Connect with us

Analiza

Zašto suzdržani Scholz oklijeva oko slanja tenkova Ukrajini te oko potpore Hrvatima u BiH?

Objavljeno

-

Hina/Epa/ilustracija

Prema najnovijim američkim podacima, ukrajinske snage značajno napreduju prodorom na okupirana područja, oslobodivši sada već više od 6 000 km teritorija.

Oslobođeni su strateški važni gradovi na Sjeveroistoku zemlje, oslobađanja su počela i u susjednoj oblasti Luhanjsk i Donjeck, dok Rusi panično bježe od neviđenog ratnog protuofenzivnog morala ukrajinske vojske. Iako je u ponedjeljak Zelenski zatražio više oružja i tenkova kako bi brže tekla protuofenziva kakvu povijest ne pamti još od Drugoga Svjetskoga rata, njemačka Savezna Vlada i kancelar Olaf Scholz iz redova socijalemokratske stranke SPD nisu jedinstveni u stavovima.

Štoviše, zamjetno je oklijevanje Scholza na prozivke njemačkih demokršćanskih lidera stranke CDU za slanjem konkretnije vojne pomoći Ukrajini u vidu borbenih tenkova, budući da se rat iz defenzivnoga djelovanja pretvorio u protuofenzivne akcije. Na oslobođenim područjima ukrajinska vojska zatiče leševe na kojima su vidljivi tragovi mučenja od strane ruskih okupatora.

Piše: Anita Prka Đurašić/Kamenjar.com

Naime, kada slijedom tih zbivanja krene u Njemačkoj debata o isporuci oružja i tenkova Ukrajini kao pomoć u oslobađanju okupiranih teritorija na Sjeveroistoku i Jugu te zemlje, ima nešto šizofrenoga još od kraja veljače do sada u njemačkoj crveno-žuto-zelenoj „semafor“ koaliciji što uočavaju i prenose njemački mediji. Dakle, sav scenarij već djeluje poput uhodanoga modusa operandija. Naime, obično počne netko od aktera iz njemačke liberalne stranke FDP zahtjevom prema Saveznoj Vladi da treba slati više oružja Ukrajini, na što njemački demokršćanski akteri poput Friedricha Merza ili Norbert Röttgena iz CDU-a prihvate taj zahtjev, ujedno prozivajući Saveznu Vladu i njemačkoga kancelara iz redova njemačke socijaldemokratske stranke SPD Olafa Scholza da se konačno odvaži poslati konkretniju vojnu pomoć predbacujući mu suzdržanost i izbjegavanje odgovornosti.

S petka na subotu u noćnoj vožnji vlakom iz Poljske u Kijiv stigla je u pratnji male delegacije njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock iz redova stranke Zelenih Die Grüne, osuđujući civilne mine koje su Rusi posijali prilikom povlačenja iz okolice Kijiva, šaljući poruku da Njemačka treba slati više vojne pomoći.

I tada kreće scenarij već uhodanoga modusa operandija kojega od veljače do ponedjeljka u podne gledamo po ne znam koji put kao reprizu. Naime, netko od visokorangiranih lidera iz redova njemačke socijaldemokratske stranke SPD poput ministrice obrane Christine Lambrecht ili samoga kancelara Scholza, izmotava se, izgovara se i vadi trule tobožnje argumente protiv konkretnijega slanja oružja Ukrajini, kao adute iz svojih crvenih rukava. Među sada već dobro uvriježene, iznova ponavljajuće i popularne isprike spada slijedeći izlizani repertoar koji s vremenom jednostavno više ne drži vodu: jedan od njih je omiljena izjava kojom se javnosti maže oči da Njemačka ne može davati više oružja Ukrajini, jer ima i obveze prema NATO partnerima.

Međutim, glavni je tajnik NATO-a Jens Stoltenberg više puta naglasio da je opasniji poraz Ukrajine, nego neplanski popunjena skladišta oružjem NATO Saveza. Korištenje oružja iz tih skladišta služi upravo smanjenju rizika agresivnoga napada Rusije na zemlje članice NATO-a. Drugi je također izlizani i tobožnji argument izjava aktera njemačkih socijaldemokrata poput samoga Scholza da Njemačka itekako podržava ukrajinsku vojsku oružjem, ali se istodobno jako pazi da se ne čini ništa na svoju ruku mimo dogovora sa zemljama članicama NATO Saveza. Tu se već negdje osjeti stisnut u kut u svojoj nemuštoj argumentaciji, pa obećava obilato slanje arsenala oružja. Tamo negdje, u dogledno vrijeme.

Koja pošiljka na kraju ipak ne ispadne tako kolosaln kao što je u nuždi i u nedostatku argumenata bila najavljena.
Međutim, upravo je protuzračni sustav Gepard koji ima zaštitni ventilacijski sustav i može kroz vodu, u ovoj protuofenzivi odigrao veliku ulogu, a Zelenski i kijivski gradonačelnik Kličko traže protuzračne sustave Lepard za protuofenzivu u Donjeckoj oblasti, dok će za oslobađanje teritorija na Jugu Ukrajine Kijivu biti potreban drugačiji arsenal teškoga naoružanja i borbenih tenkova.

U srijedu kasnije popodne, ugledni i vrlo utjecajni dnevni njemački konzervativni F.A.Z. (online) donosi intervju s ministricom Baerbock u kojem ona izražava svoj stav da ima razumijevanja za ukrajinskim zahtjevima za slanje Lepard-2 te da ona dijeli slutnju svojega ukrajinskoga kolege Dmitrija Kulebe, ujedno komunikacijskoga stručnjaka, kako se zapadne zemlje, i Njemačka, skrivaju iza psihološke barijere. Istaknula je kako upravo njemački arsenal modernoga naoružanja i tenkova zapadnjačke proizvodnje igra važnu ulogu u spašavanju života te pokazuje učinkovitost u oslobađanju okupiranih teritorija, protuzračnoj obrani i osvajanju ruskih uporišta.
Zalaže se nadalje i za slanje pripadajuće municije te upozorava da s obzirom na brz prodor ukrajinskih snaga se ne može više dugo oklijevati u isporuci zatraženih borbenih tenkova.

S druge strane, njemački se socijaldemokrati brane argumentacijom zašto bi samo Njemačka morala slati oružje i tenkove, kada je već dosad poslala naoružanje za Ukrajinu iz sastava njemačke vojske Bundeswehra? Pojavili su se linkovi na službene mrežne stranice njemačke Savezne Vlade gdje se nalazi čitava lista poslanoga naoružanja, kao odgovor na te prozivke: https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/krieg-in-der-ukraine/lieferungen-ukraine-2054514 iz čega proizlazi da je dosad poslano 24 Geparda.

Tijekom utorka, na društvenim su mrežama bili vrlo aktivni njihovi članovi komentirajući da Njemačka ne može dati više iz Bundeswehra, neka daju i druge zemlje, ne razumiju zašto se uvijek traži od Njemačke? Kancelar Scholz je u utorak u 90 minutnome telefonskome sastanku s Putinom zatražio da se ruska vojska povuče iz Ukrajine, prenosi kasnije Kyiv Independent. Međutim, Ukrajini treba u naletu prodora još tenkova, i to brzo! Naime, bivši ruski predsjednik Medvedev je odaslao prijetnju Zapadu biblijskih razmjera i spominjao treći svjetski rat …

Tim više iritira djelomično njemačku i svjetsku javnost te njemačke čelnike političke stranke kao primjerice CDU, izjava kancelara Scholza u ponedjeljak ovim istim izlizanim arsenalom tobož-argumetacije kojom oklijeva preuzeti odgovornost, u jeku povijesne protuofenzive koja traži slanje Leparda, Geparda te ostaloga naoružanja u Kijiv.

Isto to grčevito-suzdržano i Olafovski zaleđeno držanje prema ratu u Ukrajini, kao i prema davanju zelenoga svjetla i podrške u društvu Britanije, SAD-a i Izraela Visokome predstavniku za BiH Christianu Schmidtu za donošenje izmjena Izbornoga zakona BiH koje bi u skladu s Daytonskim sporazumom Hrvatima konačno omogućile biranje svoga predstavnika u Dom naroda na predstojećim listopadskim izborima. U jeku pobješnjele izborne kampanje Bakirove SDA koja se pretvorila u džihadističke skupove na kojima se uzvikivalo Alahu Ekber!, i koja prijeti čitavu BiH pretvoriti u Kalifat niti 300 km od Beča, zaleđenost Scholza dodatno zabrinjava. Naime, Beč i Berlin se brane u Kijivu, ali i u Sarajevu.

Kancelar iz redova njemačkih socijaldemokrata koji svojim oklijevanjem slanja većih pošiljki naoružanja upravo sada kada je najpotrebnije, koči ukrajinsku protuofenzivu u oslobađanju okupiranih područja i ravnodušno prati kako Bosnom haraju bijele zastave sa zlatnim ljiljanima i Alahu Ekber!, umjesto plave zastave Europske Unije sa zlatnim zvijezdama.

Posmatra, ne trza i briga ga … egoistična ravnodušnost koju je svijet nakon završetka Drugoga Svjetskoga rata već jednom osudila.

Anita Prka Đurašić/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari