Pratite nas

Komentar

Zašto Šeks želi mijenjati Ustav?

Objavljeno

na

Zašto bi bilo koja etnička ili bilo koja manjina u demokratskoj državi imala veća prava od većine? Takva prava postoje samo u državama koje su nedavno izišle iz komunističkog jednoumlja, ali ne postoje u razvijenim demokracijama. U demokraciji se traži integracija različitih etničkih i inih skupina u naciju većinskog naroda i većinske kulture. To je razlog zašto je ustavni članak o tzv. nacionalnim manjinama štetan za stvaranje demokratskog ozračja, te moderne i jedinstvene države sa jednakim pravima za sve.

U razvijenim demokracijama etnička prava se ne unose u Ustav kao nacionalna prava jer u demokraciji svi građani imaju ista prava i svi su državljani jedne demokratske države, ako ispunjavaju zakonske uvjete i ako država nije višenacionalna. Ustav zabranjuje diskriminaciju i po tom načelu treba donositi zakone jer jedino tako svi državljani jedne države imaju ista prava. Ako su neke neetničke manjine u pitanju, onda za njih treba donijeti zakone sa istim uvjetima kao za većinu. Ako je brak svetinja, onda ga ne smijemo poistovjetiti sa pravima pripadnika različitih seksualnih orijentacija.  Zakon o privilegijama i kaznama, međutim, mora biti isti za sve.

Neki hrvatski pravnici nam često pričaju o pravnoj državi, posebice bivši predsjednik Mesić, umjesto da govore o vladavini prava. Pravna država je načelo anglosaksonskog prava koje je različito od kontinetalnog prava. Meni osobno se sviđa to načelo, ali onda trebamo uvesti anglosaksonski pravni sustav. Kako se to neće dogoditi, onda je besmisleno govoriti o pravnoj državi. U pravnoj državi presedani postaju zakon na temelju kojeg se pišu žalbe na presude. Pričama o pravnoj državi se samo unosi zbunjenost među građane. Uistinu, presedani kao zakon suprostavljau se diskriminiciji građana i samovolji sudaca, ali mi nemamo takav pravni sustav.

Na temelju komunističkih zakona, Zapad stalno ucjenjuje nove i mlade demokracije, a oni koji nisu u stanju odgovoriti na takve ucjene, morali bi se povući iz politike jer politika nije za ulizice i potencijalne izdajnike. Svaka država ima pravo na svoju demokraciju jer u demokraciji država i narod se moraju dogovoriti kakvu demokraciju žele imati. Demokracija jedne države mora biti po volji većine građana te države, a svi građani moraju poštivati izborne ili referendumske rezultate. Ne smije biti javnog pljuvanja po izabranim političarima, ali zdrava javna kritika je poželjna.

Međutim, Hrvatima su nametnuta pravna načela EU, a EU nije nikakva federacija jer nema dva doma u Parlamentu. U federaciji Gornji dom Parlamenta zastupa interese pojedinih država i svaka država ima ista prava i isti broj zastupnika bez obzira na veličinu. Slično, županijski zastupnici zastupaju svoje županije u Saboru i svaka županija mora imati isti broj zastupnika u Županijskom domu.

Ustav ili Statut upravnih jedinica u jednoj državi ne može se mijenjati bez referenduma jer na referendumu se ostvaruje dogovor između države ili upravnih jedinica sa građanima. Sve drugo je samovolja vlasti. Kako drukčije garađani mogu biti suvereni? Zar političari nisu zastupnici koji moraju osluškivati bilo birača? U današnjoj Hrvatskoj taj odnos je i dalje komunistički jer zastupnici nisu nikome odgovorni osim čelniku stranke. To nije moderna demokracija, ali i ona je bolja od komunističkog nasilja.

Pogledajmo samo kako je Bandić pokušava zadržati svoju sadašnju političku poziciju izmišljajući pet zastupnika za tzv. nacionalne manjine u jednom gradu. Takvim činom on bi izazvao podjele i mržnju među građanima. Zbog toga bi ga trebalo kazniti na izborima jer njemu nije stalo do boljitka građana nego do vlasti. Taj čovjek, očito, ne razumije  demokratska načela i koristi se komunističkim floksulama i podvalama samo bi da bi zadržao vlast. Upravo zbog toga aktuelni gradonačelnik ili načelnik ne bi smo davati nikakve darove građanima najmanje godinu dana prije izbora jer svi pretendenti moraju imati istu startnu poziciju. To treba jasno zabraniti u izbornom zakonu o lokalnim izborima. Isto tako treba zabraniti promjenu Statuta gradova i općina bez referenduma.

Zar nije žalosno da ustavni mag Šeks pokušava u Ustav vratiti  Županijski dom i vratiti u Sabor još 9 zastupnika za dijasporu, a nijedno za hrvatske iseljenike. Hrvatski iseljenici nisu hrvatska dijaspora jer oni su rođeni u Hrvatskoj. Zar on nije zajedno sa Račanom ukinuo Županijski dom i 9 zastupnika za dijasporu te uveo u Ustav članak za nacionalne manjine? Pa ne može hrvatska država počivati na raspoloženju Šeksa ili bilo koga. O promjenama Ustava nikada ne bi trebao odlučivati Sabor već građani na referendumu. Sve drugo je jednoumlje.

Račan i Šeks ili SDP i HDZ su zajedno u Hrvatsku vratili jednoumlje,  a posljedice toga su nemogućnost bilo kakvih promjena za dobrobit svih hrvatskih građana. Posljedice toga su nejedinstvo i mržnja koju nam nameće šačica projugoslavneskih novinara koji su u bivšoj državi bili suradnici ili UDB-e ili KOS-a, te neki SDP-ovi zastupnici koji podržavaju Pupovca iz različitih poriva.

Zašto Šeks želi mijenjati Ustav nakon podilažanja Račanu? To je izdajnički čin koji mu hrvatski narod nikad neće oprostiti.

Srećko Radović

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Višnja Starešina: Srebrenica je jedan od najbolje odrađenih slučajeva pred Haškim sudom

Objavljeno

na

Objavio

Doživotna kazna zatvora prvostupanjska je presuda Ratku Mladiću na suđenju u Haagu za zločine u Bosni i Hercegovini.

Težina nijedne kazne ne može se izjednačiti sa strahotama počinjenim pod njegovim zapovjedništvom, no okrivljujuća presuda barem nosi zadovoljštinu.

O presudi, njezinom značenju i odjecima u Temi dana na HRT-u govorili su novinarka Višnja Starešina i
predsjednik Upravnog vijeća Memorijalnog centra Srebrenica Sadik Ahmetović.

“To je potpuno očekivana presuda i to ne samo nakon presude Radovanu Karadžiću, već i nakon presude u predmetu Srebrenica, osobito generalima Tolimiru i Popoviću koje su potpuno rekonstruirale mehanizam genocida i mehanizam likvidacija u Srebrenici.

Dakle, Srebrenica je jedan od najbolje odrađenih slučajeva pred Haškim sudom i jedno od najvećih postignuća tih suđenja je to što je utvrdila kako izgleda mehanizam likvidacije”, rekla je Višnja Starešina.

“Ako i doživi drugostupanjsku pravomoćnu presudu, ona je svakako ‘zabetonirana’. Zašto Mladić nije suđen za Škabrnju? To je također zabetonirano već samom optužnicom. Zdravko Tolimir je bio s njim u Škabrnji, cijelo vrijeme je bio s njim od Knina do Srebrenice. I Zdravko Tolimir je mozak zločina”, kazala je Starešina.

Na pitanje zašto nije djelovalo hrvatsko pravosuđe istaknula je da ono može još uvijek djelovati. “Pitanje je zašto se ne organiziraju suđenja u odsutnosti, barem zbog istine, da nam se ne nameće teza da su neki lokalni zli ljudi upravljali svime”, naglasila je Starešina.

Haški sud proglasio Ratka Mladića krivim i osudio ga na DOŽIVOTNI zatvor!

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Slijedi masovna beatifikacija ‘novog sveca’ u njihovom kalendaru. Nebeskom!

Objavljeno

na

Objavio

Ratko Mladić ide na doživotnu.

Razmišljam nešto da nitko ni u snu nije mislio da itko ima šanse protiv udruženih terorista i JNA.

Nikada ni pomislili nisu da mogu izgubiti rat.
Od tu iživljavanje i bestijalnosti bez mjere .
Mučenja, klanja, silovanja.
A iza njih armija!

Sve si mislim kako je to biti pripadnik naroda koji se nikada nije suočio sa svojom kolektivnom psihologijom.

Psihologijom naroda koji je potpuno kopirao svog dugogodišnjeg gazdu, Turke , u baš svakoj bestijalnosti koju su oni njima činili.
Sindrom zlostavljanog zlostavljača.

Pokušali su pronaći spas u mitologiji.
Proslavi izgubljenih bitaka.

Nametnuti se kao direktori, oficiri, žandari i milicionari, šefovi i nadređeni. Njihov zločin u poraću 45 ostao je nekažnjen. Priklonili se pobjednicima. Da bi pokazali sav sjaj svoje impotencije 91.
Primitivno, krvožderno.

Srdžba onih koji su šetali opanke stoljećima.
A svoj sram nikada racionalizirali.
Nadmeno agresivni.

I kada prijateljuju i kada ratuju .

Tek nad civilima i zarobljenicima postajali su moćni.

Govoreći o nasilju i kakve konkretne posljedice kontinuirano nasilje može ostaviti na čovjeka, sa zgražanjem gledam kako se odražava na jedan narod.

Koji je odlučio živjeti u mitologiji .

U negaciju kao najprimitivnijem obliku obrambenog mehanizma .

Zato je gotivo nemoguće uspostaviti racionalni dijalog s njima. Unatoč tome što je jezik sličan, a i zemljopisna širina.

Dijelovi mozga koji komuniciraju su potpuno različiti.

Duboko usađen u bazalne ganglije, mitologiju i odmak od stvarnosti ovaj narod na Balkanu treba godine da bi se otrijeznio.
Unatoč tome što je za lidere birao psihijatre. Koji su manipulirali ovom spoznajom.

Slijedi masovna beatifikacija novog sveca u njihovom kalendaru. Nebeskom, na lunatički način .

dr. Gordana Zelenika / Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari