Pratite nas

Komentar

Zašto Šeks želi mijenjati Ustav?

Objavljeno

na

Zašto bi bilo koja etnička ili bilo koja manjina u demokratskoj državi imala veća prava od većine? Takva prava postoje samo u državama koje su nedavno izišle iz komunističkog jednoumlja, ali ne postoje u razvijenim demokracijama. U demokraciji se traži integracija različitih etničkih i inih skupina u naciju većinskog naroda i većinske kulture. To je razlog zašto je ustavni članak o tzv. nacionalnim manjinama štetan za stvaranje demokratskog ozračja, te moderne i jedinstvene države sa jednakim pravima za sve.

U razvijenim demokracijama etnička prava se ne unose u Ustav kao nacionalna prava jer u demokraciji svi građani imaju ista prava i svi su državljani jedne demokratske države, ako ispunjavaju zakonske uvjete i ako država nije višenacionalna. Ustav zabranjuje diskriminaciju i po tom načelu treba donositi zakone jer jedino tako svi državljani jedne države imaju ista prava. Ako su neke neetničke manjine u pitanju, onda za njih treba donijeti zakone sa istim uvjetima kao za većinu. Ako je brak svetinja, onda ga ne smijemo poistovjetiti sa pravima pripadnika različitih seksualnih orijentacija.  Zakon o privilegijama i kaznama, međutim, mora biti isti za sve.

Neki hrvatski pravnici nam često pričaju o pravnoj državi, posebice bivši predsjednik Mesić, umjesto da govore o vladavini prava. Pravna država je načelo anglosaksonskog prava koje je različito od kontinetalnog prava. Meni osobno se sviđa to načelo, ali onda trebamo uvesti anglosaksonski pravni sustav. Kako se to neće dogoditi, onda je besmisleno govoriti o pravnoj državi. U pravnoj državi presedani postaju zakon na temelju kojeg se pišu žalbe na presude. Pričama o pravnoj državi se samo unosi zbunjenost među građane. Uistinu, presedani kao zakon suprostavljau se diskriminiciji građana i samovolji sudaca, ali mi nemamo takav pravni sustav.

Na temelju komunističkih zakona, Zapad stalno ucjenjuje nove i mlade demokracije, a oni koji nisu u stanju odgovoriti na takve ucjene, morali bi se povući iz politike jer politika nije za ulizice i potencijalne izdajnike. Svaka država ima pravo na svoju demokraciju jer u demokraciji država i narod se moraju dogovoriti kakvu demokraciju žele imati. Demokracija jedne države mora biti po volji većine građana te države, a svi građani moraju poštivati izborne ili referendumske rezultate. Ne smije biti javnog pljuvanja po izabranim političarima, ali zdrava javna kritika je poželjna.

Međutim, Hrvatima su nametnuta pravna načela EU, a EU nije nikakva federacija jer nema dva doma u Parlamentu. U federaciji Gornji dom Parlamenta zastupa interese pojedinih država i svaka država ima ista prava i isti broj zastupnika bez obzira na veličinu. Slično, županijski zastupnici zastupaju svoje županije u Saboru i svaka županija mora imati isti broj zastupnika u Županijskom domu.

Ustav ili Statut upravnih jedinica u jednoj državi ne može se mijenjati bez referenduma jer na referendumu se ostvaruje dogovor između države ili upravnih jedinica sa građanima. Sve drugo je samovolja vlasti. Kako drukčije garađani mogu biti suvereni? Zar političari nisu zastupnici koji moraju osluškivati bilo birača? U današnjoj Hrvatskoj taj odnos je i dalje komunistički jer zastupnici nisu nikome odgovorni osim čelniku stranke. To nije moderna demokracija, ali i ona je bolja od komunističkog nasilja.

Pogledajmo samo kako je Bandić pokušava zadržati svoju sadašnju političku poziciju izmišljajući pet zastupnika za tzv. nacionalne manjine u jednom gradu. Takvim činom on bi izazvao podjele i mržnju među građanima. Zbog toga bi ga trebalo kazniti na izborima jer njemu nije stalo do boljitka građana nego do vlasti. Taj čovjek, očito, ne razumije  demokratska načela i koristi se komunističkim floksulama i podvalama samo bi da bi zadržao vlast. Upravo zbog toga aktuelni gradonačelnik ili načelnik ne bi smo davati nikakve darove građanima najmanje godinu dana prije izbora jer svi pretendenti moraju imati istu startnu poziciju. To treba jasno zabraniti u izbornom zakonu o lokalnim izborima. Isto tako treba zabraniti promjenu Statuta gradova i općina bez referenduma.

Zar nije žalosno da ustavni mag Šeks pokušava u Ustav vratiti  Županijski dom i vratiti u Sabor još 9 zastupnika za dijasporu, a nijedno za hrvatske iseljenike. Hrvatski iseljenici nisu hrvatska dijaspora jer oni su rođeni u Hrvatskoj. Zar on nije zajedno sa Račanom ukinuo Županijski dom i 9 zastupnika za dijasporu te uveo u Ustav članak za nacionalne manjine? Pa ne može hrvatska država počivati na raspoloženju Šeksa ili bilo koga. O promjenama Ustava nikada ne bi trebao odlučivati Sabor već građani na referendumu. Sve drugo je jednoumlje.

Račan i Šeks ili SDP i HDZ su zajedno u Hrvatsku vratili jednoumlje,  a posljedice toga su nemogućnost bilo kakvih promjena za dobrobit svih hrvatskih građana. Posljedice toga su nejedinstvo i mržnja koju nam nameće šačica projugoslavneskih novinara koji su u bivšoj državi bili suradnici ili UDB-e ili KOS-a, te neki SDP-ovi zastupnici koji podržavaju Pupovca iz različitih poriva.

Zašto Šeks želi mijenjati Ustav nakon podilažanja Račanu? To je izdajnički čin koji mu hrvatski narod nikad neće oprostiti.

Srećko Radović

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Zekanović: Treći entitet za Hrvatski narod u BiH jedina je šansa za opstanak!!!

Objavljeno

na

Objavio

Treći entitet za Hrvatski narod u BiH jedina je šansa za opstanak!!!
Dosta je bilo preglasavanja, dominacije i obespravljivanja od strane bošnjačke većine unutar Federacije BiH, kazao je Zekanović. Pogledajte video!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Komšić je mahalaški titoistički prevarant koji uništava BiH

Objavljeno

na

Objavio

Govoreći o Željku Komšiću, Zlatko Hasanbegović je kazao kako je Komšić pobačeni član SDP-a BiH. Nazvao ga je mahalaškim titoističkim prevarantom koji uništava BiH.

Saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović smatra da se Izborni zakon u BiH može riješiti na dva načina. Jedan bi bio da se članovi Predsjedništva BiH biraju iz parlamenta ili da cijela BiH bude jedna izborna jedinica u kojoj će Hrvati birati hrvatskog, Srbi srpskog, Bošnjaci bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, piše I.C. / Dnevnik.ba

Govoreći o Željku Komšiću, kazao je da je Komšić pobačeni član SDP-a BiH. Nazvao ga je mahalaškim titoističkim prevarantom koji uništava BiH.

Hasanbegović je kazao i da je upitno pomaže li se Hrvatima u BiH na ispravan način.

“Ne radi se ovdje o ustavnoj obvezi ili o tomu je li prekršen Daytonsko-pariški sporazum. Hrvatska sudbina će biti povezana s BiH i ostvarenjem njenih autentičnih interesa, sve dok postoji hrvatska država”, rekao je Hasanbegović.

Upozorio je i na prekodrinske srpske politike i kratkovidnost bošnjačke politike.

“Zaštita Hrvata se ne donosi kojekakvim papirnatim kamilica-deklaracija, to se postiže razboritim hrvatskim politikama kojih sada nema. Osiguranje političke i državne ravnopravnosti Hrvata u cijeloj BiH koja radi Hrvatske mora biti stabilna. Od izbornog zakonodavstva, do stvarnog položaja Hrvata. Izvor hrvatskog drugorazrednog političkog položaja je Dayton, a Izborni zakon samo derivat tog problema”,  rekao je Hasanbegović i dodao da se to ne može donijeti nekim kozmetičkim promjenama izbornog zakona.

Ono što jest ostvarivo i što je minimum, kazao je, jest korjenita reforma izbornog zakona.

“Kad je riječ o izboru za člana Predsjedništva titoističkog manipulatora i mahalskog prevaranta Željka Komšića, ta problematika proizlazi iz Daytona. Što god o tomu mislili titoistički antinacionalistički nacionalisti, članove Predsjedništva čine jedan Srbin iz RS-a i po jedan Hrvat i Bošnjak iz Federacije, a u Deklaraciji se ne spominje ta vrsta majorizacije. Hrvati i Bošnjaci u RS-u ne mogu birati predstavnika u RS, kao ni Srbi u Federacije. Potrebno je promijeniti izborni zakon tako da Predsjedništvo BiH čine Hrvat, Bošnjak i Srbin. Cijela država bila bi jedna izborna jedinica. Hrvata biraju oni koji se izjasne Hrvatima, srpskog Srbi, bošnjačkog Bošnjaci”, rekao je Hasanbegović o izborima za članove Predsjedništva BiH.

“Drugi način bi bio da se članovi Predsjedništva BiH biraju iz Parlamenta”, rekao je Hasanbegović.

I.C. / Dnevnik.ba

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari