Connect with us

Gospodarstvo

Zašto su, u stvari, Saudijci srušili cijenu nafte

Objavljeno

-

Suština saudijske strategije je smanjiti tržišni udio uralske (ruske) nafte u svijetu i zato saudijska državna naftna kompanija nudi niže cijene svugdje u svijetu od ruske cijene – izjavilo je za Reuters istodobno sedam anonimnih izvora.

Dakle, nakon nagađanja posljednjih nekoliko dana može se reći kako Saudijci nisu htjeli nauditi američkim proizvođačima nafte iz škriljaca, već izravno Rusima, kako bi smanjili njihov tržišni udio. U međuvremenu, urušena cijena nafte i američke proizvođače nafte iz škriljaca baca na koljena, jer su sadašnje cijene nafte od 30-35 dolara mnogo niže od njihovih eksploatacijskih troškova.

Na sastanku OPEC + prošlog tjedna, saudijska i ruska strana nisu se mogle dogovoriti o smanjenju proizvodnje, pa su tijekom vikenda Saudijci najavili da će ukinuti sve proizvodne limite i na tržište stavljati maksimalne količine po povlaštenim cijenama. Na tu vijest je tržište nafte u ponedjeljak otvorilo sa 30% sniženja, što je pad cijena bez presedana od 1991. godine i od tada se nije moglo oporaviti.

Prema izvorima Reutersa, Saudi Aramco je u intenzivnim pregovorima s nekoliko glavnih europskih rafinerija nafte za isporuku nafte po povoljnijim cijenama od uralske, već u travnju. Dakle, cjenovni rat također znači da se očekuje da će ruski prihodi od nafte opadati i zbog smanjenja prodane količine ako stvarno izgube tržišni udio. Stoga nije slučajno da je rubalj i danas pao za 3,5% u odnosu na dolar u zadnjem mjesecu i 20% u prošlom mjesecu.

Rusi su prinuđeni posegnuti za svojim strateškim naftnim fondom kako bi financirali proračun zemlje oslobađanjem novca. Isto trebaju učiniti i Saudijci, gdje je prije nekoliko dana odlučeno da se troškovi ministarstava moraju smanjiti za najmanje 20% na svim područjima, tako da dvije velesile za tržišni udio sada igraju igru, tko će izdržati bolje i dulje. Inače, danas je cijena nafte WTI pala za 5% i iznosi 31 dolar po barelu.

Portfolio.hu

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas