Pratite nas

Komentar

Zašto se oporba protivi što 14. Vlada RH želi pomoći umirovljenicima!?

Objavljeno

na

Za one koji ne znaju ili ne žele znati: Mirovinska reforma svake uljudbene demokratske države je izuzetno osjetljivo pitanje za cijelo društvo pa i za mlade koji će jednog dana postati umirovljenici. Mirovinska reforma se donosi obično konsenzusom svih političkih opcija u bilo kojem Parlamentu. Pazi se na svaku izgovorenu riječ, …  Iako svi znaju i znamo da nema savršenog Zakona kao ni države koja nije mijenjala ili zakonskim paketima dopunjavala Mirovinsku reformu nakon određenog broja godina, a povodom promjena situacije u svijetu, državi, novonastalim okolnostima, pa tako ni Hrvatska nije iznimka.

Slušajući jučerašnju (04.12.2018.) raspravu u Saboru o zakonskom paketu Mirovinske reforme, dugo nisam mogao doći k’ sebi od bedastoća koje sam poslušao. Čitao sam Mirovinsku reformu i došao do zaključka da 14. Vlada RH uistinu brine za umirovljenike ovisno o danim okolnostima.

Nije mi pojmljivo da se oporba protivi što 14. Vlada RH želi pomoći umirovljenicima na mnoge načine (u danim okolnostima).

Ni sam ne znam na što bih stavio naglasak, bilo povećanje najniže mirovine u iznosu od 3,13 %, bilo povećanjem osnovice naknade zbog tjelesnog oštećenja za 15,0%, ili  „omogućit će se izbor povoljnije mirovine za osiguranike rođene 1. siječnja 1962. godine i kasnije, obvezno osigurane u II. mirovinskom stupu“, ….

(https://vlada.gov.hr/UserDocsImages//Sjednice/2018/10%20listopad/119%20sjednica%20VRH//119%20-%201.pdf )

Naravno, ni riječi ili prijedlog da se indeksacija ili poravnanje mirovina izvrši na način da se ukupna svota koja je potrebna za poravnanje mirovina podijeli na jednaki iznos svima i tako iz godine u godinu dok se ne smanji ogromna razlika koja je nastala indeksacijom mirovina kroz protekla vremena, što je stvorilo dodatnu razliku između najviših i najnižih mirovina.

Apsolutno NEPRAVEDNO!

Ovu temu prijedloga o mirovinama opisao sam u analizi:  (  https://kamenjar.com/za-sve-je-kriva-14-vlada-rh-2/ )

Ovo je samo jedan primjer kako se razlika može smanjiti, a ne iziskuje nikakva dodatna sredstva iz Proračuna. Naravno da je ovo potrebno i zakonski poduprijeti i to sam očekivao već godinama baš od predstavnika umirovljenika u Saboru, ali NE!
Koga je briga za umirovljenike koji se nalaze u sve većim problemima jer predstavnici umirovljenika u Saboru (i bivšem sazivu) nikada nisu ni otvorili ovu temu ili dali neki drugi argumentirani prijedlog.

Istina, g. Milivoj Špika dao je u prošlom sazivu Sabora prijedlog da se umirovljenicima isplati Božićnica, ali koja ne bi bila opterećena porezom, tj. ne bi utjecala na eventualne neke gubitke ako se prijeđe određeni cenzus ili limit kojima bi se izgubile neke beneficije, ali nikad i nitko nije ni pokušao uvrstiti prijedlog koji već godinama navodim jer gospodi odgovara tzv. „švicarska formula“ poravnanja mirovina, a baš je ta formula glavni razlog da se umirovljenici, iz godine u godinu, tj. u godinama poravnanja mirovina, nalaze u još težim situacijama! STRAŠNO!

Dobro, očekivao sam da će se oporba malo „propeti na stražnje noge“ jer su mnogi protiv svega što god dolazilo iz vladajuće koalicije, ali mi nikako nije jasno da predstavnik umirovljenika, (HSU) g. Silvano Hrelja kaže da neće podržati Mirovinsku reformu (možda samo jedan Zakon).

E to mi nije jasno i ne mogu to prihvatiti kao čovjek. S druge strane, a tko zna što je gospodin uopće i čitao, možda nismo čitali isti prijedlog Mirovinske reforme koja je usvojena na 119. sjednici Vlade RH pod točkom 1.1 PDF (68 stranica).

Da sam zloban, i nakon jučerašnje rasprave, i teških riječi od strane oporbe, došlo mi je poslati prijedlog najboljoj 14. Vladi RH da POVUČE Mirovinsku reformu iz procedure, iako je raspravljena, pa neka umirovljenici čekaju da im Partija ili netko drugi podižu mirovine.

Ma zamislite, 14. Vlada RH želi podići mirovine umirovljenicima i to najniže mirovine u iznosu od 3,13%, a oporba i predstavnik umirovljenika kažu „NE ĆE TE!“

A opet, tko zna, možda bi oporba bila radosna da je 14. Vlada RH odlučila smanjiti mirovine, tko zna… jer s „našom“ oporbom se nikada i ništa ne zna…

STRAŠNO!  STRAŠNO!

Nakon svega, baš će biti zanimljivo što će umirovljenici pričati, pisati, …na društvenim mrežama ili koliko će ih „navijati“ za oporbu.

Dobro da oporba još nije pozvala umirovljenike na prosvjed na Markov trg s parolama i transparentima: „Doli mirovine“ „NE ĆE MO veće mirovine“, „Nama je dobro i bez povećanih mirovina“, „ NE ĆE TE!“

Bogu dragom hvala, Mirovinska reforma će ipak biti usvojena jer i u Saboru ima dovoljno zdravog razuma, na radost svih umirovljenika i onih koji će to tek postati!

Milivoj Lokas

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Marijan Knezović: Predlažem da se u ‘državi’ BiH ukinu sve institucije

Objavljeno

na

Objavio

Nakon protuustavne odluke SIP-a o popunjavanju Doma naroda FBiH koja omogućuje preglasavanje Hrvata i koje se ne bi postidili ni nacisti, predlažem da se u “državi” BiH ukinu sve institucije, počevši od ministarstava, agencija, parlamenata, sveučilišta, sudova uključujući i onaj ustavni, ukinimo i škole i bolnice, zabranimo i džamije i crkve, zapalimo ustav i jednostavno odlučimo prepustiti sve SIP-u, odnosno Bakiru Izetbegoviću, njegovoj doživotnoj i ne baš atraktivnoj hostesi, visokom predstavniku Valentinu Inzku i njihovom potrčku koji je zabrijao da je predsjednik – Željku Komšiću.

Notorne su gluposti teze kako Hrvati ili Srbi uništavaju BiH. To radi spomenuti trio, koji će bez pola muke i puno brže od lakrdija države napraviti pepeo državu. Držimo im fige.

 

Slaven Raguž: Ova odluka SIP-a je u biti krčenje puta za kreiranje nove Platforme

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Fra Mario Knezović: Komšić za zločinca Tita ima mjesto, a za zastavu Hrvata i Srba nema

Objavljeno

na

Objavio

Na razini cijele, kako je zovu, uljuđene Europe osuđeni su totalitarni sustavi: Fašizam, Nacizam, Komunizam. No, unatoč tomu i danas postoje zli duhovi koji promiču vođe totalitarnih i zločinačkih sustava.

Tako u uredu Željka Komšića, koji zbog zloporabe zakona obnaša dužnost člana Predsjedništva BiH, visi umjetnički portret Josipa Broza Tita. Po meni to je veće zlo nego to što je bez volje Hrvata biran u predsjedništvo.

Držati u uredu notornoga zločinca, kakav je bio Tito, znači obračunavati s demokracijom u koju se kune Komšić i po kojoj je izabran u predsjedništvo. Uz to, Komšić kaže da u predsjedništvu trebaju biti samo službena obilježja BiH koja su propisana uredbom.

Tako smatra da u zgradi Predsjedništva nema mjesta zastavama Hrvata i Srba. To bih čovjek u nekoj logici prihvatio da sam Komšić ne krši te odredbe jer nigdje ne piše da se zločinci, poput Tita, drže u službenim državnim prostorijama.

Tito, a to bi morao Komšić znati, premda on malo toga zna, je bio čovjek koji je, osim drugih naroda, zatvarao, protijerivao i ubijao muslimansku inteligenciju i političke vođe tadašnjih Muslimana, danas prozvanih Bošnjaka.

Ako bošnjački milje, koji je Komšića birao, smatra da je Alija Izetbegović najzaslužniji za očuvanje BiH, onda moraju znati da je upravo Tito na robiju slao tog istoga Aliju Izetbegovića i brojne druge koji su tražili veće prava za Bošnjake. Dakle, moraju se odlučiti za žrtvu Izetbegovića ili za zločinca Tita. Komšić je izabrao Tita.

Potpuno sam uvjeren, sa razboritošću i trezvenošću tvrdim, da su u današnjem vremenu, kad imamo mogućnost doći do podataka i istine, promicatelji Tita i komunizma opasniji od krvoločnih fašista i nacista koji su, mnogi od njih, zbog histerije, neznanja i ludila činili zločine koje osuđujem.

Danas je razvidno jasno da su komunizam i Tito bili totalitarni sustav koji je gušio slobodu, demokraciju, ljudska prava, vjersku praksu, drukčije mišljenje itd.

Stoga, svi koji misle da BiH s Titovim likom u BiH ima budućnost, srljaju u ideološku propast, nagoviješćuju zločin, promoviraju jednoumlje i niječu istinu.

Čudim se stranim izaslanicima, ako se uopće više tim tipovima i može čuditi, da pristaju održavati sastanke ispod Titove zločinačke slike?

 

Komšić je mahalaški titoistički prevarant koji uništava BiH

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari