Pratite nas

Gospodarstvo

Zašto su, u stvari, Saudijci srušili cijenu nafte

Objavljeno

na

Suština saudijske strategije je smanjiti tržišni udio uralske (ruske) nafte u svijetu i zato saudijska državna naftna kompanija nudi niže cijene svugdje u svijetu od ruske cijene – izjavilo je za Reuters istodobno sedam anonimnih izvora.

Dakle, nakon nagađanja posljednjih nekoliko dana može se reći kako Saudijci nisu htjeli nauditi američkim proizvođačima nafte iz škriljaca, već izravno Rusima, kako bi smanjili njihov tržišni udio. U međuvremenu, urušena cijena nafte i američke proizvođače nafte iz škriljaca baca na koljena, jer su sadašnje cijene nafte od 30-35 dolara mnogo niže od njihovih eksploatacijskih troškova.

Na sastanku OPEC + prošlog tjedna, saudijska i ruska strana nisu se mogle dogovoriti o smanjenju proizvodnje, pa su tijekom vikenda Saudijci najavili da će ukinuti sve proizvodne limite i na tržište stavljati maksimalne količine po povlaštenim cijenama. Na tu vijest je tržište nafte u ponedjeljak otvorilo sa 30% sniženja, što je pad cijena bez presedana od 1991. godine i od tada se nije moglo oporaviti.

Prema izvorima Reutersa, Saudi Aramco je u intenzivnim pregovorima s nekoliko glavnih europskih rafinerija nafte za isporuku nafte po povoljnijim cijenama od uralske, već u travnju. Dakle, cjenovni rat također znači da se očekuje da će ruski prihodi od nafte opadati i zbog smanjenja prodane količine ako stvarno izgube tržišni udio. Stoga nije slučajno da je rubalj i danas pao za 3,5% u odnosu na dolar u zadnjem mjesecu i 20% u prošlom mjesecu.

Rusi su prinuđeni posegnuti za svojim strateškim naftnim fondom kako bi financirali proračun zemlje oslobađanjem novca. Isto trebaju učiniti i Saudijci, gdje je prije nekoliko dana odlučeno da se troškovi ministarstava moraju smanjiti za najmanje 20% na svim područjima, tako da dvije velesile za tržišni udio sada igraju igru, tko će izdržati bolje i dulje. Inače, danas je cijena nafte WTI pala za 5% i iznosi 31 dolar po barelu.

Portfolio.hu

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Gospodarstvo

Potpisan ugovor: Od danas počinje novo razdoblje za Aluminij

Objavljeno

na

Objavio

Podružnica M.T. Abraham Grupe, Aluminij Industries d.o.o. potpisala je ugovor s Aluminijem d.d. Mostar, objavila je danas M.T. Abraham Grupe.

– Podružnica M.T. Abraham Grupe, Aluminij Industries d.o.o., te njezini međunarodni partneri China Machinery Engineering Corporation (CMEC) i China Nonferrous Metal Industry’s Foreign Engineering & Construction Co., Ltd. (NFC) sa zadovoljstvom objavljuju da od danas, 7. travnja, 2020. godine, počinje novo razdoblje za Aluminij d.d. Mostar.

M.T. Abraham Grupa zahvaljuje svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini, posebice Vladi Bosne i Hercegovine za njihovu pomoć i suradnju tijekom procesa pregovora koji su rezultirali dogovorom, a koji će biti na opće dobro cjelokupne javnosti i gospodarstva ove zemlje i regije, navode iz M.T. Abraham Grupe.

M.T. Abraham Grupa i njezini partneri će započeti primjenjivati strateški plan kako je navedeno u ugovoru između stranaka, sve kako bi se osigurao početak rada Aluminij d.d. Mostar u zadanom roku.

Trenutačna pandemija COVID-19 virusom pred nas stavlja brojne izazove, kako ekonomske, tako i društvene. Za M.T. Abraham Grupu i njezine partnere je važno pokazati vjeru u snagu ove zemlje, te njezinu odlučnost i sposobnost da skupa premostimo te izazove.

U ovakvim vremenima, privatni i javni sektori moraju raditi zajedničkim snagama kako bi osigurali stabilno gospodarsko ozračje za Bosnu i Hercegovinu.

Amir G. Kabiri, Predsjednik M.T. Abraham Grupe i Direktor Aluminij Industries d.o.o.: 
“Od početka procesa pregovora, nisam imao sumnje kako ćemo postići obostrani dogovor. Počevši od sutra, moramo se  koncentrirati na primjenu našeg strateškog plana kako bismo iznova pokrenuli procesproizvodnje”.

Isaac M. Tamir, Direktor M.T. Abraham Grupe:
“Zbog trenutačnih nemira u svjetskom gospodarstvu nama je najviše bitno pokazati nedvojbeno povjerenje u tvornicu Aluminij kao i našu duboku predanost dugoročnim ciljevima. Učinit ćemo sve kako bismo stvorili stabilno poduzeće koje će odgovoriti izazovima tržišta, te imamo namjeru postati glavni igrač u globalnoj industriji aluminija”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Za pogođene potresom i epidemiju do sada donirano više od 17 milijuna kuna

Objavljeno

na

Objavio

U razdoblju od 24. ožujka do 3. travnja na račune za donacije financijskih sredstava u akcijama “Zajedno za Zagreb” i “Hrvatska protiv koronavirusa” uplaćeno je više od 17 milijuna kuna, a uplate su stizale i u raznim stranim valutama, priopćila je Vlada u ponedjeljak.

“Vlada Republike Hrvatske zahvaljuje svim uplatiteljima na prikupljenim financijskim sredstvima od donacija namijenjenih za sanaciju posljedica najjačeg potresa u posljednjih 140 godina koji je pogodio grad Zagreb i okolicu te na sredstvima uplaćenim za borbu protiv epidemije koronavirusa COVID-19”, stoji u priopćenju.

Vlada je na telefonskoj sjednici održanoj 24. ožujka otvorila račune kako bi se putem državnog proračuna donirali novci za pomoć.

U akciji “Zajedno za Zagreb” uplaćeno je 7.376.594,29 kuna, 21.932,42 EUR, 3.367,52 CHF, 500 SEK i 50 GBP.

U akciji “Hrvatska protiv koronavirusa” uplaćeno je 10.450.303,65 kuna, 386.663,92 EUR, 4.911,52 CHF i 50 GBP.

Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo financija i nadalje će izvještavati javnost o iznosu uplaćenih sredstva jednom tjedno, krajem tjedna. Ako je uplatiteljima potrebna potvrda o primljenoj novčanoj donaciji, mogu se obratiti na e-mail kontakt Ministarstva financija: [email protected].

U akciji “Zajedno za Zagreb”, donacije za uplatitelje iz Hrvatske uplaćuju se na račun: HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68  5371 – OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke, na broj računa IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0.

U akciji “Hrvatska protiv koronavirusa”, donacije za uplatitelje iz Republike Hrvatske uplaćuju se na račun HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68  5380 – OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke na broj računa: IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0.  (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari