Pratite nas

Komentar

Zašto se oporba protivi što 14. Vlada RH želi pomoći umirovljenicima!?

Objavljeno

na

Za one koji ne znaju ili ne žele znati: Mirovinska reforma svake uljudbene demokratske države je izuzetno osjetljivo pitanje za cijelo društvo pa i za mlade koji će jednog dana postati umirovljenici. Mirovinska reforma se donosi obično konsenzusom svih političkih opcija u bilo kojem Parlamentu. Pazi se na svaku izgovorenu riječ, …  Iako svi znaju i znamo da nema savršenog Zakona kao ni države koja nije mijenjala ili zakonskim paketima dopunjavala Mirovinsku reformu nakon određenog broja godina, a povodom promjena situacije u svijetu, državi, novonastalim okolnostima, pa tako ni Hrvatska nije iznimka.

Slušajući jučerašnju (04.12.2018.) raspravu u Saboru o zakonskom paketu Mirovinske reforme, dugo nisam mogao doći k’ sebi od bedastoća koje sam poslušao. Čitao sam Mirovinsku reformu i došao do zaključka da 14. Vlada RH uistinu brine za umirovljenike ovisno o danim okolnostima.

Nije mi pojmljivo da se oporba protivi što 14. Vlada RH želi pomoći umirovljenicima na mnoge načine (u danim okolnostima).

Ni sam ne znam na što bih stavio naglasak, bilo povećanje najniže mirovine u iznosu od 3,13 %, bilo povećanjem osnovice naknade zbog tjelesnog oštećenja za 15,0%, ili  „omogućit će se izbor povoljnije mirovine za osiguranike rođene 1. siječnja 1962. godine i kasnije, obvezno osigurane u II. mirovinskom stupu“, ….

(https://vlada.gov.hr/UserDocsImages//Sjednice/2018/10%20listopad/119%20sjednica%20VRH//119%20-%201.pdf )

Naravno, ni riječi ili prijedlog da se indeksacija ili poravnanje mirovina izvrši na način da se ukupna svota koja je potrebna za poravnanje mirovina podijeli na jednaki iznos svima i tako iz godine u godinu dok se ne smanji ogromna razlika koja je nastala indeksacijom mirovina kroz protekla vremena, što je stvorilo dodatnu razliku između najviših i najnižih mirovina.

Apsolutno NEPRAVEDNO!

Ovu temu prijedloga o mirovinama opisao sam u analizi:  (  https://kamenjar.com/za-sve-je-kriva-14-vlada-rh-2/ )

Ovo je samo jedan primjer kako se razlika može smanjiti, a ne iziskuje nikakva dodatna sredstva iz Proračuna. Naravno da je ovo potrebno i zakonski poduprijeti i to sam očekivao već godinama baš od predstavnika umirovljenika u Saboru, ali NE!
Koga je briga za umirovljenike koji se nalaze u sve većim problemima jer predstavnici umirovljenika u Saboru (i bivšem sazivu) nikada nisu ni otvorili ovu temu ili dali neki drugi argumentirani prijedlog.

Istina, g. Milivoj Špika dao je u prošlom sazivu Sabora prijedlog da se umirovljenicima isplati Božićnica, ali koja ne bi bila opterećena porezom, tj. ne bi utjecala na eventualne neke gubitke ako se prijeđe određeni cenzus ili limit kojima bi se izgubile neke beneficije, ali nikad i nitko nije ni pokušao uvrstiti prijedlog koji već godinama navodim jer gospodi odgovara tzv. „švicarska formula“ poravnanja mirovina, a baš je ta formula glavni razlog da se umirovljenici, iz godine u godinu, tj. u godinama poravnanja mirovina, nalaze u još težim situacijama! STRAŠNO!

Dobro, očekivao sam da će se oporba malo „propeti na stražnje noge“ jer su mnogi protiv svega što god dolazilo iz vladajuće koalicije, ali mi nikako nije jasno da predstavnik umirovljenika, (HSU) g. Silvano Hrelja kaže da neće podržati Mirovinsku reformu (možda samo jedan Zakon).

E to mi nije jasno i ne mogu to prihvatiti kao čovjek. S druge strane, a tko zna što je gospodin uopće i čitao, možda nismo čitali isti prijedlog Mirovinske reforme koja je usvojena na 119. sjednici Vlade RH pod točkom 1.1 PDF (68 stranica).

Da sam zloban, i nakon jučerašnje rasprave, i teških riječi od strane oporbe, došlo mi je poslati prijedlog najboljoj 14. Vladi RH da POVUČE Mirovinsku reformu iz procedure, iako je raspravljena, pa neka umirovljenici čekaju da im Partija ili netko drugi podižu mirovine.

Ma zamislite, 14. Vlada RH želi podići mirovine umirovljenicima i to najniže mirovine u iznosu od 3,13%, a oporba i predstavnik umirovljenika kažu „NE ĆE TE!“

A opet, tko zna, možda bi oporba bila radosna da je 14. Vlada RH odlučila smanjiti mirovine, tko zna… jer s „našom“ oporbom se nikada i ništa ne zna…

STRAŠNO!  STRAŠNO!

Nakon svega, baš će biti zanimljivo što će umirovljenici pričati, pisati, …na društvenim mrežama ili koliko će ih „navijati“ za oporbu.

Dobro da oporba još nije pozvala umirovljenike na prosvjed na Markov trg s parolama i transparentima: „Doli mirovine“ „NE ĆE MO veće mirovine“, „Nama je dobro i bez povećanih mirovina“, „ NE ĆE TE!“

Bogu dragom hvala, Mirovinska reforma će ipak biti usvojena jer i u Saboru ima dovoljno zdravog razuma, na radost svih umirovljenika i onih koji će to tek postati!

Milivoj Lokas

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Marko Ljubić: Jesu li četnici stradali na Bleiburgu imali dušu?

Objavljeno

na

Objavio

Zanimljivo je da se uz katoličke svećenike i islamske imame u molitvi za duše žrtava Križnog puta i zločina jugoslavenskih armija nakon II.svjetskog rata nikada na Bleiburgu ne pojavljuju svećenici SPC, niti neke druge pravoslavne crkve.

S obzirom da apologeti jugoslavenske i prosrpske historiografije uporno pokušavajući osporiti činjenicu da su Bleiburg i Križni put primarno bili zločin protiv hrvatskog naroda i pokušaj eliminacije svake mogućnosti za uspostavom hrvatske države uništenjem ljudskih potencijala, pa stalno uz “poražene neprijateljske snage” i ustaše dodaju i četnike, čudno je da SPC, koja se nikada ni duhovno ni politički nije odrekla četnika, ne dođe pomoliti se za njihove duše.

Ispada da tadašnji četnici nisu ni imali dušu, a tko je to i zašto ustvrdio, ne zna se. Ili da SPC ne priznaje te četnike koji su stradali nakon Bleiburga? Zašto se to događa?

Ili u tolikom povijesnom oduševljenju zbog “pravedne osvete” nad Hrvatima nakon “genocida” nad nedužnom srpskom nejači, koji su upravo u SPC-u počeli u svojim dokumentima i pismima svim relevantnim međunarodnim institucijama, pa i Vatikanu, proizvoditi od lipnja 1941. godine, zaboravljaju na žalost i nužnost molitve za stradale četnike?

Stvar je jednostavna. SPC ne zaboravlja ni jednoga Srbina, to je temelj njihove nacionalne i svetosavske paradigme.

Ne mole se u Bleiburgu zato što su srpski četnici stradali na Lijevča polju i nakon predaje ostataka pobijeni kod Stare Gradiške, a dio koji se probio do Slovenije, predao se Britancima kod Trsta i njih 8 tisuća su uredno dobili azil i nastavili živjeti u Velikoj Britaniji i zemljama Commonwealtha, te u SAD-u, prema dokumentiranim navodima Carol Hodge.

Kod Bleiburga i nakon njega pobijeno je pet tisuća crnogorskih četnika, koji su se uoči bitke na Lijevča polju predali generalu Metikošu i povlačili su se zajedno s hrvatskim snagama, kao saveznici.

Zato SPC tim četnicima ne priznaje dušu i zato komemorira srpske žrtve u Jasenovcu, a ne na Bleiburgu, u kojemu je sve donedavno na popisu jasenovačkih žrtava bila i nekolicina ozloglašenih četničkih vojvoda na čelu s Pavlom Đurišićem, stradalih na, i nakon Lijevča polja.

Dakle, nije SPC proglasila bezdušnima niti jednog srpskog četnika. Radi se o tome da su i prema njihovoj duhovnoj i političkoj teoriji ustaše i Hrvati bezdušni, kao i svatko tko im je bio bilo kakav saveznik, a za odmetnute Crnogorce vrijedi i stroži kanon, pa se za takve ne moli, niti se s njima ima što suosjećati.

S druge strane, upravo činjenica da promotori paradigme “gdje je srpski grob, to je srpska zemlja”, s tim i srpsko pravo na državu, ne komemoriraju “četnike” na Bleiburgu, potvrda je laži jugoslavenske historigrafije o primarnom obračunu sa svim poraženim neprijateljima iz svih naroda.

Križni put je bio primarno politički osmišljen zločin protiv hrvatskog naroda i državnosti, a priča o četnicima je zbog prešućivanja istine o crnogorskim četnicima, bila samo škropac na tu epohalnu laž.

Iako Crnogorska pravoslavna crkva doslovno djeluje razbaštinjena i polulegalno i danas u svojoj samostalnoj državi, još od dekreta kralja Aleksandra, koji ju je ukinuo i proglasio nelegalnom odmah po uspostavi Kraljevine SHS, nema potvrđenu autokefalnost.

Neobično je da i pored toga njihovi svećenici ne pokušaju s Katoličkom crkvom i Islamskom zajednicom, te organizatorima iz PBV-a, dogovoriti sudjelovanje u komemoraciji. Nisu valjda i oni proglasili četnike bezdušnima?

Tko zna, možda u PBV-u ne pomišljaju posve prirodnim pozivom Crnogorcima dodatno rasrditi Srbe i ne daj Bože Pupovca i Porfirija?

Ako se već molimo za duše žrtvama, onda neka svatko ima mogućnost za to, a s tim bi i civilizacijska poruka s Bleiburga bila potpunija, a istina o posrbljenoj Jugoslaviji jasnija, komentirao je Marko Ljubić na facebooku

 

Nije Bleiburg samo livada natopljena hrvatskom krvlju

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Dalija Orešković slavi 45. srpsku diviziju

Objavljeno

na

Objavio

Sporeći se sa Zlatkom Hasanbegovićem o izjavi Brune Esih da je 8. svibnja 1945. Zagreb “pao”, Dalija Orešković, velika nada ljevice, a sve se više pokazuje da je riječ o ekstremnoj ljevici, reče: “Kada je državni vrh odustao od temeljnih vrijednosti na kojima počiva naša država, onda je država pala”.

Što će reći da su za nju “temeljne vrijednosti” srpski partizani koji su “oslobodili” Zagreb, a među kojima su bili mnogi preobučeni četnici, zatim masovna ubojstva koja su učinili i nezapamćeni teror.

Za nju su “temeljne vrijednosti” to što su se pripadnici 10. zagrebačkog korpusa, spriječeni da prvi uđu u Zagreb, kako svjedoči general Ivan Šibl, “osjećali poniženo i jadno”.

Ona se u društvu partizansko-četničkih koljača ne osjeća “poniženo i jadno” nego su joj temelj na kojem počiva njezin svjetonazor i karijera. Ona s njima “ulazi u Zagreb” da ga “oslobodi” ustaša koje vide samo ona, Beljak, Markovina, Vučić… Da oslobodi Zagreb i Hrvatsku Plenkovićeve vlasti kojoj “ne smeta politizacija Bleiburga jer među ustašofilima vidi dio svog biračkog tijela”, da je oslobodi Kolinde koja je “nula”, SDP-a koji je “iznevjerio socijaldemokraciju”, i svih koji s njom ne slave ulazak u Zagreb 45. srpske divizije 8. svinja 1945. godine.

Milan Ivkošić / Večernji list

Popis stratišta u Zagrebu kad su partizani ušli u grad na čelu sa srpskim divizijama

Hasanbegović: U Zagrebu imamo na desetke Ovčara

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari