Pratite nas

Komentar

Zašto se oporba protivi što 14. Vlada RH želi pomoći umirovljenicima!?

Objavljeno

na

Za one koji ne znaju ili ne žele znati: Mirovinska reforma svake uljudbene demokratske države je izuzetno osjetljivo pitanje za cijelo društvo pa i za mlade koji će jednog dana postati umirovljenici. Mirovinska reforma se donosi obično konsenzusom svih političkih opcija u bilo kojem Parlamentu. Pazi se na svaku izgovorenu riječ, …  Iako svi znaju i znamo da nema savršenog Zakona kao ni države koja nije mijenjala ili zakonskim paketima dopunjavala Mirovinsku reformu nakon određenog broja godina, a povodom promjena situacije u svijetu, državi, novonastalim okolnostima, pa tako ni Hrvatska nije iznimka.

Slušajući jučerašnju (04.12.2018.) raspravu u Saboru o zakonskom paketu Mirovinske reforme, dugo nisam mogao doći k’ sebi od bedastoća koje sam poslušao. Čitao sam Mirovinsku reformu i došao do zaključka da 14. Vlada RH uistinu brine za umirovljenike ovisno o danim okolnostima.

Nije mi pojmljivo da se oporba protivi što 14. Vlada RH želi pomoći umirovljenicima na mnoge načine (u danim okolnostima).

Ni sam ne znam na što bih stavio naglasak, bilo povećanje najniže mirovine u iznosu od 3,13 %, bilo povećanjem osnovice naknade zbog tjelesnog oštećenja za 15,0%, ili  „omogućit će se izbor povoljnije mirovine za osiguranike rođene 1. siječnja 1962. godine i kasnije, obvezno osigurane u II. mirovinskom stupu“, ….

(https://vlada.gov.hr/UserDocsImages//Sjednice/2018/10%20listopad/119%20sjednica%20VRH//119%20-%201.pdf )

Naravno, ni riječi ili prijedlog da se indeksacija ili poravnanje mirovina izvrši na način da se ukupna svota koja je potrebna za poravnanje mirovina podijeli na jednaki iznos svima i tako iz godine u godinu dok se ne smanji ogromna razlika koja je nastala indeksacijom mirovina kroz protekla vremena, što je stvorilo dodatnu razliku između najviših i najnižih mirovina.

Apsolutno NEPRAVEDNO!

Ovu temu prijedloga o mirovinama opisao sam u analizi:  (  https://kamenjar.com/za-sve-je-kriva-14-vlada-rh-2/ )

Ovo je samo jedan primjer kako se razlika može smanjiti, a ne iziskuje nikakva dodatna sredstva iz Proračuna. Naravno da je ovo potrebno i zakonski poduprijeti i to sam očekivao već godinama baš od predstavnika umirovljenika u Saboru, ali NE!
Koga je briga za umirovljenike koji se nalaze u sve većim problemima jer predstavnici umirovljenika u Saboru (i bivšem sazivu) nikada nisu ni otvorili ovu temu ili dali neki drugi argumentirani prijedlog.

Istina, g. Milivoj Špika dao je u prošlom sazivu Sabora prijedlog da se umirovljenicima isplati Božićnica, ali koja ne bi bila opterećena porezom, tj. ne bi utjecala na eventualne neke gubitke ako se prijeđe određeni cenzus ili limit kojima bi se izgubile neke beneficije, ali nikad i nitko nije ni pokušao uvrstiti prijedlog koji već godinama navodim jer gospodi odgovara tzv. „švicarska formula“ poravnanja mirovina, a baš je ta formula glavni razlog da se umirovljenici, iz godine u godinu, tj. u godinama poravnanja mirovina, nalaze u još težim situacijama! STRAŠNO!

Dobro, očekivao sam da će se oporba malo „propeti na stražnje noge“ jer su mnogi protiv svega što god dolazilo iz vladajuće koalicije, ali mi nikako nije jasno da predstavnik umirovljenika, (HSU) g. Silvano Hrelja kaže da neće podržati Mirovinsku reformu (možda samo jedan Zakon).

E to mi nije jasno i ne mogu to prihvatiti kao čovjek. S druge strane, a tko zna što je gospodin uopće i čitao, možda nismo čitali isti prijedlog Mirovinske reforme koja je usvojena na 119. sjednici Vlade RH pod točkom 1.1 PDF (68 stranica).

Da sam zloban, i nakon jučerašnje rasprave, i teških riječi od strane oporbe, došlo mi je poslati prijedlog najboljoj 14. Vladi RH da POVUČE Mirovinsku reformu iz procedure, iako je raspravljena, pa neka umirovljenici čekaju da im Partija ili netko drugi podižu mirovine.

Ma zamislite, 14. Vlada RH želi podići mirovine umirovljenicima i to najniže mirovine u iznosu od 3,13%, a oporba i predstavnik umirovljenika kažu „NE ĆE TE!“

A opet, tko zna, možda bi oporba bila radosna da je 14. Vlada RH odlučila smanjiti mirovine, tko zna… jer s „našom“ oporbom se nikada i ništa ne zna…

STRAŠNO!  STRAŠNO!

Nakon svega, baš će biti zanimljivo što će umirovljenici pričati, pisati, …na društvenim mrežama ili koliko će ih „navijati“ za oporbu.

Dobro da oporba još nije pozvala umirovljenike na prosvjed na Markov trg s parolama i transparentima: „Doli mirovine“ „NE ĆE MO veće mirovine“, „Nama je dobro i bez povećanih mirovina“, „ NE ĆE TE!“

Bogu dragom hvala, Mirovinska reforma će ipak biti usvojena jer i u Saboru ima dovoljno zdravog razuma, na radost svih umirovljenika i onih koji će to tek postati!

Milivoj Lokas

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

‘Ugroženost’ i ‘ustaštvo’ sami proizvode jer od toga žive

Objavljeno

na

Objavio

Kad se sedamdesetih godina prošlog stoljeća, nakon sloma Hrvatskog proljeća, naklada jednog tjednika s nekoliko stotina tisuća primjeraka strmoglavila gotovo na nulu, zlobni je kolega glavnoj urednici toga lista u jednoj zgodi rekao: ”Lako je tebi, ti sve svoje čitatelje poznaješ”.

Uskoro je tjednik prestao izlaziti, ali to se neće dogoditi srpskim Novostima koje se financiraju novcem iz proračuna i čija redakcija također poznaje sve svoje čitatelje, i one koji ih ne vole i one koji ih vole.

U povodu izlaska svoga tisućitog broja sve ih je poimence pobrojila, protivnike je citirala, a obožavatelje zamolila da kažu što o Novostima misle. Na jednom sam kiosku prodavačicu pitao kupi li tko kad Novosti, odgovorila mi je – nitko nikad.

Otprilike se tako “prodaje” i njihov izdavač Milorad Pupovac: Hrvate ili iritira ili ne zanima, a Srbi od njega nemaju koristi, čak ni u Novostima gdje ih uglavnom nema, urednici i novinari gotovo su mahom dobro plaćeni Hrvati, što je jako pohvalno za intelektualni imidž Srba u Hrvatskoj.

A i Pupovac i Novosti neprekidno valjaju jedan balvan na kojem pišu da su Srbi ugroženi, da u Hrvatskoj haraju ustaše. Ipak se tržišno ponašaju: ugroženost i ustaštvo sami proizvode jer od toga žive, komentirao je Milan Ivkošić/vecernji.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Marin Miletić – Gađaju ‘Tuđmana’ jajima, a veličaju Tita?

Objavljeno

na

Objavio

U Zagrebu se gađa jajima spomenik prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Unatoč svim manama, ne možemo zanijekati nekoliko činjenica Tuđmanu: Tuđman je bio antifašist, prvi hrvatski predsjednik izabran na demokratskim izborima, Tuđman je zajedno s hrvatskim braniteljima omogućio našem društvu – slobodu.

Tito je pak došao na vlast drukanjem i eliminacijom svojih protivnika. Proglašen je trinaestim zločincem 20. stoljeća odgovornim za smrt 570 tisuća ljudi. Tito je progonio Katoličku crkvu, da nalog progona Stepinca, odobravao i dao nalog ubojstva preko 500 katoličkih svećenika i časnih sestara. Tito je odgovoran za Bleiburg, za Hudu jamu i jame Bezdane.

Za fizičko rušenje katoličkih crkvi i ubojstva na tisuće osoba bez prava na suđenje. I sada, takav Tito pojedincima, a ustvari pripadnicima radikalne ljevičarske skupine, Tito nije problem, ali zato Tuđman jest?

Pogledajte ovaj video koji je objavio Marin Miletić, a u kojem promišlja ovu problematiku.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari