Pratite nas

Iz Svijeta

Zašto se Vučić boji odlaska Angele Merkel?

Objavljeno

na

Nakon loših rezultata CDU-a na više pokrajinskih izbora u Njemačkoj, premijer Srbije Vučić ocjenjuje da bi odlazak Angele Merkel s vlasti značio „kraj Europe kakvu znamo“.

Što bi smjena u Berlinu mogla značiti za Srbiju?

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je više puta do sada izrazio svoju podršku politici Angele Merkel, prije svega imigrantskoj politici, izrazio je bojazan da bi kraj vlasti njemačke kancelarke iduće godine bio „kraj Europe kakvu znamo“. Vučić je istaknuo: “Nama na Balkanu bio bi to poseban hendikep jer imali smo svi ovdje istu adresu i nekoga tko će nas pozvati i pomoći. A tko će nas pozvati ako se odnosi u Europi promijene?“

Nakon loših rezultata njemačke Kršćansko-demokratske unije (CDU) na pokrajinskim izborima, Vučić je primijetio da se tome mnogi vesele, ali da se on ne želi radovati „jer nas je Angela Merkel spasila sukoba i nemira kad je počela kriza s migrantima i kada se ovdje prijetilo sankcijama“. Vučić je naglasio da on jest lojalan Merkelovoj, ali da je to mnogo više pitanje razuma, nego lojalnosti.

„Ona je mnogo uložila u Europu, oni imaju suficit veći nego sve druge zemlje Unije, oni su najjača zemlja u Europi, to jednostavno nije za uspoređivanje. A što se nekome ljulja vlast, ne znači uvijek da će se završiti gubitkom izbora“, zaključio je premijer Srbije.

Izjave lojalnosti Angeli Merkel, koje su se često čule od premijera Aleksandra Vučića, trebalo bi promatrati u svjetlu tajminga, napominje Bojan Al Pinto Brkić iz Foruma za međunardone odnose. „U povijesti Europe imamo slučajeva da su neke politike bile realizirane zahvaljujući jakim, personalnim vezama.

Međutim, Angela Merkel je u tom smislu na zalasku svoje političke karijere, što zbog godina života, što zbog godina na funkciji, i rekao bih da je prilično originalno, da tako kažem, stavljati se sada u poziciju nekih osobnih odnosa s njemačkom kancelarkom uoči parlamentarnih izbora u Njemačkoj – i imajući u vidu da njezina pozicija u njemačkom društvu nije toliko jaka kao prije nekoliko godina.“

U svakom slučaju, premijer Vučić boji se da bi mogao izgubiti jakog zaštitnika u nastojanjima Srbije za članstvo u EU. I više je nego jasno da je Angela Merkel i njemačka vlada vršila neku vrstu pritiska na pojedine zemlje EU koje su imale primjedbe na politiku Srbije na njenom putu prema EU. Ponajprije, to se odnosi na Hrvatsku i famozno poglavlje 23., i perspektivnu Vladu Rumunjske koja je uložila ozbiljan prigovor zbog nepoštivanja Srbije oko preuzetih obveza naspram rumunjske nacionalne manjine.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Washington – Stotine tisuća sudionika u Hodu za život

Objavljeno

na

Objavio

Stotine tisuća sudionika upravo hodaju washingtonskim ulicama gdje se održava 45. američki Hod za život.

Sudjeluju brojni studenti katoličkih sveučilišta koji će, u nekim slučajevima, propustiti nastavu kako bi sudjelovali u hodu za ukidanje abortusa.

Sudionike ovogodišnjeg Hoda za život pozdravio je američki predsjednik Donald Trump.

“Kao što svi znate, (presuda) Roe vs. Wade rezultirala je jednim od najtolerantnijih zakona o pobačaju u svijetu”, kazao je Donald Trump obraćajući se sudionicima Hoda za život putem videoveze iz Bijele kuće, kritizirajući odluku Vrhovnog suda iz 1973. kojim je pobačaj dopušten u većini stadija trudnoće.

Trump je rekao da su Sjedinjene Države “jedna od samo sedam zemalja koje dopuštaju izborni pobačaj u kasnom stadiju trudnoće”, spomenuvši Kinu i Sjevernu Koreju. “To je pogrešno. To se mora promijeniti”, poručio je američki predsjednik.

“Zbog vas su rođeni desetci tisuća Amerikanaca i dostigli su svoj puni, Bogom dani potencijal”, rekao je Trump sudionicima, među kojima su bile brojne skupine učenika rimokatoličkih škola.

Trump je naveo neke mjere protiv pobačaja koje je poduzela njegova administracija, uključujući današnju objavu ministarstva zdravstva o povlačenju smjernica Obamine administracije kojima je bila svrha obeshrabriti pokušaje saveznih država da uskrate sredstva organizacijama koje pružaju usluge obavljanja pobačaja.

Presuda Roe vs. Wade legalizirala je pobačaj diljem zemlje. U 45 godina otkako je ta odluka donesena 22. siječnja 1973., zagovornici prava na život svake godine organiziraju Hod za život u znak prosvjeda u vrijeme oko obljetnice presude. Trump je obećao da će imenovati još saveznih sudaca koji se protive pobačaju u nadi da će ta sudska odluka možda biti ukinuta.

Do sada su predsjednici Ronald Reagan, George H. W. Bush i George W. Bush pozdravljali sudionike Hoda za život iz ureda putem telefona ili daljinskog zvučnika. Trump je biti prvi predsjednik koji se obratitio putem izravnog video-prijenosa:


Izvor: narod.hr

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Božinović s direktorom FBI: Amerikancima sve značajnija suradnja s hrvatskim MUP-om

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u četvrtak se u Washingtonu sastao s Christopherom Wrayem, direktorom američkog FBI-a, agencije koja će ubuduće u većoj mjeri sudjelovati u edukaciji hrvatskih policijskih stručnjaka za kibernetičku sigurnost, ali i ostalih sigurnosnih prijetnji poput terorizma i organiziranog kriminala.

“Moderne sigurnosne prijetnje po svom opsegu, kompleksnosti i prirodi prevelik su izazov za bilo koju državu pojedinačno i za uspješno suočavanje s njima potrebno je jačati suradnju s partnerskim državama kao što je SAD”, izjavio je Božinović Hini nakon sastanka u Washingtonu.

“Hrvatska prepoznaje veliki potencijal u jačanju suradnje s FBI-em, a američkim je partnerima sve značajnija suradnja s hrvatskim Ministarstvom unutarnjih poslova što je vidljivo iz cjelokupnog programa posjeta”, dodao je ministar.

Kada je riječ o kibernetičkoj sigurnosti, istaknuto je na sastanku, važno je razvijati nacionalne kapacitete te istovremeno jačati međunarodnu suradnju. Prepoznajući to MUP je odlučilo podići na višu organizacijsku razinu i pojačati kapacitete Službe kibernetičke sigurnosti.

U raspravi o budućoj suradnji sa SAD-om poseban je naglasak, osim na obrazovanje, stavljen na razmjenu informacija, analitiku i korištenje modernih informacijskih tehnologija.

“To je ključno kako bi Hrvatska pravovremeno predvidjela i spremno odgovorila na moderne sigurnosne prijetnje”, izjavio je Hini načelnik Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) Antonio Gerovac koji je bio član izaslanstva ministra Božinovića.

Kibernetička sigurnost, dodao je Gerovac, obuhvaća puno šire područje od onoga s čime se u pravilu poistovjećuje, poput internetskih prijevara i hakerskih napada.

“Ona je zapravo ključna za uspješno suočavanje sa svim sigurnosnim ugrozama, od trgovanja drogom, preko pranja novca do organiziranog kriminala pa sve do suzbijanja radikalizacije”, rekao je Gerovac.

Državna tajnica Terezija Gras istaknula je kako je činjenica da se hrvatski ministar unutarnjih poslova u ovom trenutku sastao s ravnateljem FBI važan signal i pokazatelj novog smjera u jačanju strateškog partnerstva Hrvatske i SAD-a.

“Hrvatska ulaže velike napore u podizanju sigurnosnih standarda koji su od presudne važnosti za zaštitu građana. Nakon što je uvela šengenski informacijski sustav (SIS) značajno je povećala kapacitete za razmjenu informacija o počiniteljima i predmetima kaznenih djela s državama članicama EU.

Trenutno Hrvatska ulaže značajne napore u uspostavi zakonodavnog okvira i sustava za razmjenu podataka o putnicima u zračnom prijevozu i identifikacijskih podataka na razini EU-a, a upravo u tim područjima želi jačati suradnju i sa SAD-om, što je važan kriterij i za uključivanje Hrvatske u Program izuzeća od viza”, istaknula je Gras.

(Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Komentari