Pratite nas

Zašto su pokosili Predsjednika Hrvatskog svjetskog kongresa Miju Marića?

Objavljeno

na

Hrvatska je izmučena zatiranjem nacionalnoga identiteta, širenjem mržnje, poticanjem gospodarske, duhovne i moralne krize pod utjecajem reformiranih komunista, partijske propagande, djelovanja starih komunista i operativaca, njihovih agentura UDBA-e i KOS-a. Nije u tome nikada, pa ni danas, bila pošteđena ni dijaspora.

Mijo marićTo potvrđuju i posljednji događaji s Hrvatskim svjetskim kongresom (HSK) u Njemačkoj i bivšim im predsjednikom Mijom Marićem. Riječ je o čovjeku za čijeg vođenja HSK nije bio vezan za pojedine stranke; čovjeku koji je godinama pozitivno predstavljao i širio ugled Hrvata među njemačkim političkim elitama, jasno i otvoreno se zalagao za procesuiranje komunističkih zločina. Ugled, neovisnost i domoljublje u iseljeništvu postalo je prijetnja, travka koju je trebalo pokositi.

Iako je danas situacija drugačija, još i danas možemo prepoznati metode i način rada jugoslavenske Udbe koja je štitila totalitarni i zlocinački komunizam, njihovu nedemokratku državu i diktatora maršala Josipa Broza Tita. Kakva bi tada bila sudbina Mije Marića? Tko bi danas predavao ključeve koji trebaju dovesti ubojice do njihove mete i u konačnici spriječiti njihovo djelovanje? Josip Perković sigurno nije više u mogućnosti, ali možemo li to jamčiti za nekoga drugog, Perkovića ili slične?

Zašto su danas HSK Njemačke i bivši joj predsjednik Mijo Marić meta ostatku komunističkoga režima? Činjenice o akcijama, peticijama i djelovanju njemačkoga HSK za predsjednika Mije Marića jasno razotkrivaju razloge.

Osim što je uspio HSK Njemačke dovesti na zavidnu razinu uvažavanja od strane njemačke Vlade i aktualne kancelarke Merkel, Marićev HSK progovarao je i inicirao otvaranje pitanja o komunističkim zločinima i njihovim izvršiocima, sudjelovao u potpori hrvatskim generalima, aktivno angažirao za razotkrivanje UDB-aških zločina, sudenje Perkoviću. Sve to naravno nije bilo po volji starim UDB-aškim strukturama.

Činjenica da Marićev HSK nije bio vezan za političke stranke, još je jedan razlog za djelovanje. Zašto? Prisjetimo se udbinih montiranja vlastitih kadrova u većini hrvatskih stranaka (koje i danas traje) kako bi direktno ili indirektno kontrolirali ljude, događaje, utjecali na srozavanje i raspad stranke? Neki od njihovih kadrova još i danas, nakon obavljena zadatka, šepire se Hrvatskom uz pratnju i potporu hrvatskih medija.

Koliko smo svjesni činjenice da u primjeru njemačkoga HSK nije riječ o jednom čovjeku, jednom kongresu već se ovim primjerom šalje jasna poruka kako će se rješevati Hrvati, neovisni domoljubi u dijaspori? Intencija da se slučaj etiketira „na osobnoj razini” samo je dio propagande. Jer, u konačnici je cilj uzdrmani HSK Njemačke, Hrvati u dijaspori i njihov ugled.

Sanja Bilač/Croatia-presse.de

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

VUKOVAR, PROVJERA NAŠE LJUDSKOSTI

Objavljeno

na

Objavio

Mjesec je studeni, unatoč svome imenu, mjesec lijepih i nostalgičnih iskustava. Tako je sve dok pred nas ne izroni, dok nas ne zaskoči datum 18. studenog. On nas odmah odnese u taj datum 1991. On se ne može zvati danom.

To je drama, sinonim stradanja, sinonim pomračenja ljudske vrste. Tog dana postaje istinito ime ovog mjeseca. Postaje hladno, postaje studeno u našim dušama. Jer Vukovar je živi grad i živa stvarnost spremljena u povijest i naše sjećanje. Kad kažemo spremljena, ne smije značiti odložena stvarnost! Povijest je Vukovara postala povijest rođenja moderne i samostalne Hrvatske ali i povijest svakoga od nas.

Vukovar neprekidno mora osnaživati političku, simboličku i egzaktnu snagu i vrijednost za Hrvatsku i ukupnu javnost… Vukovaru moramo osigurati memorijsko mjesto i svetište koje traži njegova snaga i tragovi ubrazdani na licu tisućljeća. Postati grad pomirenja, grad prijatelj sviju…

Provjera ljudskosti i sposobnosti našeg življenja i opstajanja. Možemo mi, i moramo to htjeti i znati graditi …

Za Vukovar nam trebaju mirni, autentični, utemeljeni, svjesni i odlučni potezi. Da kandidatura grada Vukovara za neprolaznu povijest bude potvrđena zrelošću naše generacije koja će znati iskustva prošlosti ugraditi u svoju budućnost… napisao je Goran Marić na facebooku povodom Dana sjećanja na žrtve Vukovara.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

U dvorištu vukovarske bolnice zapaljene svijeće

Objavljeno

na

Objavio

Paljenjem svijeća u dvorištu vukovarske Opće bolnice te molitvom mnogobrojni Vukovarci i djelatnici bolnice odali su u petak navečer počast žrtvama agresije bivše JNA i paravojnih srpskih postrojba na Vukovar 1991. godine, a Vukovarcima se u molitvi pridružila i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, koja će biti i na središnjem obilježavanju 26. godišnjice vukovarske tragedije.

Predsjednica Grabar-Kitarović zapalila je svijeću podno spomen-obilježja u dvorištu bolnice, a to su učinili i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić te drugi.

Svijeće su zapaljene i kod zavjetne kapelice na tzv. kukuruznom putu – putu spasa, koji je tijekom opsade Vukovara bio jedina veza između toga grada i slobodnoga vinkovačkog područja.

Program u sklopu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, koji se i ove godine održava pod geslom “Vukovar, mjesto posebnog pijeteta”, počet će u subotu u 10 sati u dvorištu vukovarske Opće bolnice, odakle će sudionici u Koloni sjećanja proći gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata, gdje će državna i druga izaslanstva te mnogobrojni hrvatski građani položiti vijence i zapaliti svijeće i gdje će se služiti misa zadušnica koju će predvoditi požeški biskup, mons. Antun Škorčević.

Počast poginulima u obrani Vukovara 1991. godine polaganjem vijenca i paljenjem svijeće na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata odalo je večeras i izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije koje je vodio župan Božo Galić.

“Došli smo položiti vijenac i zapaliti svijeću u znak sjećanja na stradanje grada Vukovara te njegovih branitelja i civila, kao i onih u Škabrnji te svih onih ljudi koji su položili živote za Hrvatsku. Hvala im i slava, neka počivaju u miru”, rekao je Galić.

Počast žrtvama odalo je i nekoliko stotina Vinkovčana koji su večeras prošli u koloni sjećanja od središta Vinkovaca do podvožnjaka u Ulici kralja Zvonimira i podno murala 12 redarstvenika ubijenih 2. svibnja 1991. u Borovu položili vijenac i zapalili svijeće. Prije toga u vinkovačkoj župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona služena je misa zadušnica.

U spomen na žrtvu Vukovara diljem Hrvatske građani paljenjem svijeća odaju počast poginulima.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari