Pratite nas

Zašto se amfibijska vozila finske tvrtke Patria ne koriste na poplavljenim područjima?

Objavljeno

na

Zašto se amfibijska vozila finske tvrtke Patria, trenutno u središtu međunarodnog korupcijskog skandala, ne koriste na poplavljenim područjima?-odgovor je potražio dnevno.hr. Evo što kažu general Lukić i admiral Domazet.

mesic_patria

General Marko Lukić, predsjednik stranke Zavjet za Hrvatsku, je zastupao Puchova vozila i sporio se s Mesićem, tvrdeći da je kupovina Patrijinih vozila korupcijski posao, dogovoren uz veliku proviziju.

“Zašto se Patria ne koristi? Mogla bi se koristiti, to vozilo ima amfibijske sposobnosti, ali vozilo nije dovršeno u onom smislu kako bi moglo i trebalo biti. Oni stalno pokazuju primjerke vozila proizvedenih u Đuri Đakoviću, ali njima treba još puno opreme i nadogradnje da bi bila posve funkcionalna, tako da je konačna cijena daleko iznad cijene koju je nudio Steyr i iznad one koja je ugovorena.

Ako vi u startu pravdate da je Patria dala nižu cijenu, a kasnije ona ispadne mnogo veća, radi se o prevari, sudionik ste prevare u međunarodnom ugovoru. Vjerojatno vozila nisu posve dovršena, a sramota im je pokazati da nisu u funkciji, da nisu završili cijeli ciklus proizvodnje.

Radi se o kršenju ugovora. Tu je napravljena šteta za proračun i počinjeno kazneno djelo narušavanja međunarodnih ugovornih obveza i jednog od ponuđača iz natječaja. Ja sam davno dokazivao da se radi o koruptivnoj nabavi, što sad potvrđuje i finska optužnica. Kapetan bivše JNA Panjević koji je zastupao Patriju je prema pouzdanim informacijama podijelio 15 milijuna eura u Hrvatskoj ljudima koji su u cijelom lancu sustava odlučivanja prihvatili da na takav koruptivan način donesu odluku u korist Patrije, iako Patria kao vozilo ni po kakvim performansama i kvalitetama nije ispred Steyra.

Osim toga, Finska nije članica NATO-a, nego je vlasnik Patrije u devet posto ruska država. Odnosno, ministarstvo obrane Rusije preko jedne francuske tvrtke. Apsurd je da mi kao članica NATO-a kupujemo sustave koji nisu kompatibilni s ostalim članicama tog saveza i uzumamo Steyr kao jedno od najkvalitetnijih vozila te vrste. Mi time odbacujemo General Dynamics, najveću američku korporaciju za proizvodnju vojne opremu koja je strateški partner NATO-a i radi za njih poslove koji se mjere desecima milijardi dolara. Jer su oni nudili da Đuru Đakovića kompletno poslovno podignu, da “Đuro” proizvodi za cijeli NATO vlakove i sva druga sredstva, jer je to dokazano kompanija koja ima reference za taj posao. Ali uski interesi direktora Đure Đakovića Bartola Jerkovića, kojeg sad Finci također terete za korupciju, su prevladali.

Ja sam osobno Mesića išao upozoriti da se o korupciji, da predstavnici Patrie hodaju po Hrvatskoj s torbama punim novca i podmićuju ljude. I umjesto da on, kao predsjednik, da nalog da se to provjeri, on mi je rekao “pa to ti je isto kao kad nogometni sudac uzme od jedne i druge strane, pa tko pobijedi”, dakle on je implicirao da bi smo i mi trebali nekog podmititi. Maltene nije rekao što vi čekate, što vi nešto ne ponudite.

Nesporno je da je Stipe Mesić upleten u koruptivno djelovanje oko nabave Patrije. Ali ništa se ne bi dogodilo da u pozadini ne stoji Gregorić koji vuče sve konce i oko nabave kamiona, vatrogasnih vozila (ta koruptivna aktivnost se prešućuje), a ni ove igre oko Patrije ne bi bilo bez Franje Gregurića kao generala nekadašnjeg sovjetskog KGB-a, jedinog u ovom dijelu Europe. Imamo dokaze za to, ja sam o tome već govorio, oni su rekli da će tužiti, ali nikad nisu.”
– Radi li se tu dakle i o politici, ne samo o mitu?

“Pa to je politička podvala NATO paktu, mi formalno jesmo članica, a kontrolu nad oružanim sustavima imaju strukture vezane za nekadašnji istočni blok. Nema iskrenih namjera u Hrvatskoj politici kad su u pitanju odnosi s partnerima na zapadu, a to pokazuje i slanje MIG-ova na servis u Ukrajinu da bi se moglo uzeti proviziju. U bazama u Rumunjskoj i Bugarskoj bi sredstva ipak bila pod kontrolom EU i NATO. Cilj je dakle ukrasti, ali i pokazati NATO-u da ih ignoriramo. To nije vjerodostojna politika, i to nanosi štetu hrvatskim interesima u međunarodnim odnosima”, kaže general Lukić.

Njegovo mišljenje dijeli i admiral Domazet Lošo, on također smatra da vozila nisu do kraja opremljena, ali ističe i jedan drugi moment: “Ja sam bio načelnik glavnog stožera, oni vjerojatno nemaju Patrije, zato ih ne rabe, ali problem je dezorganizacija. Bagere i inženjeriju je trebalo staviti pod zapovjedništvo vojske. Nema vojne organizacije. Oni nas sramote pred drugim članicama NATO-a, oni se moraju ponašati po najvišim standardima, s ovakvim postupcima oni dezauviraju Domovinski rat, doktrinu s kojom smo pobijedili, koju su izvele samo tri zemlje – mi, Izrael, i USA, doktrinu integriranog bojišta, i to je trebalo primijeniti sad kod poplava. Ima časnika i generala, načelnik glavnog stožera zna što su modularne strukture snage, namjensko organizirane snage”, kaže Domazet. On dodaje da cjelokupni odnos hrvatske politike prema ovakvim situacijama, bilo da je riječ o požaru, poplavi, ili nećem trećem, mora funkcionirati kao vojna operacija, te ističe da se poplava mogla predvidjeti i preduzeti preventivne mjere uz korištenje vojne organizacije i tehnike koje bi umanjile problem.

 Marcel Holjevac

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Zekanović: Volio bih da imamo predsjednika Vlade koji je malo više Hrvat, a malo manje Europljanin

Objavljeno

na

Objavio

Saborski zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović izjavio je u srijedu u Saboru kako bi volio da imamo predsjednika Vlade koji je malo više Hrvat, a malo manje Europljanin, premijera Andreja Plenkovića nazvao je ‘slučajnim premijerom’ te je pozivao na nove parlamentarne izbore.

„Da su glasači HDZ-a znali koga će za premijera postaviti, Plenkoviću ne bi dali povjerenje … S uspjehom bilo koje od dviju referendumskih incijativa – (Istina o Istanbulskoj i Narod odlučuje) premijer Andrej Plenković odlazi u povijest pa nije čudno da na ovakav način odugovlačenjem prebrojavanja glasova nastoji osporiti volju građana”, ustvrdio je Zekanović u saborskoj slobodnoj raspravi.

Prema njegovom mišljenju – ‘vrijeme za izbore da se vidi tko je gdje’.

Podsjetivši kako je APIS dobio nalog za provjeru potpisa prikupljenih u referendumskoj inicijativi, Zekanović je rekao da je upravo APIS ranije prozivao i nekadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, zbog sumnje u malverzacije na izborima.

Zekanović je kazao da nitko nema ništa protiv provjere potpisa, ali je upitao zašto se ‘ne vjeruje tisućama volontera koji su prikupljali potpise’.

Bunjac: Hrvatska brodogradnja broji zadnje dane

Zastupnik Živog zida Branimir Bunjac ustvrdio je, pak, da hrvatska brodogradnja ‘broji svoje zadnje dane’, dodavši kako je moguće da su brodogradilišta postala osobni projekt nekolicine političara nesposobnih za bilo što „osim za muljaže ispod stola”.

„Hrvatska kao pomorska zemlja treba brodogradnju kao polugu razvoja gospodarstva”, dodao je Bunjac.

Predlaže i formiranje ekspertnog tima, bez uplitanja politike, koji bi u 90 dana trebao donijeti program restruktururanja, okvirne planove rada za idučih pet godina te definirati mjere za tehnološku objavu i racionalizaciju poslovanja pojedinog brdogradilišta.

HSU-ov Silvano Hrelja u slobodnoj raspravi upozorio je na nedavni slučaj raskidanja dopunskog zdravstvenog osiguranja od strane privatne osiguravajuće kuće jer im je pacijent stvorio velike troškove te je osiguravatelju neisplativ.

Resorni ministar trebao je reagirati na tu praksu jer je takav postupak nedopustiv, ocijenio je Hrelja dodavši da se takve pojave sutra mogu proširiti “kao zaraza komaraca sa Zapadnog Nila”.

(Hina)

Zekanović: Hrvatskoj treba hrvatski Orban, a nažalost ne vidim ni O od Orbana

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

SDP-ovi pobunjenici izglasali svoj klupski Poslovnik, lojalisti najavljuju da će na Statutarnu komisiju

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Jednosatna, burna sjednica Kluba zastupnika SDP-a u srijedu u Saboru završila je izglasavanjem novog Poslovnika o radu Kluba zastupnika, na prijedlog “pobunjenika”.

Glavne promjene, za koje inicijatori kažu da su bile potrebne i zbog usklađivanja s novim stranačkim Statutom, odnose se na način sazivanja sjednica, koju se po novome može sazvati na prijedlog trećine članova Kluba, a ne samo na prijedlog predsjednika stranke ili Kluba.

I izbor predsjednika Kluba mogla bi također pokrenuti trećina članova ili predsjednik stranke, što je riješeno i dosadašnjim Poslovnikom. To znači da bi članovi Kluba mogli birati i smjenjivati predsjednika Kluba bez predsjednika stranke. Prijedlog je prošao sa 20 glasova “za”, jednim “suzdržanim” i nijednim “protiv”, a predsjednik stranke Davor Bernardić uopće nije glasao o tom prijedlogu.

Sjednicu je vodio potpredsjednik Predrag Matić, budući da je predsjednik Arsen Bauk samo otvorio sjednicu i za nekoliko minuta je napustio “zbog obaveza”.

Matić je jedno vrijeme, uz potporu Bernardića, odbijao dopustiti glasanje o novom prijedlogu Poslovnika, no, nakon stanke u kojoj su se konzultirali na kraju je ipak provedeno glasanje.

Matić, koji je bio jedini suzdržan u glasanju, nakon sjednice je novinarima izjavio da je novi Poslovnik, kao i svi drugi dokumenti koje donosi stranka, podložan statutarnoj provjeri kako bi se vidjelo je li u skladu s najvišim stranačkim aktom.

Novinare je zamolio da prenesu njegovu ispriku Milanki Opačić prema kojoj je “bio jako grub i vruć” nakon što je objavila da izlazi iz SDP-a. “Žao mi je što je otišla iz SDP-a nakon svih tih godina, a mene svi znaju, ja na prvu malo žešće reagiram nego kada uključim mozak i malo promislim”.

Matić je potvrdio da je, prema odluci Predsjedništva, do daljnjega Predsjednik Kluba Arsen Bauk. Sada je promijenjen Poslovnik i trećina zastupnika moći će iznijeti neki drugi prijedlog, pojasnio je Matić, najavivši da će upravo izglasani dokument vjerojatno na provjeru statutarnosti.

Na žučnoj sjednici što potvrđuju povišeni tonovi koji su dolazili do novinara koji su čekali završetak, član Predsjedništva Domagoj Hajduković “zaprijetio” je ostavkom u tom tijelu ako je on problem, s obzirom na kritike koje su na sjednici izrečene na račun Predsjedništva.

“U žaru rasprave rekao sam: Ako je Hajduković problem, onda Hajduković više neće biti taj problem. Stranci koju sam stvarao problem neću biti, ali tražim da mi se to kaže”, pojasnio je svoj čin, dodavši da je ostavka ponuđena te da on u stranci ne mora biti ništa. Nije, međutim, htio reći tko ga je i zbog čega kritizirao.

Veliko je negodovanje izazvalo je i otkriće Gordana Marasa da Romana Jerković sjednicu neovlašteno snima mobitelom, a u jednom trenutku iz dvorane je izletio Igor Dragovan rekavši samo da “neće sudjelovati u tom cirkusu”, ali se nešto kasnije vratio na sjednicu.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari