Pratite nas

Komentar

Zašto Šeks želi mijenjati Ustav?

Objavljeno

na

Zašto bi bilo koja etnička ili bilo koja manjina u demokratskoj državi imala veća prava od većine? Takva prava postoje samo u državama koje su nedavno izišle iz komunističkog jednoumlja, ali ne postoje u razvijenim demokracijama. U demokraciji se traži integracija različitih etničkih i inih skupina u naciju većinskog naroda i većinske kulture. To je razlog zašto je ustavni članak o tzv. nacionalnim manjinama štetan za stvaranje demokratskog ozračja, te moderne i jedinstvene države sa jednakim pravima za sve.

U razvijenim demokracijama etnička prava se ne unose u Ustav kao nacionalna prava jer u demokraciji svi građani imaju ista prava i svi su državljani jedne demokratske države, ako ispunjavaju zakonske uvjete i ako država nije višenacionalna. Ustav zabranjuje diskriminaciju i po tom načelu treba donositi zakone jer jedino tako svi državljani jedne države imaju ista prava. Ako su neke neetničke manjine u pitanju, onda za njih treba donijeti zakone sa istim uvjetima kao za većinu. Ako je brak svetinja, onda ga ne smijemo poistovjetiti sa pravima pripadnika različitih seksualnih orijentacija.  Zakon o privilegijama i kaznama, međutim, mora biti isti za sve.

Neki hrvatski pravnici nam često pričaju o pravnoj državi, posebice bivši predsjednik Mesić, umjesto da govore o vladavini prava. Pravna država je načelo anglosaksonskog prava koje je različito od kontinetalnog prava. Meni osobno se sviđa to načelo, ali onda trebamo uvesti anglosaksonski pravni sustav. Kako se to neće dogoditi, onda je besmisleno govoriti o pravnoj državi. U pravnoj državi presedani postaju zakon na temelju kojeg se pišu žalbe na presude. Pričama o pravnoj državi se samo unosi zbunjenost među građane. Uistinu, presedani kao zakon suprostavljau se diskriminiciji građana i samovolji sudaca, ali mi nemamo takav pravni sustav.

Na temelju komunističkih zakona, Zapad stalno ucjenjuje nove i mlade demokracije, a oni koji nisu u stanju odgovoriti na takve ucjene, morali bi se povući iz politike jer politika nije za ulizice i potencijalne izdajnike. Svaka država ima pravo na svoju demokraciju jer u demokraciji država i narod se moraju dogovoriti kakvu demokraciju žele imati. Demokracija jedne države mora biti po volji većine građana te države, a svi građani moraju poštivati izborne ili referendumske rezultate. Ne smije biti javnog pljuvanja po izabranim političarima, ali zdrava javna kritika je poželjna.

Međutim, Hrvatima su nametnuta pravna načela EU, a EU nije nikakva federacija jer nema dva doma u Parlamentu. U federaciji Gornji dom Parlamenta zastupa interese pojedinih država i svaka država ima ista prava i isti broj zastupnika bez obzira na veličinu. Slično, županijski zastupnici zastupaju svoje županije u Saboru i svaka županija mora imati isti broj zastupnika u Županijskom domu.

Ustav ili Statut upravnih jedinica u jednoj državi ne može se mijenjati bez referenduma jer na referendumu se ostvaruje dogovor između države ili upravnih jedinica sa građanima. Sve drugo je samovolja vlasti. Kako drukčije garađani mogu biti suvereni? Zar političari nisu zastupnici koji moraju osluškivati bilo birača? U današnjoj Hrvatskoj taj odnos je i dalje komunistički jer zastupnici nisu nikome odgovorni osim čelniku stranke. To nije moderna demokracija, ali i ona je bolja od komunističkog nasilja.

Pogledajmo samo kako je Bandić pokušava zadržati svoju sadašnju političku poziciju izmišljajući pet zastupnika za tzv. nacionalne manjine u jednom gradu. Takvim činom on bi izazvao podjele i mržnju među građanima. Zbog toga bi ga trebalo kazniti na izborima jer njemu nije stalo do boljitka građana nego do vlasti. Taj čovjek, očito, ne razumije  demokratska načela i koristi se komunističkim floksulama i podvalama samo bi da bi zadržao vlast. Upravo zbog toga aktuelni gradonačelnik ili načelnik ne bi smo davati nikakve darove građanima najmanje godinu dana prije izbora jer svi pretendenti moraju imati istu startnu poziciju. To treba jasno zabraniti u izbornom zakonu o lokalnim izborima. Isto tako treba zabraniti promjenu Statuta gradova i općina bez referenduma.

Zar nije žalosno da ustavni mag Šeks pokušava u Ustav vratiti  Županijski dom i vratiti u Sabor još 9 zastupnika za dijasporu, a nijedno za hrvatske iseljenike. Hrvatski iseljenici nisu hrvatska dijaspora jer oni su rođeni u Hrvatskoj. Zar on nije zajedno sa Račanom ukinuo Županijski dom i 9 zastupnika za dijasporu te uveo u Ustav članak za nacionalne manjine? Pa ne može hrvatska država počivati na raspoloženju Šeksa ili bilo koga. O promjenama Ustava nikada ne bi trebao odlučivati Sabor već građani na referendumu. Sve drugo je jednoumlje.

Račan i Šeks ili SDP i HDZ su zajedno u Hrvatsku vratili jednoumlje,  a posljedice toga su nemogućnost bilo kakvih promjena za dobrobit svih hrvatskih građana. Posljedice toga su nejedinstvo i mržnja koju nam nameće šačica projugoslavneskih novinara koji su u bivšoj državi bili suradnici ili UDB-e ili KOS-a, te neki SDP-ovi zastupnici koji podržavaju Pupovca iz različitih poriva.

Zašto Šeks želi mijenjati Ustav nakon podilažanja Račanu? To je izdajnički čin koji mu hrvatski narod nikad neće oprostiti.

Srećko Radović

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Marin Miletić – Gađaju ‘Tuđmana’ jajima, a veličaju Tita?

Objavljeno

na

Objavio

U Zagrebu se gađa jajima spomenik prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Unatoč svim manama, ne možemo zanijekati nekoliko činjenica Tuđmanu: Tuđman je bio antifašist, prvi hrvatski predsjednik izabran na demokratskim izborima, Tuđman je zajedno s hrvatskim braniteljima omogućio našem društvu – slobodu.

Tito je pak došao na vlast drukanjem i eliminacijom svojih protivnika. Proglašen je trinaestim zločincem 20. stoljeća odgovornim za smrt 570 tisuća ljudi. Tito je progonio Katoličku crkvu, da nalog progona Stepinca, odobravao i dao nalog ubojstva preko 500 katoličkih svećenika i časnih sestara. Tito je odgovoran za Bleiburg, za Hudu jamu i jame Bezdane.

Za fizičko rušenje katoličkih crkvi i ubojstva na tisuće osoba bez prava na suđenje. I sada, takav Tito pojedincima, a ustvari pripadnicima radikalne ljevičarske skupine, Tito nije problem, ali zato Tuđman jest?

Pogledajte ovaj video koji je objavio Marin Miletić, a u kojem promišlja ovu problematiku.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Denis Kuljiš – ‘Možete vi k.’

Objavljeno

na

Objavio

Bio sam jučer na Z1 u emisiji s nekim gospođama koje su me gađale raznim floskulama, a ne znaju ni jedan podatak, jer im ne treba – žene se bave tihim obrtom politike u marginalnim strankama i zaista im nikakva znanja nisu potrebna. Pa sam i opet morao slušati o tome kako valja oporezovati kapital, a ne zaposlenike, i zašto poslodavci daju male plaće… komentirao je Denis Kuljiš na Facebooku.

I sad ti njima objašnjavaj natenane kako ionako nema kapitala koji bi tu nešto ulagao ili proizvodio, a plaće se daju prema potražnji na tržištu rada, a ne onoliko koliko bi ljudima bilo potrebno.

Onda opet ono o tome kako država treba ”reindustrijalizirati” zemlju, a na moje direktno pitanje što s viškom ljudi u državnom aparatu koji guši ekonomiju porezima – ne, tu se ne bi šteli mešat, ali misle da treba smanjiti broj gradova i općina, nakon pomne analize, koju će provesti čim dođu na vlast (a onda, naravno, neće, jer se ne razumiju ni u lokalnu upravu, baš kao ni u ekonomiju). Ukratko, sačuvaj nas bože amatera.

Ne smije se glasati za stranku koja nema kadrovske sposobnosti da vodi privredu i društvo, i to ne onakve profesorčiće i bankovne činovnike sitnog zuba kao Milanovićev SDP, nego ljude sa stvarnim iskustvom u upravljanju velikim sustavima.

Ne znam kako mogu do njih doći, ali ako ne mogu, onda neka se klone politike. Na temelju iskustva iz ove emisije barem sa strankom ”Možemo” zaključio sam – ”Možete vi k”, zaključio je Kuljiš.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari