NATO-u da ih ignoriramo. To nije vjerodostojna politika, i to nanosi štetu hrvatskim interesima u međunarodnim odnosima”, kaže general Lukić.

Njegovo mišljenje dijeli i admiral Domazet Lošo, on također smatra da vozila nisu do kraja opremljena, ali ističe i jedan drugi moment: “Ja sam bio načelnik glavnog stožera, oni vjerojatno nemaju Patrije, zato ih ne rabe, ali problem je dezorganizacija. Bagere i inženjeriju je trebalo staviti pod zapovjedništvo vojske. Nema vojne organizacije. Oni nas sramote pred drugim članicama NATO-a, oni se moraju ponašati po najvišim standardima, s ovakvim postupcima oni dezauviraju Domovinski rat, doktrinu s kojom smo pobijedili, koju su izvele samo tri zemlje – mi, Izrael, i USA, doktrinu integriranog bojišta, i to je trebalo primijeniti sad kod poplava. Ima časnika i generala, načelnik glavnog stožera zna što su modularne strukture snage, namjensko organizirane snage”, kaže Domazet. On dodaje da cjelokupni odnos hrvatske politike prema ovakvim situacijama, bilo da je riječ o požaru, poplavi, ili nećem trećem, mora funkcionirati kao vojna operacija, te ističe da se poplava mogla predvidjeti i preduzeti preventivne mjere uz korištenje vojne organizacije i tehnike koje bi umanjile problem.

 Marcel Holjevac

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari